Emirates: Τούρκος υπήκοος ο «ύποπτος» που αναζητούσε η CIA

Array

Εντοπίστηκε ο ύποπτος για το θρίλερ στις πτήσεις της Emirates. Πρόκειται για 35χρονο Τούρκο υπήκοο ο οποίος ζει στην Ελλάδα και θα αναχωρούσε από το αεροδρόμιο της Αθήνας προς τη Νέα Υόρκη. Το συγκεκριμένο άτομο ωστόσο αφέθηκε ελεύθερο, καθώς δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος του.

Συγκεκριμένα, μετά την άρση του χθεσινού συναγερμού, για τις δύο πτήσεις της Emirates που αναχώρησαν από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, οι έρευνες συνεχίστηκαν και έτσι εντοπίστηκε στην Αθήνα ο Τούρκος, αραβικής καταγωγής, που τα τελευταία τρία χρόνια ζούσε στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε κάνει αίτηση ασύλου, ενώ του είχε εγκριθεί μια προσωρινή άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Η οικογένειά του πάντως δεν ζει στην Ελλάδα.

Ο 35χρονος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έκανε αίτηση για βίζα ώστε να ταξιδέψει στην Αμερική και τότε ήταν που σήμανε συναγερμός στις Αρχές, καθώς θεωρείτo από τη CIA ύποπτος για τρομοκρατία.

Όλα όμως φαίνεται ότι ξεκίνησαν από ένα email που δέχθηκε η αμερικανική πρεσβεία από άτομο του περιβάλλοντος του 35χρονου, στο οποίο αναφέρονταν οι λόγοι, για τους οποίους θα έπρεπε να θεωρηθεί ύποπτος για τρομοκρατία. Τίποτα όμως δεν προέκυψε τελικά για να συλληφθεί.

Το χρονικό του θρίλερ

Η πληροφορία που υπήρξε από τη CIA και έκανε λόγο για έναν ύποπτο επιβάτη αραβικής καταγωγής σε πτήση της Emirates από την Αθήνα, έθεσε σε συναγερμό χθες το Ελευθέριος Βενιζέλος και τις Αρχές. Δύο ήταν οι προγραμματισμένες πτήσεις της συγκεκριμένης εταιρείας, η μία με προορισμό τη Νέα Υόρκη και η άλλη το Ντουμπάι.

Στις 17:32 είχε ήδη αναχωρήσει από την Αθήνα η πτήση EK209 της Emirates με προορισμό τη Νέα Υόρκη με 228 επιβάτες και 18 άτομα πλήρωμα. Ενώ το αεροσκάφος άφηνε πίσω του το FIR Ιταλίας, έγινε γνωστή η πιθανή ύπαρξη υπόπτου. Η Γαλλία αρνήθηκε την προσγείωση του αεροσκάφους και με εντολή του στρατηγείου της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, γύρισε πίσω στην Αθήνα, ενώ ακολούθησε πορεία αποκλειστικά πάνω από θάλασσα.

Ακολούθησε έλεγχος, χωρίς όμως να εντοπιστεί κάτι ανησυχητικό. Υπήρχε όμως η πληροφορία οτι ένα ύποπτο πρόσωπο ταξίδευε με πλαστά στοιχεία. Το αεροσκάφος συνοδευόταν από ζεύγος μαχητικών F-16 της 340 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας κατά την επιστροφή του στην Αθήνα. Τα ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν στις 21:09 από τη Σούδα.

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε αναπτυχθεί κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ενώ η συνεννόηση όλων των ελληνικών αρχών ήταν συνεχής. Το αεροσκάφος τροχοδρόμησε προς σημείο στάθμευσης του αεροδρομίου, όπου έγινε ο έλεγχος στους επιβάτες που παρέμειναν εντός αεροσκάφους, ενώ αργότερα μετακινήθηκαν προς τις αίθουσες αναμονής του αεροδρομίου. Λίγο πριν από τις 12:00 τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και στο δεύτερο αεροπλάνο, εκείνο που είχε προορισμό την Ν. Υόρκη. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν εντοπίστηκε το άτομο για το οποίο υπήρχε η πληροφορία, καθώς και οτιδήποτε άλλο ύποπτο.

Η άλλη πτήση της Emirates ΕΚ 210 με προορισμό το Ντουμπάι είχε προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης στις 17:55, το αεροσκάφος όμως δεν πρόλαβε να απογειωθεί. Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν κανονικά στο αεροσκάφος και πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της απογείωσης, ο κυβερνήτης τούς ειδοποίησε ότι έπρεπε να επιστρέψει πίσω λόγω τεχνικού προβλήματος. Όταν το αεροσκάφος έφτασε και πάλι στον χώρο στάθμευσης, οι επιβάτες κλήθηκαν να αποβιβαστούν, παίρνοντας μαζί τις αποσκευές τους.

Οι επιβάτες δεν μετέβησαν στην αίθουσα αναμονής αλλά υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικό έλεγχο, όπου αναγκάστηκαν να βγάλουν ακόμη και τα παπούτσια τους. Το θρίλερ είχε αίσιο τέλος, καθώς δεν βρέθηκε το ύποπτο πρόσωπο, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να αναχωρήσει στις 22:06 της Πέμπτης, με προορισμό το Ντουμπάι.

Το απόγευμα αναχωρούν και οι επιβάτες της πτήσης με προορισμό τη Νέα Υόρκη, με καθυστέρηση σχεδόν μιας ημέρας και ύστερα από μεγάλη περιπέτεια…

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης, Ρεγγίνα Σαβούρδου, Κάτια Νιάκαρη, Κώστας Παπαδόπουλος

Επιμέλεια: Βάσω Τζανακάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος