Η Σαουδική Αραβία χτίζει μια τεράστια φουτουριστική μεγαλούπολη

Array

Τον Ιανουάριο του 2021, ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αποκάλυψε τα σχέδιά του για τη δημιουργία μιας αυτόνομης φουτουριστικής, γραμμικής πόλης.

Πριν από λίγες ημέρες, η εταιρεία Ot Sky έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από drone που δείχνουν την έναρξη των εργασιών στη μεγαλούπολη, η οποία κατασκευάζεται στο πλαίσιο του αναπτυξιακού έργου Neom.

Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο κατασκευαστικό έργο ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων του μεταρρυθμιστικού πρότζεκτ «Vision 2030», που στοχεύει να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας της της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο.

Η νέα πόλη χτίζεται σε μια παράκτια λωρίδα στο Ταμπούκ, στα βορειοδυτικά της χώρας και μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί τα σχέδια για τρεις περιοχές της. Η περιοχή που ονομάζεται «The Line», είναι μια γραμμική πόλη βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας του Χόλιγουντ. Οι άλλες δυο περιοχές είναι το Oxagon, η οποία θα γίνει το μεγαλύτερο πλωτό βιομηχανικό συγκρότημα στον κόσμο και η Trojena, ένας τουριστικός προορισμός για όλο το χρόνο με ξηρό αέρα ορεινής ποιότητας, πίστα σκι, θαλάσσια σπορ, κέντρα ευεξίας και ένα διαδραστικό φυσικό καταφύγιο.

Στην πόλη «The Line» δεν θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα και όλες οι περιοχές της θα συνδέονται με σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας. Το πλάτος της θα είναι 200 μέτρα, το μήκος της θα φτάνει τα 170 χιλιόμετρα και το ύψος της θα είναι 500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι ουρανοξύστες που θα χτιστούν θα είναι καλυμμένοι με γιγαντιαίους καθρέφτες. Τέλος, η πόλη θα παίρνει το 100% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η Σαουδική Αραβία χτίζει μια τεράστια φουτουριστική μεγαλούπολη
(Neom)

Το έργο βασίζεται σε μια νέα έννοια της «αστικής πολεοδομίας μηδενικής βαρύτητας», η ιδέα δηλαδή της διαστρωμάτωσης των λειτουργιών της πόλης σε κάθετες στρώσεις, ενώ παράλληλα επιτρέπει στους κατοίκους να κινούνται απρόσκοπτα προς τρεις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω και απέναντι). Όταν ολοκληρωθεί θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 9 εκατομμύρια κατοίκους. Η πρώτη φάση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2030.

Ωστόσο, το φιλόδοξο αυτό έργο αντιμετωπίζεται με αρκετό σκεπτικισμό, με μια σειρά δημοσιευμάτων να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για όνειρο θερινής νυκτός. 

ΠΗΓΗ: CNBC, Gizmodo

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος