Η Αθήνα απαντά στον Τσαβούσογλου: Μη νόμιμες οι αιτιάσεις της Τουρκίας – Τροφοδοτούν την αστάθεια

Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές αναφορικά με πρόσφατες δηλώσεις ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου, όσον αφορά τη «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.

Η Αθήνα έστειλε δύο επιστολές στον ΟΗΕ

Οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη σήμερα Τρίτη 7/6 ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. Υποστήριξε ότι αμφισβητείται η κυριαρχία των νησιών στο Αιγαίο, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «έχει σύμπλεγμα κατωτερότητας», προσθέτοντας: «Κάθε μέρα βγαίνουν και επιτίθενται στην Τουρκία».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «το καθεστώς των νησιών θα συζητηθεί εάν δεν εγκαταλείψουν τις παραβιάσεις».

Προειδοποίηση Μητσοτάκη: Μην μεταφέρετε την προκλητική ρητορική στο πεδίο

Προειδοποίηση στην Τουρκία να μην μεταφέρει την ένταση που εκφράζεται σε ρητορικό επίπεδο στο πεδίο απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης 7/6 στο Συνέδριο ygeiamou» που διοργανώνει το «Πρώτο Θέμα».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η ένταση δεν προέρχεται από την Ελλάδα, όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, αλλά από την Τουρκία η οποία γίνεται γραφική με τις διεκδικήσεις της. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν δεν μου μιλάει, το είχε πει και μετά τα γεγονότα του Έβρου», είπε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος «δεν κρατάει μούτρα» αλλά θα υπερασπίζεται τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος