Ψύχραιμο αλλά ξεκάθαρο μήνυμα της Αθήνας στην τουρκική προκλητικότητα

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκεται η Ελλάδα που παρακολουθεί στενά, με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Από την άλλη πλευρά η Άγκυρα φανερά ενοχλημένη από τη στήριξη στην Αθήνα των ισχυρών συμμάχων μας, και τη σταθερή καταδίκη των αναθεωρητικών της βλέψεων, τραβάει σε καθημερινή βάση το σκοινί.

Σε εγρήγορση η Ελλάδα

Η Αθήνα παρακολουθεί το κρεσέντο της προκλητικής ρητορικής της που έχει χαράξει την στρατηγική του στην βάση της αμφισβήτησης των συνόρων και της κυριαρχίας των νησιών. Παράλληλα έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους τους συμμάχους και εταίρους της ότι δεν θα δεχθεί την δημιουργία τετελεσμένων όπως η αμφισβήτηση ελληνικών εδαφών με τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνική νησιά. «Η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη», δήλωσε από το Μαυροβούνιο ο Νίκος Δένδιας, «είναι όμως μια δύναμη που αρνείται κάθετα τις οποιεσδήποτε απειλές, ιδίως απειλές πολέμου – casus belli εναντίον μας, οι οποίες πραγματικά δεν έχουν καμιά θέση όχι μόνο στο λεξιλόγιο αλλά και στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε ακόμα: Κ. Υφαντής για ελληνοτουρκικά: Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ έχουν πάρει ξεκάθαρα θέση υπέρ της ελληνικής κυριαρχίας (video)

Ακραίες απειλές για τα Δωδεκάνησα – Η απάντηση της Αθήνας και ο ευρωπαϊκός κόλαφος

«Σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίσει τις παραβιάσεις σε νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς, τότε θα συζητηθεί η κυριαρχία τους» δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Ερντογάν.

Εξαπέλυσε νέες βολές, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, πως οι Έλληνες πολιτικοί έχουν «κόμπλεξ κατωτερότητας».

Και ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί εξαπέλυσε νέες ακραίες απειλές για τα Δωδεκάνησα.

«Τα πρόσωπα και οι καρδιές των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία. Όποιος πατήσει την φλέβα μας να ξέρει ότι θα του ξεριζώσουμε την καρδιά» ήταν η δήλωσή του.

Πολύτιμος σύμμαχος τα ελεγχόμενα, τουρκικά ΜΜΕ, με το CNN Turk να φιλοξενεί συνέντευξη αντιπτέραρχου εν αποστρατεία, ο οποίος απαριθμώντας σειρά ελληνικών νησιών τα παρουσιάζει ότι είναι τουρκικά. Αγαθονήσι, Αρκοί, Φαρμακονήσι, Ψέριμος, Λέβιθα, Κίναρος, Λιάδι, Σύρνα, Αστακίδα, ως και τις Οινούσσες, τα «φαντασιώνονται» ως δικά τους νησιά.

«Οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της» απαντούν διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας.

Όπως τονίζουν ακόμα, οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον γ.γ. του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτσι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της.

Νέο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε το πρωί της Τρίτης 7/6 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο για το σύστημα υγείας. «Ελπίζω η προκλητική ρητορική της να μην εκφραστεί στο πεδίο» είπε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε γραφικές τις διεκδικήσεις της Άγκυρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας τόσο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 29 και 30 Ιουνίου, όπου θα παραστεί και ο Πρόεδρος Ερντογάν, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής στις 28 Ιουνίου.

Οργή Άγκυρας κατά Ευρώπης

Την Τρίτη (7/6) η Τουρκία τα έβαλε ανοιχτά και με την Ευρώπη, με αφορμή την φετινή έκθεση – κόλαφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία, και ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, λόγω της προκλητικότητας της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της καταπάτησης του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Φανερά εκνευρισμένη η Άγκυρα, με μια ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μίλησε για αβάσιμες απόψεις και κατηγόρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για «μεροληπτικές και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις».

Παρά το αρνητικό κλίμα, η Τουρκία θα συμμετάσχει στην επικείμενη Σύνοδο των χωρών της Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Θεσσαλονίκη, πιθανότατα σε επίπεδο Υφυπουργού. Το «παρών» θα δώσουν τόσο ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Βέμπερ στην ΕΡΤ: Τίθεται ερώτημα αν η Τουρκία ανήκει πραγματικά στο ΝΑΤΟ

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ και στον Κώστα Δαβάνη, αμφισβήτησε ανοιχτά τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Υπογράμμισε ότι με βάση την τρέχουσα κατάσταση για το εάν η Φινλανδία και η Σουηδία θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, και η Τουρκία το εμποδίζει εξ ολοκλήρου, τίθεται το ερώτημα ποιος ανήκει πραγματικά στο ΝΑΤΟ και αν η Τουρκία εξακολουθεί να μοιράζεται τις αξίες του ΝΑΤΟ.

Τόνισε παράλληλα ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αξίες τα τελευταία χρόνια και τώρα οι νέες προκλήσεις και έναντι της Ελλάδος δείχνουν ότι η Τουρκία βρίσκεται σε λάθος δρόμο. Με αυτόν τον τρόπο εγείρονται, όπως είπε, θεμελιώδη ερωτήματα ακόμη για την συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και είναι καιρός η ΕΕ να μιλήσει σοβαρά με τον Ερντογάν, εάν θέλει να συνεχίσει σε αυτή τη συνεργασία ή εάν αναζητά περαιτέρω κλιμάκωση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος