Μορφή χιονοστιβάδας οι αποκαλύψεις για την «Κιβωτό του Κόσμου» – Παρέμβαση Ιερώνυμου, σύσκεψη στο Μαξίμου

Array

Σύσκεψη στον Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα (21/11) με θέμα τη λειτουργία της Κιβωτού του Κόσμου αλλά και το μέλλον των παιδιών που φιλοξενούνται στη δομή, όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση της υπόθεση από τη δικαιοσύνη και τις αρχές. Εν τω μεταξύ, αποτροπιασμό προκαλούν οι νέες καταγγελίες που δημοσιοποιούνται για τη δομή.

Τέσσερα άτομα καταγγέλλονται για κακοποιητικές συμπεριφορές και ασέλγεια σε βάρος φιλοξενούμενων παιδιών στις δομές της Οργάνωσης και άμεσα θα κληθούν και για κατάθεση ή εξηγήσεις καθώς η δικογραφία βρίσκεται πλέον στα χέρια της Εισαγγελίας. Για το σκάνδαλο με την ΜΚΟ παρενέβη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος σε επιστολή του διέταξη τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων ενώπιον των αρμόδιων αρχών, σε βάρος του κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντωνίου Παπανικολάου, ενώ του επέβαλε την απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

«Κιβωτός του Κόσμου»: Εν αναμονή ραγδαίων εξελίξεων – Σε τέσσερα πρόσωπα εστιάζει η έρευνα

«Κλειδί» δύο καταθέσεις 

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Ζώη Κακκαβά, ξεκινάει μία εβδομάδα εξελίξεων για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου. Από την Παρασκευή (18/11) βρίσκεται στα χέρια της εισαγγελίας η δικογραφία. Από τις καταθέσεις που έχουν δοθεί στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων δύο θεωρούνται καθοριστικής σημασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στη μία κατάθεση ο μάρτυρας φέρεται να επιβεβαιώνει την κατάθεση του 19χρονου. Δεν αποκλείεται να υπάρξει κλήση ατόμων για κατάθεση. Πρόκειται για πρόσωπα εμπλεκόμενα σε κακοποιητικές συμπεριφορές ή σε καταγγελλόμενη ασέλγεια.

Τέσσερα πρόσωπα στο «κάδρο» – Το προφίλ τους 

Στο κάδρο των Αρχών έχουν μπει τέσσερα πρόσωπα. Το πρώτο είναι στέλεχος της ΜΚΟ σε βάρος του οποίου υπάρχουν δύο καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση νεαρών που φιλοξενούνταν στη δομή. Το στέλεχος αυτό ταξίδευε σε όλες τις δομές της Οργάνωσης στην Ελλάδα ενώ διερευνώνται και οι επισκέψεις του σε τουλάχιστον δύο δομές εκτός Αθηνών. Τα άλλα τρία ήταν παιδιά που μεγάλωσαν στην «Κιβωτό» και πλέον εργάζονται στη ΜΚΟ.

Επίσης πρόκειται να διερευνηθούν και τα ταξίδια που φέρεται να έκαναν παιδιά της δομής, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για παράξενες μετακινήσεις παιδιών από τη μία δομή στην άλλη και το κατά πόσο οι μετακινήσεις αυτές είχαν σχέση με κακοποιητικές συμπεριφορές που κάποιοι ήθελαν να μείνουν στο σκοτάδι.

Κεντρικό ρόλο στις έρευνες είναι οι καταθέσεις του 19χρονου που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας και η δομή της Καλαμάτας όπου αναφέρεται στις καταγγελίες.

Σημαντικές μαρτυρίες στην ΕΡΤ 

Η ΕΡΤ Καλαμάτας συνομίλησε τις τελευταίες δυο ημέρες με ανθρώπους που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία της δομής στην Καλαμάτα και οι οποίοι επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους ενώ δηλώνουν πρόθυμοι εφόσον κληθούν να καταθέσουν στις αρμόδιες αρχές όλα όσα γνωρίζουν και έχουν πέσει στην αντίληψη τους, τα 2,5 περίπου χρόνια της λειτουργία της δομής στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν δημιουργούνται ιδιαίτερα ερωτηματικά και συνθέτουν σε αρκετές περιπτώσεις το «παζλ» των καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις σοβαρότατες καταγγελίες για πρόσωπα πολύ υψηλά ιστάμενα στη δομή της ΜΚΟ.

Το πρώτο πράγμα για το οποίο μίλησαν, ήταν ο «φόβος» που υπήρχε γύρω από τον ιδρυτή της ΜΚΟ και ο απόμακρος χαρακτήρας του από τους εργαζομένους της δομής, με την πλειονότητα των οποίων δεν είχε καμία επαφή. Μάλιστα, μετέφεραν μια ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση για τον ίδιο από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισαν, έναν άνθρωπο που είχε την εικόνα ενός «νάρκισσου» και ιδιαίτερα περίεργου ανθρώπου, που είχε επαφή μόνο με πρόσωπα του «οικείου» περιβάλλοντος του, που είχαν σημαντικό «ρόλο» σε όλες τις δομές και όχι μόνο σε αυτή της Καλαμάτας.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από όσα εκμυστηρεύτηκαν είναι οι συχνές μετακινήσεις παιδιών από δομή σε δομή, χωρίς οι περισσότεροι απ’ τους εργαζομένους να έχουν λόγο σε αυτές τις μετακινήσεις ή να γνωρίζουν την αιτία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα παιδιά αυτά ήταν ταυτόχρονα και μαθητές σε σχολεία της Καλαμάτας, από τα οποία απουσίαζαν χωρίς δικαιολογία το χρονικό διάστημα που ο Πάτερ τα είχε καλέσει στην Αθήνα ή είχαν προσωρινά μεταφερθεί σε άλλες δομές. Επίσης, μεταξύ των παιδιών που φιλοξενούνταν στη δομή, όπως μας ενημέρωσαν, υπήρχαν και κάποιου είδους διακρίσεις. Παραδείγματος χάριν, άλλος είχε πολύ ακριβό κινητό και ακριβά ρούχα και άλλος ελάχιστα χρήματα στην τσέπη του.

Η «φυγή» των μεγάλων παιδιών από την Καλαμάτα και ο «τρόμος» της Αθήνας

Ιδιαίτερα κομβικό σημείο στη διερεύνηση της όλης υπόθεσης φαίνεται και το χρονικό διάστημα, όπου από την Καλαμάτα αποχώρησαν «δια παντός» τα μεγαλύτερα παιδιά της δομής καθώς την ίδια χρονική περίοδο φέρονται να συνέβησαν και αρκετά γεγονότα τα οποία καταγγέλλει ο 19χρονος, όπως αυτά έχουν παρουσιαστεί.

Μιλάμε για τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, όταν αποχωρούν ξαφνικά από τη δομή 3 παιδιά αρχικά και μετά από λίγες μέρες ακολούθησαν άλλοι δυο. Όλα τα παιδιά άνω των 13 ετών. Οι λόγοι δεν έγιναν γνωστοί στους περισσοτέρους ανθρώπους γύρω από τη δομή ενώ η «φημολογία» στα ενδότερα της Κιβωτού ανέφερε ότι τιμωρήθηκαν γιατί τους βρήκαν «κουπόνια με στοίχημα» ή ότι «τραγουδούσαν τραπ». Να σημειωθεί, ότι για το ένα παιδί που αποχώρησε υπήρξε και αναφορά από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, λίγο χρονικό διάστημα αργότερα, στην εισαγγελία πρωτοδικών γιατί δεν ξαναεμφανίστηκε στο σχολείο του, έμεινε στην τάξη από απουσίες (ενώ μέχρι τότε ήταν ένα παιδί που πήγαινε στο σχολείο) και καθώς ήταν κάτω των 15 ετών που η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Λίγο αργότερα, από αυτή την ξαφνική αποχώρηση των παιδιών, κάποια λίγο μικρότερα παιδιά, κλήθηκαν στην Αθήνα για ένα Σαββατοκύριακο από τον Πάτερ, και στην επιστροφή τους αναπτύχθηκε «φημολογία» μέσα στη δομή για κακομεταχείριση όσων είχαν φύγει τις προηγούμενες μέρες από την Καλαμάτα. Τότε δε, δημιουργήθηκε και ένας «τρόμος» στα παραμένοντα παιδιά στη δομή γύρω από την Αθήνα.

H “κλειστή ομάδα” και οι …υπόλοιποι

Όλοι οι συνομιλητές που μίλησαν στην ΕΡΤ Καλαμάτας έδωσαν μια «άρρωστη» εικόνα γύρω από τη λειτουργία της δομής. Μίλησαν για εργασίες που έκαναν ακόμα και τα μικρότερα παιδιά κάποιες σκληρές στον κήπο, για παιδιά που γυρνούσαν «ερείπια» από τα ξαφνικά ταξίδια στην Αθήνα, και «δώρα» που έφερναν γονείς και η δομή τα κράταγε για να τα δώσει ο «Πάτερ» στα παιδιά, και αρκετά άλλα…

Στην ερώτηση γιατί δεν μίλησαν για όλα αυτά, κάποιοι μας τόνισαν ότι το είχαν κάνει σε αρμόδιους μέσα στη δομή για διάφορα ζητήματα εν ευθέτω χρόνο και ουδέποτε ακουγόντουσαν.

Αναφορικά με τις σοβαρές καταγγελίες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, τονίζουν ότι στη δομή της Καλαμάτας, δε υπήρξαν αλλά και δε θα μπορούσαν και να υπάρξουν μπροστά στα μάτια τους τέτοιες συμπεριφορές ωστόσο κανείς δε «βάζει το χέρι του στη φωτιά» για το τι συνέβαινε όταν ο Πάτερ ζητούσε και έμενε μόνος με τα παιδιά, πήγαιναν για μπάνιο κυρίως μεταμεσονύκτιες ώρες, ή όταν πήγαιναν σε άλλες δομές και στην Αθήνα.

«Θεωρώ ότι η διαδικασία θα τρέξει πάρα πολύ γρήγορα γιατί όπως ξέρετε πίσω από όλα αυτά είναι 200, 300 παιδιά που πρέπει να φτάσουμε στην αλήθεια για να δούμε τί θα γίνει με αυτά τα παιδιά» ανέφερε ο Γιώργος Καλλιακμάνης – Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Νοτιοανατολικής Αττικής.

Μία πρώην εργαζόμενη στην Κιβωτό του Κόσμου περιέγραψε: «Κάποια στιγμή έκαναν μπάνιο ένα παιδάκι και γλίστρησε στην μπανιέρα και το τράνταξαν και το βάλανε τιμωρία και μάλιστα το ξέχασαν στην τιμωρία και το παιδί έκλαιγε» (πηγή: Star)

Ένας άλλος παιδαγωγός και πρώην εργαζόμενος είπε: «Μου είπε ένας έφηβος ότι μια φορά τον χρόνο στέλεχος της Κιβωτού παίρνει τα «καλύτερα» παιδιά και τα πηγαίνει στο Βέλγιο. Είναι ένα ταξίδι δώρο. Με ποια κριτήρια δηλαδή; Λέει αν έχεις καλή συμπεριφορά. Και ποιος κρίνει την καλή συμπεριφορά; Ανώτατο στέλεχος, όχι οι παιδαγωγοί που ήταν με τα παιδιά. Αυτό που με τσίγκλησε περισσότερο ήταν ότι τα παιδιά που είχαν πάει ήταν τα παιδιά που ήταν πιο αρρενωπά, πιο γυμνασμένα, πιο όμορφα και μου προξένησε μεγάλη εντύπωση αυτό, πάλι το μυαλό μου πήγε σε κάτι περίεργο. (πηγή: Star).

Αυτοί οι τρεις εργαζόμενοι φαίνεται ότι αναλάμβαναν να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις που ανέκυπταν εντός των δομών όσον αφορά σε συμπεριφορές που κρίνονταν ότι ήταν εκτός κανόνων της ΜΚΟ ή παραβατικές.

Η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μιλώντας στην ΕΡΤ ξεκαθάρισε ότι δεν είχε καμία γνώση των καταγγελιών για κακοποίηση στην Κιβωτό του Κόσμου: «Βεβαίως και όχι. Αυτό που λάβαμε γνώση ήταν όταν διέρρευσαν τα όποια δημοσιεύματα και ήρθα σε επικοινωνία στο πλαίσιο της νομιμότητας με τον εισαγγελέα αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, μία μέρα πριν από τη 17 Νοέμβρη. Τα στόματα έχουν ανοίξει και εμείς αν θέλετε είμαστε και σχετικά αισιόδοξοι. Ένα από τα κομμάτια που βλέπουμε στα στοιχεία τα οποία μαζεύουμε είναι ότι εισαγγελικές παραγγελίες για απομάκρυνση παιδιών από τις βιολογικές τους οικογένειες έχουν αυξηθεί πολύ τον τελευταίο χρόνο, οπότε αυτό είναι και αποτέλεσμα του ότι έχει σπάσει λίγο ο φόβος».

Στο κάδρο θα μπουν και ταξίδια που φέρεται να έκαναν παιδιά της δομής. Υπάρχουν καταγγελίες για παράξενες μετακινήσεις παιδιών από τη μία δομή στην άλλη και αναμένεται να ερευνηθεί εάν οι μετακινήσεις αυτές είχαν σχέση με κακοποιητικές συμπεριφορές που κάποιοι ήθελαν να μείνουν στο σκοτάδι.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο OPEN, είπε σχετικά: «Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή πρέπει να χυθεί άπλετο φως και για αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό όπως ανακοινώθηκε από τους αρμόδιους είναι ήδη σε εξέλιξη δικαστική έρευνα. Θα ελεγχθεί κάθε πτυχή κάθε καταγγελίας για να φτάσουμε στην αλήθεια».

Δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος κατονομάζει το ανώτατο στέλεχος της ΜΚΟ ως υπεύθυνο για τη σεξουαλική παρενόχληση που κατήγγειλε ο 19χρονος πρώην τρόφιμος στην Οργάνωση και η Κιβωτός απαντώντας κάνει λόγο για ψευδείς και συκοφαντικές κατηγορίες.

«Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγγελίες να διακινούνται με οργανωμένο τρόπο άρχισε και η εσωτερική αναζήτηση για τη διερεύνηση των συγκεκριμένων (ανύπαρκτων) περιστατικών από την οποία δεν προέκυψε κανένα σχετικό στοιχείο αλλά αντιθέτως αποδείχθηκε ότι είναι εντελώς ψευδείς και αβάσιμες. Τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεση των αρχών, οι οποίες δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί μας».

Ο φάκελος της προανακριτικής έρευνας που διενήργησε η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων βρίσκεται στα χέρια της εισαγγελία Αθηνών και αναμένονται άμεσα εξελίξεις.

«Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου. Όποιοι κι αν είναι οι δράστες θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος (πηγή: ΣΚΑΪ).

Ανακοίνωση εξέδωσαν παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές της Οργάνωσης τονίζοντας πως «ως ενήλικες πλέον που ζήσαμε όμως μέσα στην οικογένεια της Κιβωτού και γαλουχηθήκαμε από τον πατέρα Αντώνιο καταδικάζουμε απερίφραστα όσα επαίσχυντα ψεύδη έχουν αναρτηθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», ανακοίνωση την οποία υπογράφουν τριάντα τρεις πρώην τρόφιμοι της ΜΚΟ.

Αγωνία για το μέλλον των παιδιών

Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους, παιδιά και τους εργαζόμενους μετά τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την Κιβωτό. Έντονη είναι η ανησυχία για το ποια θα είναι η μοίρα των παιδιών αν αποδειχθούν αληθινές όλες αυτές οι καταγγελίες.

Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου, Ζώης Κακκαβάς, Βασίλης Σιώμος ΕΡΤ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος