Μέτρα «ασπίδα» στην Όμικρον — Μάσκες παντού, σαρωτικοί έλεγχοι & πρόστιμα (video)

Σε πλήρη ισχύ από χθες τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, με τη μάσκα να είναι πλέον υποχρεωτική παντού, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον. Οι έλεγχοι είναι σαρωτικοί, όπως και τα πρόστιμα. Στην Αττική εντοπίζονται οι περισσότερες νέες μολύνσεις, ενώ ανησυχία υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη, καθώς αυξήθηκε η παρουσία του στελέχους Όμικρον στα λύματα. Τη Δευτέρα συνεδριάζει εκ νέου η επιτροπή των ειδικών, στην οποία αναμένεται να επαναξιολογηθεί η κατάσταση και δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέα μέτρα πριν από τη νέα χρονιά.

Τραπέζι – τραπέζι περνούσαν στα κέντρα διασκέδασης και εστίασης, κλιμάκιο της αστυνομίας και της εθνικής αρχής διαφάνειας για να κάνουν ελέγχους και να δουν αν τηρούνται όλα τα νέα μέτρα για τον κορoνοϊό στο Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν.

Οι κρατήσεις στα περισσότερα εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης είχαν ξεκινήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου, με τον κόσμο να αναζητά ανάσα τις γιορτινές μέρες από την δύσκολη καθημερινότητα που επιβάλλει η πανδημία.

Ωστόσο, χθες, δια στόματος υπουργού υγείας, προαναγγέλθηκαν νέα μέτρα στην διασκέδαση για μετά τις γιορτές, που θα έχουν ισχύ για 15 μέρες. Οι εισηγήσεις θα γίνουν τη Δευτέρα, στην συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών για την αξιολόγηση της απόδοσης των μέτρων και της πορείας της πανδημίας, όπου θα εξεταστούν όλες οι κοινωνικές δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και της εργασίας. Για ήπια μέτρα μετά τις γιορτές μίλησε και ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 7.665 κρούσματα, με την Αττική να «βράζει» με 3.433 νεες μολύνσεις, ενώ στο κέντρο της Αθήνας καταγράφηκαν 1.173 κρούσματα μόλις σε μία ημέρα.

Τα νοσοκομεία εξακολουθούν να βρίσκονται υπό ασφυκτικη πίεση. Σε όλη τη χώρα, έως τις 3 χθες το μεσημέρι, 105 ασθενείς περίμεναν για κρεβάτι εντατικής, οι 55 από αυτούς με κορονοϊό. Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων αναμένουν μέσα στην εβδομάδα οι επιστήμονες.

Πάνω από 1.500 τυχαιοποιημένα δείγματα από την κοινότητα εξετάζονται για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον.

Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τα λύματα στη Θεσσαλονίκη. Όχι μόνο έχει ανιχνευτεί το νέο στέλεχος στο ιικό φορτίο, αλλά παρουσιάζει και σταδιακή αύξηση.

Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου, Ελίνα Κολύβα, Ειρήνη Κυρίτση, Μαρία Σταθοπούλου
Επιμέλεια: Νόρα Μολυβιάτη, Άγγελος Τσατσαρώνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος