ΗΠΑ: Μέχρι το 2050 το 45% του ηλεκτρικού ρεύματος θα μπορούσε να προέρχεται από την ηλιακή ενέργεια, εκτιμά η κυβέρνηση

Η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να παράσχει το 45% του ηλεκτρικού ρεύματος στις ΗΠΑ μέχρι το 2050, από περίπου 3% που ήταν το 2020, εκτιμά μια έκθεση της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ωστόσο χρειάζεται «να μειωθεί σημαντικά το κόστος» της παραγωγής ηλιακής ενέργειας, εξηγεί το υπουργείο Ενέργειας.

Το 2020 τα φωτοβολταϊκά πάνελ και οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί παρήγαν κάτι λιγότερο από 80 γιγαβάτ στις ΗΠΑ, κάτι που αντιστοιχεί στο περίπου 3% της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα. Θα χρειαζόταν να αυξηθεί η παραγωγή κατά μέσο όρο κατά 30 γιγαβάτ ετησίως μέχρι το 2021, και στη συνέχεια κατά 60 γιγαβάτ ετησίως στο διάστημα 2025-30 για να επιτευχθούν οι στόχοι που παρουσιάζονται στην έκθεση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αναγάγει σε προτεραιότητά της την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στο πλαίσιο αυτό θέλει να επενδύσει μεγάλα ποσά σε υποδομές, ωστόσο οι προτάσεις της είναι ακόμη υπό συζήτηση στο Κογκρέσο.

«Η ηλιακή ενέργεια, η φτηνότερη και πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη πηγή καθαρής ενέργειας, θα μπορούσε να παράγει αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για να τροφοδοτήσει όλα τα σπίτια στις ΗΠΑ μέχρι το 2035 και ταυτόχρονα να απασχοληθούν στον τομέα έως και 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι», σχολίασε η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκάνχολμ.

Σύμφωνα με το σενάριο που ανέπτυξαν οι υπηρεσίες του υπουργείου, η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να παράγει το 37% του ηλεκτρικού ρεύματος το 2035. Το υπόλοιπο θα προερχόταν από την αιολική ενέργεια (36%), την πυρηνική (11-13%), την υδροηλεκτρική (5-6%), τη βιομάζα και τη γεωθερμία (1%). Το 2020 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όλες μαζί παρήγαν το 21% του ηλεκτρικού στις ΗΠΑ. Το υπόλοιπο προερχόταν από το φυσικό αέριο (40%), την πυρηνική ενέργεια (20%) και τον άνθρακα (19%).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος