Ο ΠΟΥ δημοσιοποίησε 10ετή στρατηγική για τη γονιδιωματική επιτήρηση παθογόνων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε μια στρατηγική για την ενίσχυση και την κλιμάκωση της γονιδιωματικής επιτήρησης σε όλο τον κόσμο. Όπως αναφέρει ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του, πριν από την πανδημία, λίγες χώρες έκαναν συστηματικά εγχώρια γονιδιωματική επιτήρηση, μια τεχνολογία που θεωρείται περίπλοκη και δαπανηρή. Όμως η πανδημία της COVID-19 το άλλαξε αυτό. Η γονιδιωματική επιτήρηση είναι η διαδικασία της συνεχούς παρακολούθησης των παθογόνων μικροοργανισμών και της ανάλυσης των γενετικών ομοιοτήτων και διαφορών τους. Βοηθά τους ερευνητές, τους επιδημιολόγους και τους αξιωματούχους της δημόσιας υγείας να παρακολουθούν την εξέλιξη των παραγόντων μολυσματικών ασθενειών, να προειδοποιούν για την εξάπλωση των παθογόνων και να αναπτύσσουν αντίμετρα όπως τα εμβόλια.

Η Παγκόσμια στρατηγική γονιδιωματικής επιτήρησης για παθογόνους παράγοντες με πανδημικό και επιδημικό δυναμικό 2022-2032 (Global genomic surveillance strategy for pathogens with pandemic and epidemic potential, 2022–2032), δεν εστιάζει σε ένα μόνο παθογόνο ή ασθένεια. Παρέχει ένα υψηλού επιπέδου ενοποιητικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των υφιστάμενων ικανοτήτων, την αντιμετώπιση των εμποδίων και την ενίσχυση της χρήσης της γονιδιωματικής επιτήρησης παγκοσμίως.

Τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο ΠΟΥ δείχνουν ότι τον Μάρτιο του 2021, το 54% των χωρών διέθετε αυτή την ικανότητα. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, χάρη στις μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί στο 68%. Επιπλέον, τον Ιανουάριο του 2022, 43% περισσότερες χώρες δημοσίευσαν τα δεδομένα αλληλουχίας τους σε σύγκριση με το 2021.

Παρά την ταχεία αυτή πρόοδο, απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Κάθε νέα τεχνολογία ενέχει τον κίνδυνο να αυξήσει την ανισότητα, η οποία είναι ένα από τα κενά στα οποία στοχεύει η παρούσα στρατηγική.

Διάφορα προγράμματα δημόσιας υγείας – για τον Έμπολα ή τη χολέρα – χρησιμοποιούν τη γονιδιωματική επιτήρηση για την κατανόηση ενός παθογόνου σε μοριακό επίπεδο, αλλά η COVID-19 ανέδειξε τις προκλήσεις που συνεπάγεται η εφαρμογή της γονιδιωματικής σε κλίμακα.

«Η πολυπλοκότητα της γονιδιωματικής και οι προκλήσεις της διατήρησης ικανοτήτων σε διαφορετικά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών σε εργατικό δυναμικό, σημαίνει ότι οι περισσότερες χώρες δεν μπορούν να αναπτύξουν αυτές τις ικανότητες μόνες τους. Η παγκόσμια στρατηγική βοηθά να έχουμε τα μάτια μας στον ορίζοντα και παρέχει ένα ενοποιητικό πλαίσιο δράσης. Ο ΠΟΥ ανυπομονεί να συνεργαστεί με τις χώρες και τους εταίρους σε αυτόν τον σημαντικό και εξαιρετικά δυναμικό τομέα», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Η πανδημία COVID-19 έδειξε ότι τα συστήματα υγείας χρειάζονται γονιδιωματική επιτήρηση, ώστε οι κίνδυνοι να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται γρήγορα. Η τεχνολογία αυτή υπήρξε κρίσιμη σε αυτή την αντίδραση, από τον εντοπισμό ενός νέου κορονοϊού, την ανάπτυξη των πρώτων διαγνωστικών δοκιμών και εμβολίων, έως την παρακολούθηση και τον εντοπισμό νέων παραλλαγών του ιού.

«Η γονιδιωματική επιτήρηση είναι ζωτικής σημασίας για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση πανδημιών και επιδημιών», δήλωσε ο Δρ. Μάικλ Ράιαν, Εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος Εκτάκτων Αναγκών Υγείας του ΠΟΥ.

«Αυτή η πανδημία αποκάλυψε το γεγονός ότι ζούμε σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο και ότι είμαστε τόσο ισχυροί όσο ο πιο αδύναμος κρίκος μας. Η βελτίωση της παγκόσμιας επιτήρησης ασθενειών σημαίνει και βελτίωση της τοπικής επιτήρησης ασθενειών. Εκεί είναι που πρέπει να δράσουμε, και αυτή η στρατηγική θα μας παράσχει τα θεμέλια», πρόσθεσε ο Ράιαν.

ΠΗΓΗ: WHO

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος