Αντρέι Ντούντα: Δεν υπάρχει «αδιάσειστη απόδειξη» για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο στο χωριό Σεβόντοφ

Ο Πολωνός πρόεδρος, ο Αντρέι Ντούντα, δήλωσε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ότι η Βαρσοβία δεν έχει ακόμη «αδιάσειστες αποδείξεις» για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο ο οποίος στοίχισε χθες το απόγευμα τη ζωή σε δύο ανθρώπους στο χωριό Σεβόντοφ, στη νοτιοανατολική Πολωνία.

«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε καμία αδιάσειστη απόδειξη για το ποιος εκτόξευσε αυτόν τον πύραυλο. Διενεργείται έρευνα. Πιθανόν είναι ρωσικής κατασκευής», είπε ο αρχηγός του κράτους σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία.

Ο κ. Ντούντα έκρινε ταυτόχρονα ότι πρόκειται για «μεμονωμένο» συμβάν.

«Τίποτε δεν υποδεικνύει ότι θα ακολουθήσουν και άλλα (σ.σ. παρόμοια συμβάντα)», τόνισε.

Η δήλωση του αρχηγού του κράτους ακολούθησε την επίσημη επιβεβαίωση, από το υπουργείο Εξωτερικών στη Βαρσοβία, του γεγονότος ότι «στις 15:40 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 16:40 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Σεβόντοφ (…) κατέπεσε πύραυλος ρωσικής κατασκευής, σκοτώνοντας δυο πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας».

Στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την πολωνική διπλωματία πως κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις». Δεν δίνεται καμιά άλλη λεπτομέρεια για τη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε περί «τα μεσάνυχτα».

Ο κ. Ντούντα, που είχε σειρά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με ηγέτες κρατών μελών του NATO, συμπεριλαμβανομένων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, επιβεβαίωσε εξάλλου πως η χώρα του ετοιμάζεται να ζητήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

«Είναι πολύ πιθανό» σήμερα «ο πρεσβευτής της Πολωνίας στο NATO να ζητήσει καταφυγή στο Άρθρο 4», είπε.

Το άρθρο 4 της συνθήκης προβλέπει διαβουλεύσεις των συμμάχων όταν κάποιος εξ αυτών θεωρεί ότι η «εδαφική του ακεραιότητα» ή η «ασφάλειά του» απειλούνται.

Κατά τον κ. Ντούντα —και σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου— ο κ. Μπάιντεν τού υποσχέθηκε «υποστήριξη», ιδίως την αποστολή «Αμερικανών ειδικών» οι οποίοι θα βοηθήσουν στην έρευνα «στον τόπο του τραγικού συμβάντος».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος