Λιβύη: Απορρίπτουν το μνημόνιο με την Τουρκία το Κοινοβούλιο του Τομπρούκ & η κυβέρνηση του Φ. Μπασάγα

Array

Στη νέα ακραία πρόκληση από την Άγκυρα, που διεκδικεί δικαίωμα ερευνών εντός της περιοχής που παρανόμως έχει οριστεί ως αποκλειστική οικονομική ζώνη, απαντά το κοινοβούλιο της Λιβύης που είναι νόμιμα εκλεγμένο και αποκαλείται «Ανατολικό» καθώς εδρεύει στο Τομπρούκ.

Ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου Ακίλα Σάλεχ χαρακτηρίζει τη συμφωνία παράνομη και επισημαίνει ότι η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης, υπό τον Αμπντουλχαμίτ Ντμπέιμπα, έχει λήξει κι επομένως δεν έχει εξουσιοδότηση για να υπογράψει διεθνείς συμφωνίες.

Στην ανακοίνωσή του το κοινοβούλιο επισημαίνει, ότι η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες είναι παράνομη, καθώς η τωρινή κυβέρνηση που την υπέγραψε «στερείται αξιοπιστίας και αποδοχής από τον λαό, καθώς δεν έχει διεξαχθεί εκλογική αναμέτρηση». Επισημαίνεται παράλληλα ότι η νέα τουρκολιβυκή συνεργασία «στερεί την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής (ανατολική παράκτια Λιβύη) από τα πετρελαϊκά δικαιώματά της».

Επισης, η κυβέρνηση του Φάτι Μπασάγα, η οποία εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και στηρίζεται από το Κοινοβούλιο, απέρριψε το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψε σήμερα η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, υπό τον Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Το κοινοβούλιο έχει αποσύρει από τον Μάρτιο την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, θεωρώντας ότι η θητεία της έχει λήξει. Η κυβέρνηση του Μπασάγα, του πρώην υπουργού Εσωτερικών, έχει επιχειρήσει, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής, να εγκατασταθεί στην Τρίπολη και να αναλάβει τα καθήκοντά της. Η κυβέρνηση του Μπασάγα ανέφερε ότι επιφυλάσσεται «του δικαιώματός της να προσφύγει στη δικαιοσύνη» για να ακυρώσει τις συμφωνίες με την Τουρκία.

Διπλωματικές πηγές διαμηνύουν ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, υπενθυμίζοντας τη ζωτικής σημασίας συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της χώρας μας και της Αιγύπτου.

Μ. Τσαβούσογλου: «Άλλες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να ανακατεύονται»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ερωτηθείς για μια πιθανή αντίδραση από την Ελλάδα και τη Γαλλία είπε ότι «τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών».

Η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά της, χαιρέτισε από την πλευρά της την «πολύ σημαντική συμφωνία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών και είναι πιθανό να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην άμβλυνση των ελλείψεων φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τη Λιβύη, όπου βρέθηκε μαζί με τον Χουλουσί Ακάρ και πολυμελή αντιπροσωπεία, η λιβυκή κυβέρνηση μισθώνει στην Άγκυρα το δικαίωμα ερευνών εντός της περιοχής που παρανόμως έχει οριστεί ως αποκλειστική οικονομική ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, βάσει του αμφισβητούμενου μνημονίου μεταξύ των δύο χωρών.

Το μνημόνιο θαλάσσιας οριοθέτησης συνήφθη τον Νοέμβριο του 2019 μεταξύ της λιβυκής πρώην κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και εδρεύει στην Τρίπολη και της τουρκικής κυβέρνησης.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος