Αθήνα, Κάιρο και ΕΕ καταδικάζουν το νέο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο – Παράνομη οποιαδήποτε εφαρμογή της συμφωνίας

Ελλάδα, Αίγυπτος και Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτουν απερίφραστα το νέο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, βάσει του οποίου τουρκικές εταιρείες θα μπορούν να κάνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της χώρας, σε μια de facto υλοποίηση του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Το μνημόνιο απορρίπτει και η βουλή της Λιβύης.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στη νέα ακραία πρόκληση από την Άγκυρα, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του τουρκολυβικού μνημονίου θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές όσο και σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης να υπογράψει το εν λόγω παράνομο μνημόνιο αμφισβήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα (3/10) και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, ενώ ο κ. Δένδιας αναμένεται να μεταβεί την Κυριακή στο Κάιρο για διαβουλεύσεις. O κ. Δένδιας ενημέρωσε και τον Αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη σε συνάντηση που είχαν χθες το βράδυ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο, δήλωσε ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.

Ειδικότερα, ο κ. Στάνο σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει τις αναφορές που επισημαίνουν ότι η Τουρκία και η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο».

«Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η θέση της σχετικά με αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη: Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη» προσθέτει.

Ακόμη αναφέρει ότι «η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος