Θρίλερ με το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία – Δεν ενεργοποιείται το άρθρο 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ

Array

Διπλωματικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες καθώς η Πολωνία ανακοίνωσε ότι ένας ρωσικής κατασκευής πύραυλος έπεσε στα ανατολικά της χώρας, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι είναι «απίθανο» να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστηρίζει από πλευράς της ότι το χτύπημα προήλθε από ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας. «Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου στην Πολωνία δείχνουν συντρίμμια που, σύμφωνα με ειδικούς της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, ανήκουν σε πύραυλο S-300 της ουκρανικής αεροπορίας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας πρόσθεσε ότι δεν έχει “αδιάσειστα στοιχεία” που να δείχνουν ποιος εξαπέλυσε τον πύραυλο, ο οποίος έπληξε αγροτική εγκατάσταση σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.

Η Πολωνία πάντως δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, που προβλέπει διαβουλεύσεις για ζήτημα ανησυχίας σχετικά με την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους, ανέφεραν στο ΑΜΠΕ νατοϊκές πηγές. Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ συνεδριάζει σήμερα σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων με θέμα τις εκρήξεις στην Ανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Η συνεδρίαση αποδραματοποιείται μετά τις πρώτες ενδείξεις ότι ο πύραυλος που χτύπησε πολωνικό έδαφος ήταν ουκρανικός, εκτιμούν διπλωμάτες.

Της συνεδρίασης των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα προεδρεύσει ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου περίπου στις 13:30 ώρα Ελλάδας, επεσήμανε το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωση.

Η συνέντευξη θα μεταδοθεί απευθείας από το ERTNews.gr.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο επίσης να συνεδριάσει την Τετάρτη σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η έκρηξη, την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «μια πολύ σημαντική κλιμάκωση», ώθησε τον Μπάιντεν να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ. Στο νυχτερινό του διάγγελμα, ο Ουκρανός ηγέτης είπε ότι το χτύπημα στην Πολωνία προσέφερε την απόδειξη ότι η τρομοκρατία δεν περιορίζεται από τα κρατικά σύνορα“. Παράλληλα, σημείωσε ότι το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία «δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μήνυμα της Ρωσίας προς τη σύνοδο της G20».

Μια εσκεμμένη, εχθρική επίθεση στην Πολωνία-μέλος του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προκαλέσει μια συλλογική στρατιωτική απάντηση από τη συμμαχία. Αλλά τα βασικά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες της εκτόξευσης του πυραύλου παρέμειναν εν μέσω της σύγχυσης που προκλήθηκε από μια σειρά από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στα κοντινά σύνορα με την Ουκρανία. Η Ρωσία όμως αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην έκρηξη στην Πολωνία.

Θρίλερ με το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία – Δεν ενεργοποιείται το άρθρο 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ

Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις εναντίον ενός εισερχόμενου ρωσικού. Οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχαν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν το θέμα δημοσίως.

Η εκτίμηση αυτή και τα σχόλια του Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στην Ινδονησία έρχονται σε αντίθεση με πληροφορίες που είχαν δοθεί νωρίτερα την Τρίτη από ανώτερο αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος δήλωσε στο AP ότι ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν στην Πολωνία. Η πολωνική κυβέρνηση δήλωσε ότι διεξάγει έρευνα και αυξάνει το επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητας, ενώ ο Μπάιντεν υποσχέθηκε υποστήριξη στην έρευνα της Πολωνίας.

Μια δήλωση του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών αναγνώρισε το όπλο ως κατασκευασμένο στη Ρωσία. Ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα ήταν πιο επιφυλακτικός, λέγοντας ότι ήταν “πιθανότατα” ρωσικής κατασκευής, αλλά ότι η προέλευσή του ακόμη επαληθεύεται. “Ενεργούμε με ψυχραιμία“, δήλωσε ο Ντούντα. “Πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση“.

Θρίλερ με το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία – Δεν ενεργοποιείται το άρθρο 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας (BBN) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεδριάσει εκ νέου στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) εν μέσω ανησυχιών ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να εξαπλωθεί και στις γειτονικές χώρες μετά και την πτώση πυραύλου στο πολωνικό έδαφος. «Το BBN εξετάζει τις διευθετήσεις που έχουν γίνει ως αυτή την ώρα με τους διοικητές, τους επικεφαλής υπηρεσιών και τους συμμάχους», επεσήμανε ο επικεφαλής του Γιάτσεκ Σιβίρα σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Πάβελ Γιαμπλόνσκι δήλωσε από την πλευρά του ότι η χώρα είναι ασφαλής επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά προειδοποίησε ότι ενδέχεται να σημειωθούν και άλλα αντίστοιχα περιστατικά. «Η αντίδραση των συμμάχων μας, η απερίφραστη στήριξή τους και η προθυμία τους να σταθούν στο πλάι μας δείχνουν ότι είμαστε πολύ πιο ασφαλείς απ’ όσο αν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ», επεσήμανε ο Γιαμπλόνσκι μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό RMF FM σήμερα το πρωί. «Ως χώρα γειτονική της Ουκρανίας ενδέχεται να είμαστε εκτεθειμένοι σε διάφορα περιστατικά, περιλαμβανομένων κάποιων που λαμβάνουν χώρα από λάθος», πρόσθεσε.

«Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους συμμάχους μας για τα επόμενα βήματα» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε βίντεο που ανάρτησε στο τουίτερ επισημαίνοντας την «πλήρη στήριξη» στην Πολωνία και τη βοήθεια στην έρευνα που είναι σε εξέλιξη μετά την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε «προσεκτική διευκρίνιση» των συνθηκών του περιστατικού. Είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, προκειμένου να του εκφράσει την συμπαράστασή του και καταδίκασε εκ νέου τους πρόσφατους ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Πολωνό ομόλογό του και τον Στόλτενμπεργκ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε συνομιλία με τον Πολωνό ομόλογό του Ζμπίνιου Ράου και τον Ουκρανό Ντμίτρο Κουλέμπα.

Δεσμευθήκαμε να παραμείνουμε σε στενή συνεργασία τις επόμενες ημέρες καθώς προχωρά η έρευνα και καθορίζουμε τα επόμενα κατάλληλα στάδια», έγραψε στο Twitter ο Μπλίνκεν από το Μπαλί. Ο Κουλέμπα από την πλευρά του χαρακτήρισε «θεωρίες συνωμοσίας» τους ισχυρισμούς, που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τους οποίους ο πύραυλος που έπεσε στο πολωνικό έδαφος ενδέχεται να είναι ουκρανικός.

Θρίλερ με το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία – Δεν ενεργοποιείται το άρθρο 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ
(AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Η Πολωνία πάντως δεν ασχολήθηκε με το εάν το χτύπημα θα μπορούσε να είναι λάθος ή αν ο πύραυλος εξετράπη από την πορεία του από την ουκρανική άμυνα. Γενικότερα, η Πολωνία και το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησαν γλώσσα που υποδηλώνει ότι δεν αντιμετωπίζουν την έκρηξη του πυραύλου ως σκόπιμη ρωσική επίθεση, τουλάχιστον προς το παρόν. Μια ανακοίνωση του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για ένα “τραγικό περιστατικό“.

Εάν η Ρωσία είχε στοχεύσει σκόπιμα την Πολωνία, θα κινδύνευε να παρασύρει τη συμμαχία των 30 κρατών στη σύγκρουση, σε μια εποχή που ήδη αγωνίζεται να αποκρούσει τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό συνομίλησαν με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να υπογραμμίσουν την ανάγκη να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τον πύραυλο που κατέπεσε στην Πολωνία, ανακοίνωσε το γραφείο του Σούνακ. “Ο πρωθυπουργός και ο πρωθυπουργός Τριντό υπογράμμισαν τη σημασία μιας ενδελεχούς έρευνας για τις συνθήκες υπό τις οποίες έπεσαν πύραυλοι στην Πολωνία χθες“, σημείωσε το γραφείο του Σούνακ, αφού οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά με τον Ζελένσκι από την Ινδονησία όπου βρίσκονται για τη σύνοδο της G20. “Υπογράμμισαν ότι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της έρευνας, η εισβολή του (σ.σ. Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν ξεκάθαρα ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη βία“.

Υπογραμμίζοντας την εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς βρισκόταν στο Κίεβο την Τρίτη κατά τη διάρκεια του καταιγισμού ρωσικών πυραύλων που έπληξαν δεκάδες στόχους στη χώρα. Παρέμεινε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο κατά τη διάρκεια των επιθέσεων. Ο Μπερνς είπε στους Ουκρανούς αξιωματούχους ότι παρέδωσε μια αμερικανική προειδοποίηση στη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η Μόσχα χαρακτήρισε τις κατηγορίες για ρωσικά πλήγματα στο έδαφος της Πολωνίας «προκλήσεις». «Οι ισχυρισμοί των πολωνικών μέσων ενημέρωσης και αξιωματούχων για τη φερόμενη πτώση ρωσικών πυραύλων κοντά στο χωριό Σεβόντοφ αποτελούν σκόπιμη πρόκληση με στόχο να κλιμακωθεί η κατάσταση», αντέδρασε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στο Telegram. «Κανένα πλήγμα δεν εξαπολύθηκε σε στόχους κοντά στα ουκρανοπολωνικά σύνορα» από τον ρωσικό στρατό, τόνισε το υπουργείο.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι το πυραυλικό πλήγμα στο πολωνικό έδαφος δείχνει πως η Δύση πλησιάζει περισσότερο σε άλλον ένα Παγκόσμιο Πόλεμο. “Το περιστατικό με το καταγγελόμενο από την Ουκρανία ‘πυραυλικό πλήγμα’ σε πολωνικό αγρόκτημα αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: διεξάγοντας υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, η Δύση πλησιάζει εγγύτερα σε παγκόσμιο πόλεμο“, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Μεντβέντεφ.

Θρίλερ με το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία – Δεν ενεργοποιείται το άρθρο 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ

Το περιστατικό στην Πολωνία ήταν μια απόπειρα να προκληθεί άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, εκτίμησε ο επικεφαλής της μόνιμης αποστολής της Ρωσίας στον ΟΗΕ. “Υπάρχει μια απόπειρα να προκληθεί άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο“, έγραψε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι στον λογαριασμό του στο Telegram.

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι «σέβεται τις εξηγήσεις της Ρωσίας». «Ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για ένα ρωσικό πύραυλο θα ήταν μια πρόκληση. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να φέρουμε την Ουκρανία και τη Ρωσία στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων). Οι προκλήσεις δεν βοηθούν», εκτίμησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να “διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση υπό τις παρούσες συνθήκες“, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, η Μάο Νινγκ, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Το χτύπημα ήρθε στο φως της δημοσιότητας καθώς η Ρωσία σφυροκόπησε τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας με το μεγαλύτερο αριθμό πυραύλων που έχει εκτοξεύσει μέχρι σήμερα, πλήττοντας στόχους σε όλη τη χώρα και προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Το μπαράζ επίσης επηρέασε τη γειτονική Μολδαβία. Ανέφερε μαζικές διακοπές ρεύματος αφού τα πλήγματα έβγαλαν εκτός λειτουργίας μια βασική γραμμή μεταφοράς ενέργειας που τροφοδοτεί το μικρό έθνος, δήλωσε αξιωματούχος.

Πηγή: Associated Press, ΕΡΤ, REUTERS, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος