Διπλό ράπισμα στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της χώρας μας και εντονότατη αποδοκιμασία για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, διατυπώνει η ετήσια έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία. Η έκθεση καταδικάζει τις τουρκικές παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, σκηνικό που επαναλήφθηκε και τη Δευτέρα με υπερπτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Την τουρκική στάση σε βάρος της χώρας μας αποδοκιμάζει στο σύνολό της το Ευρωκοινοβούλιο στην ετήσια έκθεσή του για την Τουρκία. Η έκθεση επικρίνει την γειτονική χώρα για την κατάσταση στο εσωτερικό αλλά και για την επιθετική ρητορική σε βάρος της Ελλάδας. Kάνει ειδική μνεία στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και στις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές.

«Η ενισχυμένη συνεργασία και ο διάλογος για ορισμένα ζητήματα συνυπάρχουν με τακτικές συγκρούσεις και οι σχέσεις εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση με γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ, ιδίως με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία», τόνισε ο εισηγητής της έκθεσης για την Τουρκία, Νάντο Σάντσες Άμορ.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι «τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών – μελών της ΕΕ και είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο». Το σκηνικό επαναλήφθηκε και τη Δευτέρα με υπερπτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Κίναρο.

«Η ελληνική κυβέρνηση ασκώντας εξωτερική πολιτική αρχών ενισχύει το κύρος της εμείς αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία όλες τις προκλήσεις – όχι λεκτικές αντιπαραθέσεις – οι εταίροι μας καταδικάζουν την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας και θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτό το γνωρίζουν όλοι» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Συνέδριο για την Ασφάλεια στην Μπρατισλάβα.

«Θα κάνουμε ό,τι πρέπει σύμφωνα με τα πλήρη κυριαρχικά μας δικαιώματα για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε τα πλήρη κυριαρχικά μας δικαιώματα. Να σας πω ότι κι εμείς φτάνουμε επικίνδυνα στα όριά μας, στα όρια της αυτοσυγκράτησης και της υπομονής μας» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στην τουρκική παραβατική συμπεριφορά αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Όποιος αναθεωρητής αμφισβητεί το Διεθνές Δίκαιο θα έχει στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και εμπάργκο όπλων» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης

Παρά το αρνητικό κλίμα, η Τουρκία θα συμμετάσχει στην επικείμενη Σύνοδο των χωρών της Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Θεσσαλονίκη, πιθανότατα σε επίπεδο Υφυπουργού. Το «παρών» θα δώσουν τόσο ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Πολύ καθαρές τοποθετήσεις συμμάχων και εταίρων καταδίκης τουρκικής προκλητικότητας. Αυτό έχει αναδειχθεί με τον πιο καθαρό τρόπο – πάντα επιδιώκουμε διαύλους επικοινωνίας αλλά δεν δεχόμαστε υποδείξεις για το πώς θα κάνουμε την εξωτερική μας πολιτική» ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου. «Η Τουρκία θα έχει εκπροσώπηση στη Θεσσαλονίκη (…) νομίζω σε επίπεδο υφυπουργού», πρόσθεσε.

Πυρά δέχεται η κυβέρνηση για τo επιπλέον στρατιωτικό υλικό, που θα σταλεί στην Ουκρανία. Σχετική ερώτηση έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας θα ενημερώσει σχετικά την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

«Το σημαντικό είναι ο χρονισμός. Να γίνει ταυτόχρονα η παράδοση και η παραλαβή, η ανταλλαγή, ώστε να μη μείνουν εκτεθειμένες οι ένοπλες δυνάμεις ούτε ένα δευτερόλεπτο» είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή.

«Ούτε από τα επιτελεία έχουν περάσει, ούτε από ΚΥΣΕΑ» είπε ο τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θοδωρής Δρίτσας, στη Βουλή. Χαρακτήρισε ανεύθυνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι «δένει τη χώρα χειροπόδαρα».

«Σε αυτά που θεωρούμε ότι επηρεάζεται η αμυντική μας ικανότητα, λέμε «δεν γίνεται γιατί μας επηρεάζουν και λέμε και γιατί είναι ανεπτυγμένα για κάποιους λόγους, για μια απειλή που έχουμε ειδικά αυτή την περίοδο με την Τουρκία» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Χρυσόμαλλο Δέρας» με την συμμετοχή μονάδων από την Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Αλβανία.

Μητσοτάκης στα Ποσειδώνια: Καταστροφικό το μοντέλο αυταρχικών ηγετών που καταπατούν σύνορα 

Το παρόν στα εγκαίνια της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης Ποσειδώνια έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε τη ζωτική σημασία της ελληνικής ναυτιλίας και τον καθοριστικό της ρόλο για τον εφοδιασμό της ΕΕ. Ο κ. Μητσοτάκης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η νέα αναφορά του πρωθυπουργού για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εμμέσως πλην σαφώς, παραπέμπει και στον αναθεωρητισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει και μαζί να αποτραπεί αυτό το καταστροφικό μοντέλο των αυταρχικών ηγετών, που με οποιοδήποτε πρόσχημα θα καταπατούν τα σύνορα των γειτόνων τους», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, στα εγκαίνια της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης Ποσειδώνια 2022.

Παράλληλα, στο γεωπολιτικό-ενεργειακό μέτωπο, έκανε ειδική αναφορά στις κινήσεις της Ελλάδας που θα την καταστήσουν ενεργειακή πύλη για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός – μεταξύ άλλων – εστίασε:

  • στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη
  • στην αύξηση των εγκαταστάσεων στη Ρεβυθούσα
  • στην ανάπτυξη αγωγών και ηλεκτρικών δικτύων.

Κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής – Τα «ανατολίτικα παζάρια» & οι αντοχές του ΝΑΤΟ 

Δεν λέει να κοπάσει η επιθετική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας και όχι μόνο εναντίον της Ελλάδας και όλοι αναρωτιούνται για ποιο λόγο η έξαρση αυτή την στιγμή.

Ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, ανέφερε ότι δεν είναι μόνο η προεκλογική περίοδος που έχει ξεκινήσει με δύσκολους όρους για τον Τούρκο ηγέτη. «Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής του Τούρκου προέδρου όσο πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. αλλά κυρίως αυτή του ΝΑΤΟ στο τέλος του μήνα στην Μαδρίτη».

Σημείωσε ότι ο Τούρκος ηγέτης θεωρεί ότι κρατώντας παγωμένη την ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας θα μπορέσει να κάνει εκβιασμό της τελευταίας στιγμής.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «έχει ανοίξει πολύ την βεντάλια η οποία, λίγο – πολύ, αποτυπώνει το πλαίσιο μιας ειδικής σχέσης που θέλει να επιβάλλει και εντός του ΝΑΤΟ και στις σχέσεις του με την Δύση. Απαιτεί σοβαρές υποχωρήσεις σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου από τις δυο σκανδιναβικές χώρες (σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην Στοκχόλμη έχει ζητήσει ακόμη και την απόλυση του Σουηδού υπουργού Άμυνας για σχέσεις με τους Κούρδους), άρση των κυρώσεων στην πώληση εξοπλισμού στην Τουρκία, πράσινο φως για την εισβολή στη Συρία και νομιμοποίηση των διεκδικήσεών του έναντι της Ελλάδας».

Ο Ν. Μελέτης εκτίμησε ότι όλα αυτά είναι μάλλον δύσκολο να ικανοποιηθούν και πως το κλίμα δεν είναι το ίδιο όπως άλλες φορές.

«Η δήλωση μάλιστα ότι δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει η ένταξη των δυο χωρών στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ μάλλον εκνευρίζει και προκαλεί οργή στους Συμμάχους, που θεωρούν ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να δώσει το μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας της ΝΑΤΟϊκής Συμμαχίας έναντι της Ρωσίας και όχι να εξελιχθεί σε ένα ανατολίτικο παζάρι που ουσιαστικά θα δωσει την εικόνα μιας αδύναμης και ευάλωτης σε εκβιασμούς Συμμαχία. Και αυτό θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη του ο κ. Ερντογάν διότι δεν είναι μόνο τα δικά του νεύρα τεντωμένα αλλά και των Συμμάχων των οποίων εξαντλείται και η υπομονή» είπε ο Νίκος Μελέτης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης, Δημήτρης Γκάτσιος

Ανάλυση: Νίκος Μελέτης

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος