«Κιβωτός του Κόσμου»: Στο επίκεντρο η δομή της Καλαμάτας – Σημαντικές μαρτυρίες στην ΕΡΤ

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις γύρω από την «Κιβωτό του Κόσμου» με τη δομή της Καλαμάτας που άνοιξε τις πύλες της τον Αύγουστο του 2020, να έχει «κεντρικό» ρόλο στις καταθέσεις του 19χρονου, που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας.

Η ΕΡΤ Καλαμάτας συνομίλησε τις τελευταίες δυο ημέρες με ανθρώπους που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία της δομής στην Καλαμάτα και οι οποίοι επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους ενώ δηλώνουν πρόθυμοι εφόσον κληθούν να καταθέσουν στις αρμόδιες αρχές όλα όσα γνωρίζουν και έχουν πέσει στην αντίληψη τους, τα 2,5 περίπου χρόνια της λειτουργία της δομής στην περιοχή.

Τα όσα μας μετέφεραν δημιουργούν ιδιαίτερα ερωτήματα και συνθέτουν σε αρκετές περιπτώσεις το «παζλ» των καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις σοβαρότατες καταγγελίες για πρόσωπα πολύ υψηλά ιστάμενα στη δομή της ΜΚΟ.

«Ο φόβος για τον Πάτερ»

Το πρώτο πράγμα για το οποίο μας μίλησαν, ήταν ο «φόβος» που υπήρχε γύρω από τον ιδρυτή της ΜΚΟ και ο απόμακρος χαρακτήρας του από τους εργαζομένους της δομής, με την πλειονότητα των οποίων δεν είχε καμία επαφή. Μάλιστα, όσοι μιλήσαμε μας μετέφεραν μια ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση για τον ίδιο, που σχημάτισαν, από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισαν. Ρωτώντας για το αν τους προβλημάτισε αυτό και πως ένας άνθρωπος της εκκλησίας είχε αυτή την συμπεριφορά μας μετέφεραν την εικόνα ενός «νάρκισσου» και ιδιαίτερα περίεργου ανθρώπου, που είχε επαφή μόνο με πρόσωπα του «οικείου» περιβάλλοντος του, που είχαν σημαντικό «ρόλο» σε όλες τις δομές και όχι μόνο σε αυτή της Καλαμάτας.

Οι συχνές μετακινήσεις παιδιών και οι διακρίσεις μεταξύ τους

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από όσα μας εκμυστηρεύτηκαν οι συνομιλητές μας είναι οι συχνές μετακινήσεις παιδιών από δομή σε δομή, χωρίς οι περισσότεροι απ’ τους εργαζομένους να έχουν λόγο σε αυτές τις μετακινήσεις ή να γνωρίζουν την αιτία. Για παράδειγμα καλούσε ο Πάτερ στο τηλέφωνο της δομής και ζητούσε σε μισή με μια ώρα, να ετοιμάσουν ένα παιδί (ή και περισσότερα) να το στείλουν στην Αθήνα με το ΚΤΕΛ. Εκεί ο τρόφιμος της δομής μπορεί να έμενε για 2 μέρες μέχρι και ένα μήνα ή μπορεί ακόμα να βρισκόταν και σε άλλες δομές της Κιβωτού ανά τη χώρα. Στην ερώτηση που θέσαμε στους συνομιλητές μας γιατί συνέβαινε αυτό μας απάντησαν ότι είχαν άγνοια. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα παιδιά αυτά ήταν ταυτόχρονα και μαθητές σε σχολεία της Καλαμάτας, από τα οποία απουσίαζαν χωρίς δικαιολογία το χρονικό διάστημα που ο Πάτερ τα είχε καλέσει στην Αθήνα ή είχαν προσωρινά μεταφερθεί σε άλλες δομές. Επίσης, μεταξύ των παιδιών που φιλοξενούνταν στη δομή, όπως μας ενημέρωσαν, υπήρχαν και κάποιου είδους διακρίσεις. Παραδείγματος χάριν, άλλος είχε πολύ ακριβό κινητό και ακριβά ρούχα και άλλος ελάχιστα χρήματα στην τσέπη του.

Η «φυγή» των μεγάλων παιδιών από την Καλαμάτα και ο «τρόμος» της Αθήνας

Ιδιαίτερα κομβικό σημείο στη διερεύνηση της όλης υπόθεσης φαίνεται και το χρονικό διάστημα, όπου από την Καλαμάτα αποχώρησαν «δια παντός» τα μεγαλύτερα παιδιά της δομής καθώς την ίδια χρονική περίοδο φέρονται να συνέβησαν και αρκετά γεγονότα τα οποία καταγγέλλει ο 19χρονος, όπως αυτά έχουν παρουσιαστεί. Μιλάμε για τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, όταν αποχωρούν ξαφνικά από τη δομή 3 παιδιά αρχικά και μετά από λίγες μέρες ακολούθησαν άλλοι δυο. Όλα τα παιδιά άνω των 13 ετών. Οι λόγοι δεν έγιναν γνωστοί στους περισσοτέρους ανθρώπους γύρω από τη δομή ενώ η «φημολογία» στα ενδότερα της Κιβωτού ανέφερε ότι τιμωρήθηκαν γιατί τους βρήκαν «κουπόνια με στοίχημα» ή ότι «τραγουδούσαν τραπ». Να σημειωθεί, ότι για το ένα παιδί που αποχώρησε υπήρξε και αναφορά από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, λίγο χρονικό διάστημα αργότερα, στην εισαγγελία πρωτοδικών γιατί δεν ξαναεμφανίστηκε στο σχολείο του, έμεινε στην τάξη από απουσίες (ενώ μέχρι τότε ήταν ένα παιδί που πήγαινε στο σχολείο) και καθώς ήταν κάτω των 15 ετών που η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Λίγο αργότερα, από αυτή την ξαφνική αποχώρηση των παιδιών, κάποια λίγο μικρότερα παιδιά, κλήθηκαν στην Αθήνα για ένα Σαββατοκύριακο από τον Πάτερ, και στην επιστροφή τους αναπτύχθηκε «φημολογία» μέσα στη δομή για κακομεταχείριση όσων είχαν φύγει τις προηγούμενες μέρες από την Καλαμάτα. Τότε δε, δημιουργήθηκε και ένας «τρόμος» στα παραμένοντα παιδιά στη δομή γύρω από την Αθήνα.

«Κιβωτός του Κόσμου»: Στο επίκεντρο η δομή της Καλαμάτας  – Σημαντικές μαρτυρίες στην ΕΡΤ

H “κλειστή ομάδα” και οι …υπόλοιποι

Εν κατακλείδι, όλοι οι συνομιλητές μας, μας έδωσαν μια «άρρωστη» εικόνα γύρω από τη λειτουργία της δομής. Μας μίλησαν για εργασίες που έκαναν ακόμα και τα μικρότερα παιδιά κάποιες σκληρές στον κήπο, για παιδιά που γυρνούσαν «ερείπια» από τα ξαφνικά ταξίδια στην Αθήνα, και «δώρα» που έφερναν γονείς και η δομή τα κράταγε για να τα δώσει ο «Πάτερ» στα παιδιά, και αρκετά άλλα…
Στην ερώτηση μας αν ένιωσαν κάποια στιγμή να μιλήσουν για όλα αυτά, και γιατί δε το είχαν κάνει, κάποιοι μας τόνισαν ότι το είχαν κάνει σε αρμόδιους μέσα στη δομή για διάφορα ζητήματα εν ευθέτω χρόνο και ουδέποτε εισακούστηκαν.
Αναφορικά με τις σοβαρές καταγγελίες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, τονίζουν ότι στη δομή της Καλαμάτας, δε υπήρξαν αλλά και δε θα μπορούσαν και να υπάρξουν μπροστά στα μάτια τους τέτοιες συμπεριφορές ωστόσο κανείς δε «βάζει το χέρι του στη φωτιά» για το τι συνέβαινε όταν ο Πάτερ ζητούσε και έμενε μόνος με τα παιδιά, πήγαιναν για μπάνιο κυρίως μεταμεσονύκτιες ώρες, ή όταν πήγαιναν σε άλλες δομές και στην Αθήνα.
Μας περιέγραψαν με λίγα λόγια τη λειτουργία της δομής ως μια «Κουστωδία» με ανθρώπους της απόλυτης εμπιστοσύνης του Πάτερ και «Σκλάβους», τα παιδιά της δομής και την πλειονότητα των εργαζομένων που δεν άνηκαν στο «στενό» πυρήνα ενώ ήταν και «αναλώσιμοι» καθώς άλλαζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.


*Τα στοιχεία των συνομιλητών βρίσκονται στη διάθεση μας. Η ΕΡΤ Καλαμάτας κάλεσε αρκετές φορές τόσο στο σταθερό τηλέφωνο της δομής όσο και σε κινητό του υπευθύνου για να λάβει απαντήσεις για όλα αυτά χωρίς ωστόσο κανένα από τα τηλέφωνα που έχουμε στη διάθεση μας να απαντήσει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος