Προβλήματα και παγετό άφησε πίσω του ο «Διομήδης»

Η κακοκαιρία “Διομήδης” μπορεί ήδη να αποχώρησε, αλλά τα προβλήματα σε πολλές περιοχές παραμένουν.

Χθες το βράδυ βράδυ διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος, στο ρεύμα προς Πάρνηθα, από το ύψος του τελεφερίκ, λόγω παγετού.

Πολύ ισχυρός παγετός εκδηλώθηκε κατά τόπους στα ηπειρωτικά της χώρας νωρίς το πρωί, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν ο ανέφελος ουρανός και η χιονοκάλυψη που υπάρχει σε αρκετές περιοχές μετά την κακοκαιρία Διομήδης.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες έπεσαν κάτω και από τους -15 βαθμούς Κελσίου. Αναλυτικά: Μαυρολιθάρι Φωκίδας -15,7, Άγιος Δημήτριος Πιερίας -13,7, Φλώρινα -12,8, Περτούλι -12, Νέος Καύκασος Φλώρινας -11,9 και Βλάστη Κοζάνης -11,4 βαθμοί.

Στη Φλώρινα σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Στην Περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στον Δήμο Εορδαίας, ενώ στους δήμους Κοζάνης, Σερβίων, Βελβεντού και Βοίου, τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 9.15 πμ, όπως και στους δήμους Γρεβενών και Καστοριάς.

Προβλήματα παρατηρήθηκαν και στην Κρήτη. Οι εικόνες που χάρισε ο “Διομήδης” στο παλιό λιμάνι των Χανίων ήταν εντυπωσιακές, αν και σημειώθηκαν φθορές. Καταστήματα της περιοχής αντιμετώπισαν πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ υπήρξαν και κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Σήμερα πάντως η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε όλο το νομό Χανίων.

Επιχείρηση απεγκλωβισμού 6 ατόμων πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί από την Πυροσβεστική υπηρεσία, στο Οροπέδιο του Καθαρού στο Λασίθι. Οι έξι άνδρες, οδηγοί αυτοκινήτων 4Χ4 από την Ιεράπετρα, ανέβηκαν χθες στο Οροπέδιο του Καθαρού από την πλευρά των Μαλλών, ωστόσο λόγω της πυκνής χιονόπτωσης έχασαν τον προσανατολισμό τους με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν όλο το βράδυ στην περιοχή “Σγουρός Πρίνος”.

Το πέρασμα του “Διομήδη” από το νησί άφησε πίσω του χιονισμένο τοπίο στα Ανώγεια και στο Οροπέδιο Λασιθίου, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, δημιουργώντας ειδυλιακές εικόνες για τους εκδρομείς του Σαββατοκύριακου.

Πολλά είναι τα προβλήματα και στη Θεσσαλία, καθώς “φούσκωσε” ο Πηνειός στην εσωτερική κοίτη του, με αποτέλεσμα να καλυφθεί από νερό ο περιβάλλοντας χώρος.

Οι κάτοικοι των Φαρσάλων μετρούν ακόμα τις πληγές τους. Σπίτια γέμισαν λάσπη και νερό για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο και οι ιδιοκτήτες τους είδαν ξανά να καταστρέφονται τα νοικοκυριά τους. Χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες μετατράπηκαν σε βάλτο, ενώ συνεργεία προσπαθούν να αποκατήσουν τις ζημιές.

Τοίχος κατέρρευσε και συνέθλιψε δύο αυτοκίνητα στην Ρόδο, τα οποία ήταν παρκαρισμένα σε χώρο συνεργείου, στην επαρχιακή οδό Ρόδου – Λίνδου. Η ισχυρή καταιγίδα που ξέσπασε στο νησί, είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρευτεί νερό στο κομμάτι βράχου που γειτνίαζε με το τοιχίο και αυτό να πέσει πάνω στα αυτοκίνητα.

Στη Σκόπελο, θυελλώδεις άνεμοι έβγαλαν τη θάλασσα στη στεριά, δέντρα ξεριζώθηκαν και δρόμοι υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, ενώ σημαντικά προβλήματα δημιούργησε το χιόνι στην Σαμοθράκη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος