ΥΠΕΞ: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο αγνοεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας – Η Αθήνα ενημερώνει συμμάχους

Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τη νέα πρόκληση της ‘Αγκυρας που επιχειρεί υλοποίηση του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου για τη χρήση ΑΟΖ. Η Κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» που εδρεύει στην Τρίπολη παραχωρεί δικαιώματα έρευνας υδρογονανθράκων, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να υπογράφει σειρά σχετικών κειμένων οι οποίες χαρακτηρίζονται άκυρες από τις λιβυκές δυνάμεις που εδρεύουν ανατολικά, στο Τομπρούκ και οι οποίες θεωρούνται νόμιμα εκλεγμένες.

«Ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του S.Shoukry αμφισβητώντας την νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο. O ‘Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την Κυριακή, ενώ συναντήθηκε ήδη με τον Αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή “μνημονίου συνεργασίας” μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.

«Θα υπάρξει αντίδραση σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ»

Το τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο” του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. «Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται. Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω “μνημονίου” θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας».

Το ερώτημα είναι πότε θα ζητηθεί η άδεια για γεωτρήσεις και εάν θα αφορά νότια ή βόρεια της μέσης γραμμής μεταξύ Κύπρου και Λιβύης.

ΥΠΕΞ: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο αγνοεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας – Η Αθήνα ενημερώνει συμμάχους

Ικανοποίηση της Αθήνας για τις ανακοινώσεις περί «έλλειψης νομιμότητας»

Εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα στην Τρίπολη.

«Τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο κυρίαρχες χώρες, Λιβύη και Τουρκία», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαιώνοντας  την υπογραφή συμφωνίας για έρευνες και γεωτρήσεις στο πεδίο του φυσικού αερίου, μεταξύ τουρκικών και λιβυκών εταιρειών, την ώρα που ελληνικές διπλωματικές πηγές, επαναλαμβάνουν ότι «ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι ζωτικής σημασίας».

«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά o υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη.

Με προσφυγή απειλεί η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης 

Η κυβέρνηση του Φάτι Μπασάγα, η οποία εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και στηρίζεται από το Κοινοβούλιο, απέρριψε το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, υπό τον Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Το κοινοβούλιο έχει αποσύρει από τον Μάρτιο την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, θεωρώντας ότι η θητεία της έχει λήξει. Η κυβέρνηση του Μπασάγα, του πρώην υπουργού Εσωτερικών, έχει επιχειρήσει, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής, να εγκατασταθεί στην Τρίπολη και να αναλάβει τα καθήκοντά της.

Η κυβέρνηση του Μπασάγα ανέφερε ότι επιφυλάσσεται «του δικαιώματός της να προσφύγει στη δικαιοσύνη» για να ακυρώσει τις συμφωνίες με την Τουρκία.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ χαρακτήρισε τις συμφωνίες «παράνομες και απαράδεκτες».

Σύμφωνα με λιβυκό ειδησεογραφικό ιστότοπο, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν αποκάλυψε ότι οι αρμοδιότητές του μεταβιβάστηκαν στον υπουργό Οικονομίας Μουχάμαντ Αλ Χουουάιτζ «ώστε να περάσει μια ύποπτη πετρελαϊκή συμφωνία με την Τουρκία για την εκμετάλλευση (κοιτασμάτων) πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη».

Οι φωτογραφίες της τελετής, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ίδιο τον Τσαβούσοβλου, δείχνουν τον Αλ Χουουάιτζ να υπογράφει τη συμφωνία εκ μέρους της λιβυκής κυβέρνησης, αντί για τον Αούν.

«Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να μετατρέψουμε τη Μεσόγειο σε θάλασσα ειρήνης από την οποία όλες οι “παρόχθιες χώρες” πρέπει να επωφεληθούν εξίσου», υποστήριξε μάλιστα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Νέκλα Μανγκούς.

«Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο αξιότιμος Πρόεδρός μας πρότεινε μια κοινή διάσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την οποία περιμένουμε θετική απάντηση», πρόσθεσε ο Τούρκος ανώτατος διπλωμάτης.

«Ενθαρρύνουμε τους επιχειρηματίες μας να επιστρέψουν στη Λιβύη, να ολοκληρώσουν ημιτελή έργα και να υλοποιήσουν νέα έργα», είπε ο Τσαβούσογλου και κατέληξε λέγοντας ότι ο αερομεταφορέας Turkish Airlines σύντομα θα ξεκινήσει ξανά τις πτήσεις του από και προς τα λιβυκά αεροδρόμια», συμπλήρωσε.

Σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Η υπογραφή του παράνομου και άκυρου τουρκολιβυκού μνημονίου για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, μία οριοθέτηση που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ,
Μανώλης Κεφαλογιάννης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος