Tουρκία: «Ήρθε για να μείνει» στη Λιβύη – Γιατί τεντώνει το σχοινί η Άγκυρα (video)

Array

Στις δηλώσεις Τσαβούσογλου και Ακάρ μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Λιβύη για έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή που οριοθετεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, εστιάζει η ανταπόκριση της Αριάνας Φερεντίνου από την Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαμήνυσε ότι η Τουρκία «ήρθε για να μείνει», όχι ως ξένη δύναμη αλλά ως «οι καλύτεροι φίλοι», ενώ και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι ως «ντόπια δύναμη θα μείνουμε να σάς βοηθήσουμε».

Χωρίς να έχει αποκαλυφθεί το σημείο της ΑΟΖ που μισθώνεται προς τουρκική εκμετάλλευση, η αντιπροσωπεία της Άγκυρας προειδοποίησε ότι «σύντομα θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις».

Κανένα σχόλιο δεν υπήρξε από την τουρκική πλευρά σχετικά με την ένταση που προκλήθηκε, καθώς η Τουρκία έκλεισε συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης η οποία δεν είναι αναγνωρισμένη «από το άλλο μισό», δηλαδή την κυβέρνηση του Τομπρούκ, της ανατολικής Λιβύης, η οποία υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι άκυρη καθώς η θητεία των υπογραφόντων έχει λήξει.

Ουσιαστικά όμως η Άγκυρα πέρασε το μήνυμα ότι προχωράει με βάση το μνημόνιο συμφωνίας του 2019, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από κανένα.

«Ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να τραβήξει το σκοινί», είναι το σχόλιο της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ, καθώς παράλληλα με το μέτωπο της Λiβύης η Τουρκία τεντώνει το σχοινί με την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Άμεσα ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, καταφέρθηκε κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι «έχει στήσει ένα ψέμα και σκοτώνει ανθρώπους, μετανάστες, γυναίκες, παιδιά».

«Δεν θα μπορούσε να υπάρχει χειρότερη εικόνα από έναν σύμμαχο», πρόσθεσε ο Τσελίκ «εξηγώντας»  ότι ουσιαστικά η Τουρκία λέει στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν πρέπει να υποστηρίζουν την Ελλάδα καθώς ενισχύουν την πλευρά του επιτιθέμενου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Προφανές είναι ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να γεφυρώσει τα ανοικτά θέματα, όπως τα F-16 με τις  Ηνωμένες Πολιτείες και πιέζει σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ καθώς δεν έχει δεχτεί και την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Πηγή: ΕΡΤ -Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος