Ανάλυση: Γιατί σηκώθηκαν τα F16 – Η πρακτική που ακολουθείται μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους

Array

Ώρες αγωνίας για τους επιβάτες πτήσης από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη, την Πέμπτη το βράδυ (10/11).

Ο στρατιωτικός συντάκτης της ΕΡΤ Γιώργος Σιδέρης εξήγησε γιατί σηκώθηκαν τα F16 και ποια είναι η πρακτική που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Όπως εξήγησε: «Τα δύο F16 έπιασαν το αεροσκάφος της Emirates, 120 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Καλαμάτας, το συνόδευσαν πάνω από εναέριο χώρο όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις για λόγους ασφαλείας και στη συνέχεια αφού το συνόδευσαν μέχρι το Ελευθέριος Βενιζέλος επέστρεψαν στη βάση τους.

Πάντα υπάρχει το λεγόμενο ρέντινες Α, δηλαδή τα αεροσκάφη επιφυλακής και οι ιπτάμενοι επιφυλακής οι οποίοι θα απογειωθούν στην περίπτωση που ζητηθεί από την Συμμαχία, από το ΝΑΤΟ. Αυτό έγινε και το βράδυ της Πέμπτης (10/11).

Όσο για το ποιες χώρες δεν δέχτηκαν το αεροσκάφος, ο στρατιωτικός συντάκτης της ΕΡΤ είπε:

«Την εντολή για απογείωση την έδωσε το Νατοϊκό στρατηγείο της Μαδρίτης που είναι υπεύθυνο για τις αεροπορικές επιχειρήσεις στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Νωρίτερα το αεροσκάφος δεν δέχτηκε η Γαλλία να περάσει στο δικό της FIR, πετούσε πάνω από τη Σαρδηνία για αρκετή ώρα, αφού όταν ενημερώθηκαν οι ιταλικές Αρχές ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα με ένα ύποπτο άτομο αμέσως ενημέρωσαν τους ιπταμένους που περίμεναν εντολές και αφού πήραν τις εντολές πήραν τον δρόμο προς την επιστροφή.

Αυτή είναι μία πρακτική που ακολουθείται μετά το 2001, όταν τα αεροσκάφη χτύπησαν τους Δίδυμους Πύργους. Από τότε και μετά η Συμμαχία αντιλήφθηκε ότι με μία αεροπορική πλατφόρμα, μια πτητική πλατφόρμα ακόμα κι ένα εροσκάφος μπορεί να γίνει όπλο στα χέρια τρομοκρατών». 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος