Νέα μέτρα από 3/1 απέναντι στην Όμικρον – Προτεραιότητα η θωράκιση του ΕΣΥ

Φρένο στην πορεία εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας, βάζει η κυβέρνηση με νέα, πιο περιοριστικά μέτρα. Οι νέες παρεμβάσεις ήρθαν μετά από την εισήγηση των ειδικών. Τα μέτρα θα ισχύσουν από τις 3 έως τις 16 Ιανουαρίου με δυνατότητα να επεκταθούν και παραπάνω αν κριθεί απαραίτητο.

Επιβάλλεται υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλή μάσκα τόσο στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μεταφοράς αλλά πλέον και στο προσωπικό των χώρων εστίασης. Ενώ συστήνεται να επιλέγονται οι μάσκες υψηλής προστασίας ή η διπλή μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Σε χώρους διασκέδασης και εστίασης, το ωράριο λειτουργίας θα είναι έως τις 12 τα μεσάνυχτα, έως 6 άτομα θα επιτρέπονται ανά τραπέζι και θα απαγορεύονται οι όρθιοι πελάτες. Αν τα μέτρα δεν τηρηθούν θα απαγορευθεί και η μουσική.

Στους αθλητικούς χώρους στα γήπεδα, θα υπάρχει περιορισμός της παρακολούθησής τους από τους φιλάθλους σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο τα 1000 άτομα. Σε περίπτωση που και σε αυτή την περίπτωση δεν τηρηθούν τα μέτρα από τους φιλάθλους αυτομάτως όλοι οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων θα υπάρχει δυνατότητα επισκεπτηρίου μόνο αν έχει προηγηθεί προηγούμενο PCR 48 ωρών. Ενώ και στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα υπάρχει αυστηροποίηση των όρων του επισκεπτηρίου και θα απαγορεύεται για αυτό το διάστημα και η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών.

Θα υπάρξει τηλεργασία τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα όσο και στις ιδιωτικές εταιρίες. Η τηλεργασία θα φτάνει έως και το 50% και θα υπάρχει παράλληλα κυλιόμενο ωράριο.

Έκκληση σε όλους τους πολίτες και ειδικότερα στα νεότερα παιδιά που διασκεδάζουν αυτές τις μέρες απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης: «Και αυτές τις ημέρες τις οποίες θα συναντήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους εάν έχουμε την παραμικρή υπόνοια ότι έχουμε εκτεθεί στην πανδημία δεν θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή μαζί τους».

Εξονυχιστικούς ελέγχους σε περισσότερα από 16 e-shops που εντοπίστηκαν να έχουν ανεβάσει τις τιμές ακόμη και κατά 40% στις μάσκες αυξημένης προστασίας διενεργεί ήδη η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς. Αν τεκμηριωθεί το αδίκημα της αισχροκέρδειας τα πρόστιμα θα μπορούν να φτάσουν έως και το ένα εκατ. ευρώ.

Έντονες οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τα νέα μέτρα

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγνόησε και αγνοεί τόσο τους επιστήμονες, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που καιρό τώρα προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα. Συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη τακτική που οδηγεί σε ανεξέλεγκτη κατάσταση στην Υγεία, στην οικονομία, στο εισόδημα» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΙΝΑΛ αναφέρει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να πρωτοτυπεί αρνητικά, καθώς προτεραιότητα γι’ αυτήν έχει η διαχείριση του πολιτικού κόστους και όχι η προστασία της δημόσιας υγείας».

«Επιδημιολογική επιτήρηση στα λόγια, χωρίς δωρεάν κι επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο τον πληθυσμό» σημειώνει το ΚΚΕ.

«Αποδεικνύεται πλέον ότι η ΝΔ λειτούργησε με γνώμονα το κομματικό όφελος και όχι την προστασία της δημόσιας υγείας» αναφέρει η Ελληνική Λύση.

«Μια κυβέρνηση που αρνείται να εφαρμόσει τα αυτονόητα και έναν Υπουργό Υγείας που θα πατάξει αμείλικτα… τις νότες» σχολίασε το ΜέΡΑ25.

Πώς οδηγηθήκαμε στην απόφαση για νέα περιοριστικά μέτρα

Και το πλαίσιο των νέων παρεμβάσεων που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση και θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου ήταν αυτό για το οποίο μας είχαν προϊδεάσει οι κύριοι Πλεύρης και Οικονόμου, την προηγούμενη Πέμπτη, ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γκάτσιος.

Η κυβέρνηση, με τα μέτρα, εστιάζει σε τομείς που δημιουργούνται αλυσίδες μετάδοσης. Και αυτοί οι τομείς είναι η εστίαση, η διασκέδαση και τα γήπεδα.

Αυτό που υπάρχει πάντα στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η ισορροπία ανάμεσα στη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας και στη θωράκιση του συστήματος της υγείας.

Και αυτό που βλέπουν στην κυβέρνηση είναι ότι παρά τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων, η πίεση στο σύστημα της υγείας είναι, προς το παρόν, ελεγχόμενη. Όπως εξήγησε, άλλωστε και ο κ. Πλεύρης, αποτυπώνοντας το σκεπτικό για το χρόνο υλοποίησης, σε περίπτωση που τα μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση εφαρμόζονταν την εορταστική περίοδο της Πρωτοχρονιάς, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εστίες συγχρωτισμού σε σπίτια, γεγονός που θα αύξανε τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε κανονικό άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 10 Ιανουαρίου. Μένει να δούμε κατά πόσο θα απαιτηθούν κάποιες αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα

Σήμερα Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκαν 9.284 νέα κρούσματα και μάλιστα με μικρό αριθμό τεστ λόγω των εορτών, 629 διασωληνωμενοι ασθενείς και 66 θάνατοι.

Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε «σχεδόν το 75% των κρουσμάτων είναι στις ηλικίες από 18 ετών ως 59 ετών με κυρίαρχη αναφορά την ηλικία 18 ως 30 ετών, ενώ ένα 20% είναι περίπου στην ηλικία κάτω των 18 ετών και μόλις 6% στις ηλικίες άνω των 60 ετών, όπου μάλιστα έχει γίνει και αναμνηστική δόση σε ποσοστό σχεδόν του 90%, γεγονός που μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι ως προς την πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Η άνοδος των κρουσμάτων οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς και στην ταχύτατη εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

«Κάθε δυο με τρεις ήμερες διπλασιάζονται τα κρούσματα όταν με τη Δέλτα ο διπλασιασμός γινόταν κάθε 15-20 μέρες. Ένας στους 10 είναι ασυμπτωματικός με τη Όμικρον» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου.

Η Αττική βράζει από κορονοϊό με 4.038 νέα κρούσματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα μεγαλύτερα ποσοστά της νέας παραλλαγής εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.

«Σε μία ανάλυση που κάναμε της τελευταίας εβδομάδας, είχαμε επιβεβαιώσει την εξάπλωση της Όμικρον για την Αττική, φαίνεται να αγγίζει το 70% και σε λύματα φαίνεται ότι υπάρχει ένας δεκαπλασιασμός» είπε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 100. 3.

Η πορεία της πανδημίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

«Είμαστε σε μία φάση αποκλιμάκωσης ως προς τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και σταδιακής μείωσης της πίεσης στις ΜΕΘ. Η εξέλιξη αυτή μας δίνει μικρά περιθώρια χρόνου να ετοιμάσουμε τις άμυνες μας απέναντι στη μετάλλαξη. Τα εμβόλια και για την Όμικρον είναι απαραίτητα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μακάρι σιγά-σιγά όλοι να βλέπουν τη δυσκολία και τον λάθος δρόμο που έχει η άρνηση του εμβολιασμού και να πεισθούν να εμβολιαστούν όλοι οι συμπολίτες μας, γιατί πραγματικά μόνο έτσι θα είμαστε καλύτερα για το διάστημα που έρχεται» επισήμανε από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Από σήμερα είναι διαθέσιμα πάνω από 120. 000 νέα ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών τον Ιανουάριο, μετά την επιβεβαίωση από τη Pfizer για την παράδοση στη χωρά μας νέων δόσεων στις 3 του μηνός.

Ο ΓΓ πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης ότι «15. 000 συμπολίτες μας θα έχαναν τη ζωή τους αν δεν είχαμε διενεργήσει τους εμβολιασμούς».

Να σημειωθεί ότι ένας χρόνος ακριβώς συμπληρώνεται από τους πρώτους εμβολιασμούς στη χώρα πού ήδη ξεπερνούν τα 16 εκατομμύρια 807 χιλιάδες.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση, Δημήτρης Γκάτσιος, Μαρία Σταθοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος