Κι όμως, το 2022 είχε και καλές κλιματικές ειδήσεις

Array

Το 2022 ήταν η χρονιά που εισέβαλαν καταιγιστικά στη ζωή μας δύο νέα συναισθήματα: το κλιματικό στρες (climate anxiety) και η οικολογική θλίψη (eco-grief). Ωστόσο, η περασμένη χρονιά μας έφερε και μια σειρά από καλά νέα για το κλίμα, μικρά και μεγάλα, που μας ενθαρρύνουν να μην χάσουμε την ελπίδα!

Συλλέξαμε κάποια από αυτά και σας τα παρουσιάζουμε:

Κι όμως, το 2022 είχε και καλές κλιματικές ειδήσεις
(AP Photo/Peter Dejong, File)
  • Όσο και αν θα προτιμούσαμε όλοι να μην είχε ξεκινήσει ποτέ ο πόλεμος στην Ουκρανία, η επακόλουθη ενεργειακή κρίση φαίνεται πως ωφελεί την πράσινη μετάβαση… Τον Μάιο ανακοινώθηκε το REPowerEU, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κάνει την Ευρώπη ανεξάρτητη από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από το 2030, υπό το φως της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το REPowerEU δεσμεύεται να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση και να ενθαρρύνει μαζικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξοικονόμησαν 230 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 το 2022. Συνολικά 345 τεραβατώρες (TWh) προήλθαν από αιολική και ηλιακή ενέργεια κατά την περίοδο του 2022, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Ember με έδρα το Λονδίνο, η οποία ανέλυσε στοιχεία από 75 έθνη που αντιστοιχούν σχεδόν στο 90% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας.
  • Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σε καλό δρόμο στο να ξεπεράσουν τον άνθρακα σε παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ. Η υδροηλεκτρική, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρήγαγαν περισσότερο από το ένα τέταρτο της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το τέλος του 2022. Ειδικά η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να παράσχει το 45% του ηλεκτρικού ρεύματος στις ΗΠΑ μέχρι το 2050, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Κι όμως, το 2022 είχε και καλές κλιματικές ειδήσεις
(nicholas-doherty, Unsplash)
  • Μετά τη νίκη του στις εκλογές επί του Μπολσονάρο, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, δεσμεύτηκε να εξαλείψει την αποψίλωση των δασών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πολιτικές ενδέχεται να μειώσουν την αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο κατά 89% την επόμενη δεκαετία.
  • Η Κίνα ανακοίνωσε την κατασκευή του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στον κόσμο, ικανού να τροφοδοτήσει με ρεύμα 13 εκατομμύρια σπίτια. Το Chaozhou, μια πόλη στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας, ανακοίνωσε τα σχέδια του για έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας 43,3 γιγατόνων στο στενό της Ταϊβάν.
  • Ξεκίνησε στις Φιλιππίνες η κατασκευή του μεγαλύτερου ηλιακού εργοστασίου στον κόσμο με 2.500 έως 3.500 μεγαβάτ ηλιακών συλλεκτών και χωρητικότητα αποθήκευσης μπαταρίας μεταξύ 4.000 και 4.500 μεγαβατώρες. Υπολογίζεται ότι θα παρέχει αρκετή καθαρή ενέργεια για να αποτρέψει την καύση ισοδύναμου 1,4 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα ετησίως.
Κι όμως, το 2022 είχε και καλές κλιματικές ειδήσεις
(AP Photo/Rafiq Maqbool, File)
  • Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος στην Αυστραλία έδειξε τα καλύτερα δείγματα αναγέννησης των κοραλλιών εδώ και 36 χρόνια. Ενώ ο ύφαλος εξακολουθεί να είναι ευαίσθητος σε όλο και συχνότερα γεγονότα μαζικής λεύκανσης, παρουσιάζει την πιο εκτεταμένη κοραλλιογενή κάλυψη που έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες. Εξάλλου, επιστήμονες που εργάζονται στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας δοκίμασαν με επιτυχία μια νέα μέθοδο για την κατάψυξη και την αποθήκευση προνυμφών κοραλλιών, που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναβίωση των απειλούμενων υφάλων.
Κι όμως, το 2022 είχε και καλές κλιματικές ειδήσεις
(AP Photo/Sam McNeil)
Κι όμως, το 2022 είχε και καλές κλιματικές ειδήσεις
(AP Photo/Peter Dejong, File)

Κι όμως, το 2022 είχε και καλές κλιματικές ειδήσεις

  • Η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε τα έργα για την κατασκευή μιας αυτόνομης φουτουριστικής, γραμμικής πόλης, ονόματι «The Line», στο πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού πρότζεκτ «Vision 2030», που στοχεύει να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο. Όταν ολοκληρωθεί θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 9 εκατομμύρια κατοίκους, δεν θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα και θα λαμβάνει το 100% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές.

Κι όμως, το 2022 είχε και καλές κλιματικές ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος