Κ. Υφαντής για ελληνοτουρκικά: Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ έχουν πάρει ξεκάθαρα θέση υπέρ της ελληνικής κυριαρχίας (video)

Για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο αναλύοντας το τι αναμένει από την αυριανή επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Άγκυρα.

«Η Ρωσία χρειάζεται όλους όσοι μπορούν να σταθούν ευνοϊκά απέναντί της» ανέφερε ο κ. Υφαντής.

Μιλώντας για τα πιθανά οφέλη της Τουρκίας από την στάση που κρατάει στον πόλεμο στην Ουκρανία ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών τόνισε ότι προσπαθεί να λειτουργήσει ως ένας πιθανός διαμεσολαβητής στην κρίση. «Ούτε στα μάτια κανενός στη Δύση η Τουρκία παρουσιάζεται σαν ένας παράγοντας που να μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του πολέμου, ούτε κερδίζει κάτι παραπάνω από άλλες χώρες όπως η Ελλάδα που έχουν πάρει ξεκάθαρη στάση», δήλωσε σχετικά.

Αναλύοντας την στάση που κρατούν οι χώρες της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδας ο κ. Υφαντής επισήμανε ότι «σχεδόν όλες οι χώρες που έχουν ρόλο να παίξουν έχουν πάρει θέση». Και όπως επισήμανε τόσο η Γερμανία, πολύ περισσότερο από ότι στο παρελθόν όσο και η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν πάρει ξεκάθαρα θέση υπέρ της ελληνικής κυριαρχίας».

Πρόσθεσε όμως ότι «δεν θα πρέπει να ξαφνιαστούμε αν δούμε δηλώσεις που θα παροτρύνουν τις δύο χώρες να λύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους. Όσο όμως η Τουρκία θέτει τέτοιου είδους ζητήματα τόσο η θέση και η στάση άλλων κρατών θα είναι ξεκάθαρη».

Απαντώντας στο πώς μπορεί να μεταφραστεί αυτή η διπλωματική στήριξη στο απευκταίο σενάριο η κρίση να πάρει θερμά χαρακτηριστικά, αυτό θα το δούμε, εκφράζοντας την άποψη ότι «εκτός από διπλωματικά και πολιτικά, ούτε στο πεδίο θα είμαστε εντελώς μόνοι μάς».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος