Κιβωτός του Κόσμου: Τα «ύποπτα» ταξίδια, οι εργαζόμενοι που εμπλέκονται και τα ακριβά δώρα – Εβδομάδα εξελίξεων (video)

Array

Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει τα ταξίδια που οργάνωνε το στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου που κατηγορείται ότι τον κακοποιούσε σεξουαλικά.

Σε ένα από τα αυτά τα ταξίδια, που έγινε στη Χίο, φέρεται το στέλεχος να πήρε μαζί του τον 19χρονο. Θα ερευνηθεί εάν αυτό έγινε βάσει πρωτοκόλλου, εάν επιτρεπόταν δηλαδή ή εάν έγινε για να εξυπηρετήσει άλλους σκοπούς που αφορούν στη σεξουαλική κακοποίησή του.

Επίσης θα ερευνηθεί εάν ο 19χρονος μετακινούνταν από τη μία δομή στην άλλη ανάλογα με το ένα υπέκυπτε σε εκβιασμούς ή όχι. Σημειώνεται ότι ο 19χρονος ξεκίνησε από την Αθήνα, πήγε στο παράρτημα του Βόλου, μετά από εκεί στην Καλαμάτα. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναρωτιούνταν εάν οι διαρκείς μετακινήσεις έκαναν καλό στο παιδί και γιατί έγιναν.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν επίσης τρία άτομα που φέρονται ως «άνθρωποι ειδικών αποστολών». Τα άτομα αυτά καταγγέλλονται για σωματικές έρευνες σε παιδιά της Κιβωτού, ελέγχους σε κινητά τηλέφωνα, ξυλοδαρμούς ακόμα και επίθεση σε παιδί εκτός δομής.

Επίσης στο μεγεθυντικό φακό μπαίνει καταγγελία του 19χρονου ότι παιδιά από δομή της περιφέρειας σταμάτησαν το σχολείο για να μετακινηθούν σε άλλο παράρτημα του ιδρύματος.

Τέλος ένα άλλο βασικό ερώτημα αφορά στη διαχείριση των χρημάτων. Συγκεκριμένα ο 19χρονος αναφέρει στην κατάθεσή του ότι το στέλεχος του είχε αγοράσει κινητό τηλέφωνο αξίας 800 ευρώ, παπούτσια αξίας 180 ευρώ και άλλα δώρα. «Ό,τι ήθελα το είχα», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο 19χρονος. Αντικείμενο της έρευνας θα είναι από πού προέρχονταν αυτά τα χρήματα;

Αύριο Δευτέρα 21/11 θα γίνει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για να αποφασιστεί τι θα γίνει με την λειτουργία της δομής αλλά και τι θα γίνει με τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές.

Θέμα χρόνου να κληθούν να καταθέσουν τα τέσσσερα άτομα που είναι στο «κάδρο»

Στο μεγεθυντικό φακό του Εισαγγελέα Ανηλίκων έχουν μπει τέσσερα πρόσωπα της Κιβωτού, το στέλεχος που καταγγέλλεται για σεξουαλική κακοποίηση και τρεις συνεργάτες της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Θέμα χρόνου είναι να κληθούν για ανωμοτί κατάθεση ως ύποπτοι, άτομα που φέρονται να είχαν κεντρικό ρόλο στην οργάνωση.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου φέρεται να έκανε ψυχολογικό πόλεμο στον 19χρονο που καταγγέλλει ότι απειλείτο ότι εάν μιλούσε για όσα εφιαλτικά βίωνε θα είχε πρόβλημα η οικογένειά του.

Στην καταγγελία του ο 19χρονος αναφέρει: «Μου έλεγε ‘η μαμά σου έχει σπίτι και παίρνει επίδομα ενώ ο αδερφός σου έχει δουλειά’ και εγώ το ένιωθα απειλή, ότι αν μιλήσω ή φύγω ή κάνω κάτι, αυτόματα η μαμά μου δεν θα είχε σπίτι και ο αδερφός μου δουλειά» (πηγή: Πρώτο Θέμα).

Ο 19χρονος περιέγραψε στην κατάθεση που έδωσε στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησής του.

«Όταν τα έκανε αυτά δεν μου έλεγε κάτι, ούτε άλλαζε το ύφος του. Είχα φτάσει σε σημείο να φοβάμαι να περνάω δίπλα του και να μιλάω γιατί θα το γυρνούσε σε σημείο που τον συνέφερε αυτόν. Έφτασα σε σημείο να τον σιχαίνομαι αλλά ένιωθα ότι δεν μπορούσα να το αλλάξω αυτό».

Σε νέα της ανακοίνωση η Κιβωτός του Κόσμου κάνει λόγο για ψεύδη και συκοφαντίες.

«Είναι αποτρόπαιο είναι ανατριχιαστικό να φανταστεί κανείς ότι αυτά που καταγγέλλονται μπορεί να συνέβαιναν, όμως δεν είναι δουλειά δικιά μας να καταλήξουμε σε συμπεράσματα πριν η Δικαιοσύνη και η έρευνα αξιολογήσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. 

Σε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, τονίζει ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την ΜΚΟ. ενώ διέταξε τη διενέργεια ανακρίσεων και επέβαλλε στον ιερέα απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης: «Η Εκκλησία ούτε πρόκειται να ανεχθεί, πολλώ δε μάλλον να συγκαλύψει, επαίσχυντες και ειδεχθείς συμπεριφορές και πράξεις, που λερώνουν το ιερό ράσο….. Εφόσον αποδειχθεί η αλήθεια των κατηγοριών που αποδίδονται στον συγκεκριμένο κληρικό, η Εκκλησία και εγώ προσωπικά θα αποδώσουμε στον απόλυτο βαθμό την επίγεια εκκλησιαστική δικαιοσύνη».

Ως Εκκλησία, θα συμβάλουμε στην πλήρη διαλεύκανση αυτής της εφιαλτικής υπόθεσης επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος δηλώνει σοκαρισμένος.

«Στο όνομα της προστασίας των παιδιών, δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα η σταύρωσή τους και μάλιστα από «κληρικούς» που τα εκμεταλλεύονται και τα κακοποιούν παντοιοτρόπως έχοντας, κατά τα λοιπά, πείσει και το πανελλήνιο για τις «αγνές» τους προθέσεις. Κάτι τέτοιο δεν το χωρά ειλικρινά ο ανθρώπινος νους…»

Σε επιστολή που έλαβε η ΕΡΤ από παιδιά της Κιβωτού που έχουν ενηλικιωθεί αναφέρεται ότι ο πατέρας Αντώνιος αποτελούσε γι` αυτά φωτεινό παράδειγμα.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης ΕΡΤ 

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος