Ελ. Γιαμαρέλλου για «Ο»: Σε μόλις δυόμισι μέρες η επώαση της νέας μετάλλαξης – Ποια είναι τα καλά νέα (video)

Η Επιτροπή συνεδριάζει πολύ συχνά αξιλογώντας τα μέτρα, τόνισε η ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας Χημειοθεραπείας, Eλένη Γιαμαρέλλου, επισημαίνοντας: Ο ένας στους 10 είναι ασυμπτωματικός με την Όμικροv και δεν ισχύει ότι είναι πολύ λίγα τα κρούσματα. Ξέρουμε ότι κάθε 2-3 ημέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα, ενώ με την μετάλλαξη «Δ» διπλασιάζονταν κάθε 15 -20 ημέρες.

Η τρίτη δόση εμβολίου προφυλάσσει από την «’Ομικρον» κατά 85% σύμφωνα με νέα στοιχεία, τόνισε η καθηγήτρια.

‘Ηδη είναι επιβεβαιωμένα 54 κρούσματα της Όμικρον και άλλα 154 περίμεναν επιβεβαίωση καθώς δεν είναι τόσο εύκολο να διαγνωστεί η συγκεκριμένη μετάλλαξη, είπε επίσης η Ελένη Γιαμαρέλλου.

Ο ένας στους 10 είναι ασυμπτωματικός με την Όμικρον και δεν ισχύει ότι είναι πολύ λίγα τα κρούσματα. Ξέρουμε ότι κάθε 2-3 ημέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα, ενώ με την μετάλλαξη «Δ» διπλασιάζονταν κάθε 15 -20 ημέρες.

Μάς απασχολεί η λοιμογονικότητα. Φαίνεται ότι δεν είναι σοβαρή η κλινική εικόνα, χωρίς πυρετούς, μόνο με φτάρνισμα και καταρροή, πρόσθεσε.

Καλό νέο ότι η «Ο» δεν αναδιπλασιάζεται στους πνεύμονες – Αρκούν πέντε μέρες καραντίνα σε περίπτωση επαφής με κρούσμα

Η επώαση για την Όμικρον συντελείται σε 2 1/2 ημέρες έναντι των 10 ημερών που ίσχυε για την «Δ» και άλλων παραλλαγών. Αν κάποιος «από την παρέα του ρεβεγιόν» μάθει ότι είναι θετικός, όλοι χρειάζονται καραντίνα 5 ημερών, και όχι 15 όπως σε προηγούμενες μεταλλάξεις.

Επίσης η κυρία Γιαμαρέλλου, τόνισε ότι η ‘Ομικρον αναδιπλασιάζεται 70 φορές περισσότερο από την προηγούμενη κυρίαρχη μετάλλαξη, αλλά είναι καλό νέο ότι παραμένει στο ανώτερο αναπνευστικό και στους βρόγχους με αποτέλεσμα να μην περιγράφονται πνευμονίες που ήταν ο τρόμος και ο φόβος καθώς ένας καταρράκτης  ουσιών προκαλεί φλεγμονή σε όλο τον οργανισμό και συχνά στις ΜΕΘ πάνω από το 50% οδηγείται σε θάνατο.

Με συνάχι ή πονόλαιμο και rapid αρνητικό, θα πρέπει να γίνει μοριακό (PCR)

Απατηλό ότι  ένα αρνητικό  rapid σημαίνει ότι κάποιος ησυχάζει. Αλλά και αν βγει θετικό το rapid πρέπει να επιβεβαιωθεί με μοριακό. Μπορείς να το περάσεις τελείως ασυμπτωματικά, με χαμηλό ιικό φορτίο αλλά και πάλι φοράς μάσκα, τόνισε η καθηγήτρια.

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος