Σε πλήρη ετοιμότητα η Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Η Ελλάδα προσέρχεται στη σύνοδο με συγκεκριμένες θέσεις που αφορούν την θετική ατζέντα της Συμμαχίας, αλλά και πλήρως οχυρωμένη ώστε ν’ αντιμετωπίσει τυχόν προκλήσεις από την Τουρκία.

«Η Ελλάδα με ψυχραιμία, τεκμηριωμένα, αποφασιστικά, με επιχειρήματα αποδημεί κάθε ανιστόρητο. Δεν πηγαίνουμε με το ζωνάρι λυμένο για καυγά. Παραμένουμε πιστοί στις Ελληνικές θέσεις, ανυποχώρητοι σε κάθε πρόκληση», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Με τα τουρκικά ΜΜΕ να συνεχίζουν να μεταδίδουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα ξεδιπλώσει όλες τις αναθεωρητικές θέσεις της Άγκυρας, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ναι μεν μιλάει για διάλογο, αλλά δεν παραλείπει από την ατζέντα του την αποστρατιωτικοποίηση.

«Λέμε ότι ο εξοπλισμός αυτών των νησιών είναι ενάντια στη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και στη Συμφωνία του Παρισιού του 1947. Λέμε ότι αυτό που έκανε η Ελλάδα είναι λάθος. Η Ελλάδα κάθε φορά βάζει θέματα παραβιάσεων στο ΝΑΤΟ, αγνοώντας τις δικές τις παραβιάσεις. Και λέμε στους Έλληνες ελάτε να μιλήσουμε σε διμερές επίπεδο για όλα αυτά τα θέματα», αναφέρει ο κ. Καλίν.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Τούρκο πρόεδρο και ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίζεται ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

«Οι διαχειριστές της Ελλάδας γνωρίζουν πολύ καλά και τον αείμνηστο Ετζεβίτ και τον αείμνηστο Ερμπακάν. Ας μιλάνε τώρα, θα τους δείξουμε ποια θα είναι μοίρα αυτών των όπλων σε αυτά τα νησιά όταν έρθουμε στην εξουσία», λέει ο Κεμάλ Κιλιντζάρογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που είχε συνάντηση με τον Αρμένιο ομόλογό του, τον ενημέρωσε για την έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας και την γενικότερη συμπεριφορά της γείτονος στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στα Βαλκάνια.
Στην ανάγκη να δοθούν στην Ελλάδα εγγυήσεις ασφαλείας από τους εταίρους μας στην ΕΕ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ έναντι της τουρκικής παραβατικότητας, επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν ζητάμε να γίνουν εχθροί της Τουρκίας, κάθε άλλο. Αλλά ζητάμε τουλάχιστον να δώσουν σαφέστατα εγγυήσεις ασφαλείας στην Ελλάδα έναντι της τουρκικής παραβατικότητας και της τουρκικής προκλητικότητας», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ευρωπαϊκό σχέδιο αποτροπής και όχι κατευνασμού σε συνδυασμό με εμπάργκο όπλων, ζητά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ζητήσαμε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να υπάρξει αυτή η κοινή στρατηγική. Δεν γίνεται να μην αγωνιζόμαστε σε κάθε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του ΝΑΤΟ να μην υπάρχουν θέσεις, που θα ασκούν πίεση στην Τουρκία να αλλάξει στρατηγική», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Το ΝΑΤΟ, τηρώντας τη γνωστή στάση του “Πόντιου Πιλάτου”, τροφοδοτεί τις διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους, στο πλαίσιο ενός σύνθετου “παζαριού” με την Τουρκία για τη διασφάλιση της ΝΑ πτέρυγας της συμμαχίας και την προσπάθεια αποδυνάμωσης των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας», τονίζει το ΚΚΕ.

Τα F-16 Block 50 αναβαθμίζονται

Απέναντι στο δόγμα της Γαλάζιας πατρίδας η Ελλάδα συνεχίζει τις κινήσεις αποτροπής.

Μετά την αναβάθμιση των 83 F-16 σε Viper, η επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής ενημερώθηκε για την μετατροπή 38 F-16 Block 50 στο επίπεδο Advanced.

Αυτό σημαίνει πως το πιο ισχυρό όπλο της Ελλάδας, η Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να διαθέτει 121 συνολικά F-16 τα οποία είναι πλήρως διαλειτουργικά μεταξύ τους, θα φέρουν εξελιγμένα όπλα και θα μπορούν ν’ ανταλλάσσουν κρίσιμες πληροφορίες τόσο με τα νέα Rafale, όσο και με τα αεροσκάφη 5ης γενιάς, F-35.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα πάγιο αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ ικανοποιείται και οι πύραυλοι «Harpoon», αέρος- επιφανείας, κατά πλοίων πρόκειται να προστεθούν στο Ελληνικό οπλοστάσιο.

Με αυτήν την εξέλιξη η Πολεμική Αεροπορία δεν θα έχει μόνο τα Rafale με τους Γαλλικούς Exocet ως αποτρεπτική δύναμη κατά πλοίων επιφανείας. Πλέον η επιλογή των δυο βασικών τύπων αεροσκαφών με πυραύλους κατά μονάδων στην θάλασσα δίνει ξεχωριστή δύναμη.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Έτοιμη η Αθήνα για σκληρή απάντηση στην Άγκυρα αν προκληθεί

Προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο σκληρής αναμέτρησης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι ο πρωθυπουργός, εάν ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώξει παρέμβαση με απειλές και αναθεωρητικές διαθέσεις κατά της χώρας μας.

Η Αθήνα διαμηνύει ότι αν προκληθεί από την Άγκυρα θα αποδομήσει ένα προς ένα τα ανιστόρητα και έωλα επιχειρήματα που τυχόν θα ακουστούν ενώπιον των συμμάχων.

Σε συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας «κλείδωσε» η στρατηγική που θα ακολουθηθεί, σε περίπτωση που ο Τούρκος Πρόεδρος θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Κορωνίδα των απαντήσεων που θα εισπράξει η Τουρκία θα είναι πως η απειλή πολέμου, δηλαδή τo casus belli ειδικά από μια σύμμαχο χώρα σε μια άλλη, αποτελεί ύψιστη περιφρόνηση του ίδιου του ΝΑΤΟ.

Έτσι ο φάκελος που θα κρατά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι γεμάτος με στοιχεία που περιλαμβάνουν τις προκλήσεις και απειλές της Τουρκίας, αποδομώντας τες μία προς μία επί τη βάση του διεθνούς δικαίου.

Θα υπενθυμίσει δε την επιστολή που έστειλε η χώρα μας στον ΟΗΕ, με την οποία καταρρίπτονται όλοι οι ανιστόρητοι ισχυρισμοί της Άγκυρας.

Επιμέλεια: Γεωργία Σκιτζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος