Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Ανυποχώρητη» η Ελλάδα αλλά όχι επιδιώκοντας «καυγά» – Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν για 48 ώρες στο ίδιο περιβάλλον, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, για πρώτη φορά από την έκρηξη Ερντογάν εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού. Εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης από τουρκικής πλευράς, ο κ. Μητσοτάκης κομίζει την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, ενώ σε όλους τους τόνους διατρανώνεται ότι η ελληνική αποστολή είναι έτοιμη να απαντήσει, αν προκληθεί.

Έχοντας στις «αποσκευές» του ως ισχυρό κεκτημένο του διπλωματικού ντεμαράζ της Αθήνας το κείμενο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω του οποίου οι Βρυξέλλες καλούν την Τουρκία να εγκαταλείψει την «όχθη» των απειλών και να κινηθεί στη ρότα της αποκλιμάκωσης, ο πρωθυπουργός φτάνει το απόγευμα στη Μαδρίτη, προκειμένου να δώσει το «παρών» στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η ελληνική πρωτεύουσα στρέφει την προσοχή της στις εργασίες μίας Συνόδου-κλειδί για το μέλλον της Συμμαχίας, σε μία συγκυρία γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως αυτές καθορίζονται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Βασικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29 και 30 Ιουνίου, στη Μαδρίτη, είναι οι αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξή τους στη Συμμαχία, ενώ παράλληλα οι ηγέτες θα κληθούν να μελετήσουν και να υιοθετήσουν την τακτική αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδιασμού (Strategic Concept) του Οργανισμού.

Ο πρωθυπουργός, έχοντας ήδη ενημερώσει τους συμμάχους και εταίρους της Ελλάδας, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την τουρκική προκλητικότητα και τις ελληνικές θέσεις, μεταβαίνει στην ισπανική πρωτεύουσα με στόχο να συμβάλει εποικοδομητικά στην κανονική ατζέντα της Συνόδου, έχοντας σαφή και καθαρή θέση υπέρ της ένταξης των δύο χωρών στο NATO.

Το μείζον ζητούμενο της εκπομπής ενός ισχυρού σήματος ενότητας, μέσα και από την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αποτελεί ένα από τα κορυφαία ζητήματα, καταμεσής των απειλών του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για βέτο, με τις διαβουλεύσεις να ξεκινούν στην πρωτεύουσα της Ισπανίας από νωρίς σήμερα το πρωί και το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο, σε πρώτη φάση, στη στάση που θα θελήσει να κρατήσει, τελικά, η Άγκυρα σε αυτό το σημαντικό momentum, με τον όλο προηγούμενο βηματισμό της να έχει προκαλέσει εκνευρισμό μεταξύ των Συμμάχων.

Πέραν των θεμάτων που σχετίζονται με την ενταξιακή προοπτική της Σουηδίας και της Φινλανδίας, το βλέμμα της Αθήνας στρέφεται και στην πρώτη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον κ. Ερντογάν. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν θα βρεθούν δια ζώσης στο δείπνο που θα παραθέσει στους ηγέτες της Συμμαχίας ο βασιλιάς της Ισπανίας (στις εννέα και μισή ώρα Ελλάδας).

Η Αθήνα πορεύεται με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, τις ισχυρές θέσεις της και το αναβαθμισμένο των συμμαχιών της…και δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση από την τουρκική πλευρά, εάν η Άγκυρα επιλέξει να θέσει θέματα που αφορούν τα ελληνικά δίκαια.

«Εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις». Βτυξ

Η Ελλάδα σε όλα τα fora απαντά ψύχραιμα, τεκμηριωμένα, αποφασιστικά, με επιχειρήματα που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και αποδομούν κάθε παράλογο, ανιστόρητο και έωλο τουρκικό ισχυρισμό. Αυτό θα κάνει και τώρα εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα από τον τούρκο πρόεδρο. Η Ελλάδα είναι ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά την εθνική κυριαρχία, τα δικαιώματα, και κάθε κατασκευή που αντίκειται στις Διεθνείς Συνθήκες και στο Διεθνές Δίκαιο.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που δεν προκαλεί αλλά προασπίζεται τα δίκαια και της θέσεις της όποτε χρειαστεί.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής (ώρες Ελλάδος):

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022
21:00 Επίσημο Δείπνο προς τιμή των ηγετών από τον Βασιλιά της Ισπανίας, Φίλιππο ΣΤ’.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022
11:00 Τελετή υποδοχής των ηγετών από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Pedro Sánchez
11:25 Οικογενειακή φωτογραφία
11:30 Σύνοδος ηγετών (παρέμβαση του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy κατά την έναρξη)
14:30 Γεύμα ηγετών
16:00 Σύνοδος ηγετών (με τη συμμετοχή Αυστραλίας, Γεωργίας, Ιαπωνίας, Κορέας, Ν. Ζηλανδίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Προέδρων Ευρ. Συμβουλίου και Ευρ. Επιτροπής)
20:00 Άτυπο δείπνο ηγετών κρατών-μελών ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022
10:45 Τελετή Υπογραφής Επιστολής Δέσμευσης για το Ταμείο Καινοτομίας ΝΑΤΟ
11:00 Σύνοδος ηγετών
13:00 Γεύμα ηγετών
13:15 Δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg προς τον Τύπο.

Σε πλήρη ετοιμότητα η Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη

Η Αθήνα διαμηνύει ότι «αν προκληθεί από την Άγκυρα θα αποδομήσει βάσει τoυ διεθνούς δικαίου ένα προς ένα τα ανιστόρητα και έωλα επιχειρήματα που τυχόν θα ακουστούν ενώπιον των συμμάχων».

Σε συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας «κλείδωσε» η στρατηγική που θα ακολουθηθεί, σε περίπτωση που ο Τούρκος Πρόεδρος θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Σύνοδος ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη: Τα «όπλα» Μητσοτάκη στις κινήσεις Ερντογάν

Με τα τουρκικά ΜΜΕ να συνεχίζουν να μεταδίδουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα ξεδιπλώσει όλες τις αναθεωρητικές θέσεις της Άγκυρας, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ναι μεν να μιλάει για διάλογο, αλλά να μην παραλείπει από την ατζέντα του την αποστρατιωτικοποίηση.

«Δεν πηγαίνουμε με το ζωνάρι λυμένο για καυγά»

«Η Ελλάδα με ψυχραιμία, τεκμηριωμένα, αποφασιστικά, με επιχειρήματα αποδημεί κάθε ανιστόρητο. Δεν πηγαίνουμε με το ζωνάρι λυμένο για καυγά. Παραμένουμε πιστοί στις Ελληνικές θέσεις, ανυποχώρητοι σε κάθε πρόκληση», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Κορωνίδα των απαντήσεων που θα εισπράξει η Τουρκία θα είναι πως η απειλή πολέμου, δηλαδή τo casus belli ειδικά από μια σύμμαχο χώρα σε μια άλλη αποτελεί ύψιστη περιφρόνηση του ίδιο του ΝΑΤΟ, ενώ ο πρωθυπουργός Θα υπενθυμίσει την επιστολή που έστειλε η χώρα μας στον ΟΗΕ, με την οποία καταρρίπτονται όλοι οι ανιστόρητοι ισχυρισμοί της Άγκυρας.

Πάντως αρκετοί αναλύτες εκτιμούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα ασχοληθεί με την Ελλάδα καθώς έχει ήδη αρκετά μέτωπα ανοιχτά, αν και εμφανίζεται πάλι προκλητικός.

Ν. Δένδιας: «Οι ρεβιζιονιστικές αφηγήσεις μόνο εντάσεις δημιουργούν»

Tο ίδιο ισχύει και για τις παράνομες συμφωνίες και τους χάρτες που έχουν συνταχθεί κατά παράβαση του Διεθνούς δικαίου, επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Κινήσεις αποτροπής απέναντι στο δόγμα της «Γαλάζιας πατρίδας»

Μετά την αναβάθμιση των 83 F-16 σε Viper, η επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής ενημερώθηκε για την μετατροπή 38 F-16 Block 50 στο επίπεδο Advanced.

Αυτό σημαίνει πως το πιο ισχυρό όπλο της Ελλάδας, η Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να διαθέτει 121 συνολικά F-16 τα οποία θα είναι πλήρως διαλειτουργικά μεταξύ τους, θα φέρουν εξελιγμένα όπλα και θα μπορούν ν’ ανταλλάσσουν κρίσιμες πληροφορίες τόσο με τα νέα Rafale, όσο και με τα αεροσκάφη 5ης γενιάς, F-35.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα πάγιο αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ ικανοποιείται και οι πύραυλοι «Harpoon», αέρος- επιφανείας, κατά πλοίων πρόκειται να προστεθούν στο Ελληνικό οπλοστάσιο.

-Αυτό σημαίνει πως η Πολεμική Αεροπορία δεν θα έχει μόνο τα Rafale με τους Γαλλικούς Exocet ως αποτρεπτική δύναμη κατά πλοίων επιφανείας.

EΡΤ 1- Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Γιώργος Σιδέρης

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος