Συγκινητική η αλληλεγγύη και η ενσυναίσθηση όλων των Ελλήνων – Τι λέει η πρόεδρος του «Ερυθρού Σταυρού» Λάρισας

Συνεχίζεται η αιμοδοσία στη Λάρισα με τον «Ερυθρό Σταυρό» να προσφέρει υπηρεσίες και στους συγγενείς των αγνοουμένων λέγοντας ότι είναι εκεί για να τους παράσχουν ψυχολογική βοήθεια.

Δύο ημέρες μετά την τραγωδία με τη σύγκρουση των δύο τρένων η Ελισάβετ Καρανίκα, πρόεδρος του «Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Λάρισας» που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή πλάι στους τραυματίες μίλησε στην ΕΡΤ για τα όσα συγκλονιστικά αντίκρυσαν καθώς και την εντυπωσιακή ανταπόκριση του κόσμου την έκκληση για αιμοδοσία.

«Είναι δύσκολες στιγμές. Είμαστε και στο σημείο (της σύγκρουσης) με ειδική ομάδα έρευνας και διάσωσης αλλά είμαστε και στο νοσοκομείο γιατί θα αρχίσουν οι ταυτοποιήσεις» δήλωσε στις «Συνδέσεις» η πρόεδρος του «Ερυθρού Σταυρού Λάρισας». Όπως είπε «μαζί με τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους ψυχολόγους για να δώσουμε και εμείς τη βοήθειά μάς στις οικογένειες αυτές. Είμαστε και στην κεντρική πλατεία για τη δεύτερη ημέρα αιμοδοσίας».

Σχολιάζοντας το κύμα αλληλεγγύης των πολιτών τόσο στη Λάρισα όπου νοσηλεύονται οι πιο σοβαρά τραυματίες από την σιδηροδρομική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου ανέφερε ότι «είναι το πιο ευχάριστο πράγμα σε αυτή την τεράστια μιάμιση ημέρα σε διάρκεια. Η αλληλεγγύη, η ενσυναίσθηση των Λαρισαίων αλλά και όλων των Ελλήνων είναι η συγκινητική. Η συσπείρωση αυτή δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν έχουν χάσει την ανθρωπιά τους».

Όπως είπε η κ. Καρανίκα περιέγραψε ότι ο κόσμος στις υπαίθριες αιμοδοσίες που διενεργεί για δεύτερη ημέρα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός περιμένουν στην ουρά ακόμα και μια ώρα με ευγένεια και υπομονή που μοιάζει σχεδόν με κατάνυξη.

«Οι υπαίθριες αιμοδοσίες δεν μπορούν αιμοδοσίες δεν μπορούν να έχουν πάρα πολλές καρέκλες, πάρα πολλούς γιατρούς. Είναι κάτι το έκτακτο», πρόσθεσε λέγοντας ότι η έκτακτη αιμοδοσία στη Λάρισα θα συνεχιστεί την Παρασκευή (3/3) και ίσως και το Σάββατο 4 Μαρτίου.

«Μαζέψαμε 270 φιάλες» αποκάλυψε η κ. Καρανίκα ευχαριστώντας τον κόσμο που έσπευσε από τα χαράματα να βοηθήσει τους τραυματίες της μετωπικής πρόσκρουσης των δύο τρένων.

Προσεγγίζουμε τους συγγενείς σιωπηλά

Η κ. Καρανίκα δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το πώς προσεγγίζει τους συγγενείς των τραυματιών αλλά και των αγνοουμένων στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας που διαχειρίζονται το δύσκολο αυτό έργο.

Με τη λέξη «σιωπηλά» έδωσε το στίγμα της ανθρώπινης προσέγγισης των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών του συνδράμουν στους ανθρώπους που είτε αγωνιούν είτε πενθούν.

«Ο άνθρωπος που θέλει να σου μιλήσει και να εξωτερικευτεί με το που θα τον κοιτάξεις στα μάτια θα το κάνει», σημείωσε η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Λάρισας. «Εμείς είμαστε εκεί γι’ αυτό το βλέμμα, γι’ αυτό το χάδι, γι’ αυτό το “όλα θα πάνε καλά”».

Περιγράφοντας τα όσα αντίκρυσε στο σημείο που θύμιζε βομβαρδισμένο σημείο αποκάλυψε ότι αντικείμενα αλλά και επιβάτες είχαν εκσφενδονιστεί σε πολύ μεγάλη απόσταση και τα όσα είδαν ήταν πολύ δύσκολα για να τα αντιμετωπίσουν.

Όπως είπε στην ΕΡΤ η συντονίστρια των περιφερειακών τμημάτων του Ερυθρού Σταυρού κ. Ευγενία Γκόγκου η οποία συντονίζει τις επιχειρήσεις στη Λάρισα, έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι από 50 εθελοντές σε τρία τμήματα: Ένα τμήμα είναι στα Τέμπη με διασώστες. Ένα τμήμα με 15 άτομα βρίσκεται στο Γενικό νοσοκομείο στη Λάρισα και παρέχει ψυχολογική υποστήριξη στους συγγενείς. Οι υπόλοιποι βρίσκονται στην κεντρική πλατεία της Λάρισας όπου πραγματοποιούν τις αιμοδοσίες.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος