Όσα έγιναν στις δύο πτήσεις της Emirates: Το σήμα από την CIA, η συνοδεία F-16 και οι μαρτυρίες επιβατών

Η πληροφορία που υπήρξε από τη CIA και έκανε λόγο για έναν ύποπτο επιβάτη αραβικής καταγωγής σε πτήση της Emirates από την Αθήνα, έθεσε σε συναγερμό την Πέμπτη (10/11) το Ελευθέριος Βενιζέλος και τις Αρχές. Δύο ήταν οι προγραμματισμένες πτήσεις της συγκεκριμένης εταιρείας, η μία με προορισμό τη Νέα Υόρκη και η άλλη το Ντουμπάι.

Στις 17:32 είχε ήδη αναχωρήσει από την Αθήνα η πτήση EK209 της Emirates με προορισμό τη Νέα Υόρκη με 228 επιβάτες και 18 άτομα πλήρωμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλία και η Ιταλία δεν δέχτηκαν να προσγειωθεί το αεροσκάφος στο έδαφός τους, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει να κάνει κύκλους στον αέρα. Ο πιλότος πήρε την απόφαση να γυρίσει πίσω, στην Αθήνα, ενώ ακολούθησε πορεία αποκλειστικά πάνω από θάλασσα.

Ακολούθησε έλεγχος, χωρίς όμως να εντοπιστεί κάτι ανησυχητικό. Υπήρχε όμως η πληροφορία οτι ένα ύποπτο πρόσωπο ταξίδευε με πλαστά στοιχεία. Το αεροσκάφος συνοδευόταν από ζεύγος μαχητικών F-16 της 340 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας κατά την επιστροφή του στην Αθήνα. Τα ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν στις 21:09 από τη Σούδα.

Ανάλυση: Γιατί σηκώθηκαν τα F16 – Η πρακτική που ακολουθείται μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε αναπτυχθεί κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ενώ η συνεννόηση όλων των ελληνικών αρχών ήταν συνεχείς.

Το αεροσκάφος τροχοδρόμησε προς σημείο στάθμευσης του αεροδρομίου, όπου έγινε ο έλεγχος στους επιβάτες που παρέμειναν εντός αεροσκάφους, ενώ αργότερα μετακινήθηκαν προς τις αίθουσες αναμονής του αεροδρομίου.

Λίγο πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και στο δεύτερο αεροπλάνο, εκείνο που είχε προορισμό την Ν. Υόρκη. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν εντοπίστηκε το άτομο για το οποίο υπήρχε η πληροφορία, καθώς και οτιδήποτε άλλο ύποπτο.

Επιβάτης του αεροπλάνου κατέγραψε τη στιγμή που το αεροπλάνο της Emirates αδειάζει τα καύσιμα.

Η άλλη πτήση της Emirates ΕΚ 210 με προορισμό το Ντουμπάι είχε προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης στις 17:55, το αεροσκάφος όμως δεν πρόλαβε να απογειωθεί. Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν κανονικά στο αεροσκάφος και πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της απογείωσης, ο κυβερνήτης τούς ειδοποίησε ότι έπρεπε να επιστρέψει πίσω λόγω τεχνικού προβλήματος. Όταν το αεροσκάφος έφτασε και πάλι στον χώρο στάθμευσης, οι επιβάτες κλήθηκαν να αποβιβαστούν, παίρνοντας μαζί τις αποσκευές τους.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ αναφέρει ότι:

«Στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη ύποπτου ατόμου σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας που αναχωρούσαν απογευματινές ώρες σήμερα (10-11-2022), από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», δόθηκε η εντολή για την επιστροφή της μίας πτήσης και την μη αναχώρηση της έτερης, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφη από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο».

Οι επιβάτες δεν μετέβησαν στην αίθουσα αναμονής αλλά υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικό έλεγχο, όπου αναγκάστηκαν να βγάλουν ακόμη και τα παπούτσια τους. Το θρίλερ είχε αίσιο τέλος, καθώς δεν βρέθηκε το ύποπτο πρόσωπο, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να αναχωρήσει στις 22:06 της Πέμπτης, με προορισμό το Ντουμπάι.

Υπενθυμίζεται ότι σε ξενοδοχεία της Αθήνας διανυκτέρευσαν οι επιβάτες της πτήσεις και αναμένεται το απόγευμα να πάρουν νέα πτήση για Νέα Υόρκη.

Καραμανλής για θρίλερ με πτήσεις της Emirates στην Αθήνα: Το περιστατικό απέδειξε τον επαγγελματισμό των Αρχών

Στο χθεσινό πρωτοφανές περιστατικό με το θρίλερ με πτήσεις της Emirates αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Όπως τόνισε ο Υπουργός το περιστατικό απέδειξε με πόσο επαγγελματισμό και αρμονία, συνεργάστηκαν όλες οι δημόσιες Αρχές, με αφορμή τη διαχείριση των πληροφοριών.

Μαρτυρίες επιβατών στην ΕΡΤ για την πτήση θρίλερ της Emirates

«Ήταν δυο πολεμικά αεροπλάνα που μας ακολουθούσαν όταν γυρίζαμε στην Αθήνα, δύο ώρες πετάγαμε και δυο ώρες κάναμε να γυρίσουμε», δήλωσε στην ΕΡΤ επιβάτης της πτήσης της Emirates που κατευθυνόταν προς Νέα Υόρκη.

Ένας άλλο επιβάτης δήλωσε: «Μας είχαν βγάλει Έλληνες και Αμερικανούς έξω από το αεροπλάνο».

«Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν ενημερωθήκαμε από το προσωπικό του αεροπλάνου ότι θα πρέπει για λόγους ασφαλείας να επιστρέψουμε στο αεροδρόμιο των Αθηνών» είπε ο κ. Γιάννης Σπυριδάκης περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε μέσα στην καμπίνα.

«Ιδιαίτερη αναστάτωση δεν υπήρξε. Το πρίεργο ήταν ότι όταν ρωτησαμε γιατί γυρνάμε στην Αθήνα. Μας είπαν ότι η Γαλλία δεν μας επιτρέπει να πετάξουμε πάνω από τον εναέριο χώρο της».

Οι επιβάτες έμαθαν τι ακριβώς είχε συμβεί αφού προσγειώθηκαν.

«Μάθαμε τις ακριβώς συνέβη με την επιστροφή μας στο Ελ. Βενιζέλος, μέσω του ίντερνετ όταν και ανοίξαμε τα κινητά μας. Καθαρή εικόνα του περιστατικού είχαμε όταν προσγειωθήκαμε».

Τέλος τόνισε ότι αποβιβάστηκαν μόνο οι επιβάτες που είχαν ξεκινήσει από την Αθήνα. «Όλοι οι επιβαίνοντες από Ντουμπάι είχαν εντολή να παραμείνουν στη θέση τους».

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Επιμέλεια: Βάσω Τζανακάκη ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος