«Άλμα» στα ραντεβού για εμβολιασμούς – Στα όριά του το ΕΣΥ – Συζητούν για υποχρεωτικότητα στην Ευρώπη

Ραγδαία αύξηση σημειώνεται στα ραντεβού για εμβολιασμό, μετά την υποχρεωτικότητα για τους πολίτες άνω των 60 ετών που ανακοινώθηκε την Τρίτη από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την επιτροπή εμβολιασμών να εξεταστεί η χορήγηση της τρίτης δόσης νωρίτερα, ίσως και στους τέσσερις μήνες από τη δεύτερη. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης γίνεται με τη συμπλήρωση πεντέμιση μηνών από τη δεύτερη δόση. Στο μεταξύ, το νέο στέλεχος Όμικρον ανοίγει τη συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στην Ε.Ε.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης Όμικρον. Γνωρίζουμε ότι όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είμαστε. Τον τελευταίο μήνα οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας επέδειξαν σχετικά απροθυμία να εμβολιαστούν. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους, μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού για πρώτη δόση» επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά στους πολίτες που έχουν γεννηθεί έως και τις  31 Δεκεμβρίου 1961. Πάντως, από το πρόστιμο των 100 ευρώ εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών και όσοι έχουν αποδεδειγμένα λόγους υγείας.

Ειδικά για τον Ιανουάριο το πρόστιμο θα καθορίζεται στα 50 ευρώ. Αν όμως ο εμβολιασμός γίνει εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου των επόμενων μηνών το μηναίο πρόστιμο θα μειώνεται κατά 50%.

Μιλώντας στο Reuters o πρωθυπουργός απέκλεισε την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας: «Προς ώρας εστιάζουμε στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, καθώς αυτή είναι, που ασκεί μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ και δυσκολεύει τη νοσηλεία συμπολιτών μας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας εκτός της νόσου Covid – 19».

Την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας συστήνει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, λέγοντας: «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν μπορεί να μείνει μόνο στους άνω των 60 ετών».

Θέμα συζήτησης στην Ευρώπη και επισήμως οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε χαρακτηριστικά ότι ήρθε η ώρα το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού να ανοίξει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μελετά το ενδεχόμενο το νέο στέλεχος Όμικρον να είναι πιο μεταδοτικό, χωρίς να έχει καταλήξει ακόμα σε συμπέρασμα για την επικινδυνότητά του. «Είναι λογικό και σωστό να ξεκινήσει τώρα η συζήτηση για το πως μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους εμβολιασμούς και πιθανώς να σκεφτούμε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών μέσα στην ΕΕ», επισήμανε.

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ως ηθικό ζήτημα επιμένει και ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, σημειόνοντας: «Υπό αυτές τις συνθήκες, όπου υπάρχουν αρκετά εμβόλια, είναι ηθικά δικαιολογημένο να πούμε, ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούν για να προστατευθούμε ως σύνολο».

Την ίδια ώρα, η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer επιτάχυνε την παραγωγή και θα διαθέσει από τις 13 Δεκεμβρίου εμβόλια για τα παιδιά 5 έως 11 ετών.

Στο Ισραήλ, έκθεση διαπιστώνει ότι οι εμβολιασμένοι με την τρίτη δόση προστατεύονται σε ποσοστό 90% έναντι του στελέχους Όμικρον, δηλαδή μόνο 5% λιγότερο σε σχέση με τη Δέλτα. «Υπάρχουν αρχικές ενδείξεις πως όσοι έχουν εμβολιαστεί εγκαίρως (εντός εξαμήνου) ή έχουν κάνει την τρίτη δόση θα είναι προστατευμένοι από αυτό το στέλεχος» τονίζει ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Νιτζάν Χορόβιτς.

Πάντως, το στέλεχος Ο έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του σε 23 χώρες. «Όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο περισσότεροι θα μολύνονται. Όσο περισσότεροι μολύνονται, τόσο περισσότεροι θα πεθαίνουν. Αυτό μπορεί να σταματήσει» λέει η Μαρία Βαν Κερκχόβε, επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Έτοιμη να πάρει επιπρόσθετα μέτρα εάν χρειαστεί εμφανίζεται και η Πορτογαλία, όπου τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τις 4.500 για πρώτη φορά μετά από 10 μήνες, ενώ στη Γερμανία υπολογίζεται ότι 6.000 ασθενείς θα κάνουν Χριστούγεννα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Καθημερινή… πρακτική οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ στη βόρεια Ελλάδα

Ακόμα δύο περιοχές, η Καστοριά και η Φλώρινα, πέρασαν στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 26 περιοχές.

Οι εισαγωγές ασθενών -κυρίως στα βόρεια της χώρας- συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό καθιστώντας τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ ρουτίνα.

Είναι ενδεικτική η μαρτυρία του ιατρού στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, Χρήστου Παπαστεργίου, ο οποίος σημειώνει: «Εκεί που τα πράγματα εξακολουθούν να είναι παραπάνω από άσχημα είναι στους διασωληνωμένους ασθενείς. 25 στη μονάδα, άλλοι 20 σε χώρους αυξημένης φροντίδας, ακόμα και σε χειρουργικές αίθουσες εκτός μονάδας και 1-2 ασθενείς διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους».

Σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων η έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης θα πραγματοποιείται πλέον μόνο μετά από διάγνωση με PCR test, και όχι και με Rapid όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Οι ειδικοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μικρύνει στο μέλλον και η διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης που αυτή τη στιγμή διαρκεί έξι μήνες. Επίσης στα Χριστουγεννιάτικα θεματικά πάρκα εργαζόμενοι και επισκέπτες θα μπορούν να εισέλθουν μόνο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Στο μεταξύ, συναγερμός σήμανε στην Κω μετά τον εντοπισμό μαζικών θετικών κρουσμάτων στη Μονή του Αγίου Νεκταρίου. Και οι επτά μοναχές νοσούν, ενώ τον ιό κόλλησε και ο φαρμακοποιός που τις επισκέφτηκε προκειμένου να διενεργήσει τα τεστ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μοναχές ήταν ανεμβολίαστες.

Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη πατέρας αρνητής του κορονοιού ο οποίος μήνυσε εκπαιδευτικούς γιατί δεν δέχτηκαν τον γιό του στο σχολείο χωρίς μάσκα και self test.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή – Ανδριάννα Μαγγανιά – Λήδα Παπαδοπούλου – Ειρήνη Κυρίτση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος