Βραζιλία: Τι επισκιάζει την πανηγυρική επιστροφή του Λούλα Ντα Σίλβα

Array

Στον απόηχο της ορκωμοσίας του 77χρονου νέου προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, οι διεθνείς αντιδράσεις συμπεριλαμβάνουν διαβεβαίωση της αμερικανικής διπλωματίας για «ένα λαμπρό κοινό μέλλον», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προανήγγειλε «τάξη και πρόοδο». Ωστόσο το πανηγυρικό κλίμα στην Μπραζίλια επισκιάζεται από την φτώχεια, την πόλωση και τις απειλές των ακροδεξιών υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου.

Oκτώ πολίτες μεταξύ των οποίων ένας δάσκαλος, ένας άνδρας με αναπηρία, ένας 10χρονος και o διάσημος ηγέτης των ιθαγενών Raoni Metuktire, επιλέχτηκαν για να δώσουν εθιμοτυπικά την εντολή διακυβέρνησης  στον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

O Λούλα ξέσπασε σε κλάματα, ευχαριστώντας τον βραζιλιάνικο λαό για την πίστη του σε αυτόν και υποσχόμενος να αγωνιστεί για μια πιο δίκαιη χώρα.

Βραζιλία: Τι επισκιάζει την πανηγυρική επιστροφή του Λούλα Ντα Σίλβα

Με λόγια κατά της πόλωσης που διογκώνεται στην Βραζιλία, ο Λούλα απευθύνθηκε στους Βραζιλιάνους που δεν τον ψήφισαν στις εκλογές, τις οποίες κέρδισε με 50,9% έναντι 49,1% του προκατόχου του Ζαΐρ Μπολσονάρο. «Η νέα κυβέρνηση  δεν θα παρακινείται από πνεύμα εκδίκησης», είπε ο 77χρονος.

«Εν μέσω τρομερών ερειπίων, δεσμεύομαι να ξαναχτίσω τη χώρα, μαζί με τον βραζιλιάνικο λαό», είπε, δεσμευόμενος για καταπολέμηση της φτώχειας αλλά και μηδενική αποψίλωση των δασών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Κατηγόρησε ωστόσο την κυβέρνηση Μπολσονάρου ότι διέπραξε «γενοκτονία» αποτυγχάνοντας να ανταποκριθεί κατάλληλα στην πανδημία της Covid-19 που σκότωσε περισσότερους από 680.000 Βραζιλιάνους.

Ο 77χρονος βετεράνος αριστερός, ο οποίος προηγουμένως ηγήθηκε της Βραζιλίας από το 2003 έως το 2010, ορκίστηκε ενώπιον του Κογκρέσου, επισφραγίζοντας την πολιτική επιστροφή του, λιγότερο από πέντε χρόνια μετά τη φυλάκισή του για υπόθεση διαφθοράς.

Ξένοι αξιωματούχοι συμπεριλαμβανομένων 19 αρχηγών κρατών ήταν παρόντες.

Περιλάμβαναν τους προέδρους  χωρών της Λατινικής Αμερικής, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και τον βασιλιά της Ισπανίας. Προσκεκλημένος ήταν καιι ο Αλέξης Τσίπρας, που συναντήθηκε με τον Λούλα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν παρευρέθηκε, δημοσίευσε στο Twitter μια φωτογραφία του με τον Λούλα, λέγοντας «Τάξη και Πρόοδος» — οι λέξεις που κοσμούν τη σημαία της Βραζιλίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έγραψε επίσης στο Twitter τα συγχαρητήριά του, λέγοντας: «Ακολουθεί ένα λαμπρό μέλλον για τις χώρες μας—και τον κόσμο».

Μόλις το 51% των Βραζιλιάνων πιστεύει ότι ο Λούλα «θα κάνει καλύτερη δουλειά από τον Μπολσονάρο», σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από το ινστιτούτο Datafolha.

Ο Μπολσονάρο, ο οποίος δεν έχει αναγνωρίσει ρητά την ήττα του και ούτε έδωσε συγχαρητήρια στον Λούλα, έφυγε από τη Βραζιλία με προορισμό την αμερικανική πολιτεία της Φλόριντα.

Είναι η πρώτη φορά μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας της Βραζιλίας το 1965-1985 που νέος ηγέτης δεν παραλαμβάνει το κιτρινοπράσινο προεδρικό έμβλημα από τον προκάτοχό του, επιησημαίνει ο διεθνής Τύπος. Με δάκρυα στα μάτια, ο Λούλα δέχτηκε την τιμητική κορδέλα στα εθνικά χρώματα, από μία ρακοσυλλέκτρια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος