Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεδρίαση της G7 με τη συμμετοχή του Ζελένσκι – Σειρήνες για αεροπορική επίθεση σε πόλεις

Array

Την ώρα που το Κρεμλίνο κλιμακώνει τις πυραυλικές επιθέσεις του στην Ουκρανία ως αντίποινα για το χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας και τον Βλαντιμίρ Πούτιν να απειλεί με «σκληρή απάντηση», ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι ηγέτες της G7 θα συμμετάσχουν σε ψηφιακή συνεδρίαση εντός της ημέρας για να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να φροντίσουν να λογοδοτήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει στην αρχή της συνόδου, πρόσθεσε η αμερικανική προεδρία.

Από τις χθεσινές πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις, τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 89 τραυματίστηκαν, προκλήθηκαν ζημιές σε υποδομές και κτίρια ενώ δημιουργήθηκαν σημαντικά προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν ειδοποιήσεις σε πόλεις της Ουκρανίας για ενδεχόμενη αεροπορική επίθεση όπως μεταδίδει από το Κίεβο ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Κώστας Ονισένκο, ενώ οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες σε όλη τη χώρα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Όπως είπε μετά το μπαράζ επιθέσεων σε ουκρανικές πόλεις το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των ζημιών σε κρίσιμες υποδομές.

«Επίσημα έγιναν 100 επιθέσεις, οι περισσότερες με πυράυλους και κάποιες με drones-καμικάζι» ανέφερε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ μιλώντας ταυτόχρονα για τους τυφλούς στόχους στο Κίεβο με θύματα που στην πλειονότητά τους ήταν πολίτες που πήγαιναν στις δουλειές τους. «Κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν ειδοποιήσεις για νέες επιθεσεις» ανέφερε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας 10/10 ότι είχε μια «εποικοδομητική συνομιλία» με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, στον απόηχο των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα, υπογραμμίζοντας ότι καταδεικνύουν την «απόλυτη βαρβαρότητα» της επίθεσης που εξαπέλυσε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά του ουκρανικού λαού.

Η ενθάρρυνση της ουκρανικής επιθετικότητας από τις ΗΠΑ δυσκολεύει τη λύση μέσω της διπλωματίας, στην οποία η Μόσχα δηλώνει ότι είναι ανοιχτή, ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανακοίνωσε νέα κοινή στρατιωτική δύναμη κρούσης, με τα ρωσικά στρατεύματα, ως απάντηση στην «επιδείνωση της έντασης στα δυτικά σύνορα της χώρας» όπως είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Από την άλλη, η Μολδαβία ζήτησε εξηγήσεις από την Ρωσία για τους πυραύλους που πέρασαν μέσα από τον εναέριο χώρο της, ενώ σύσσωμη η Δύση, καταδίκασε τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεδρίαση της G7 με τη συμμετοχή του Ζελένσκι – Σειρήνες για αεροπορική επίθεση σε πόλεις
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Εν τω μεταξύ, η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χαρακτήρισε τα χθεσινά σφοδρά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον υποδομών πολλών ουκρανικών πόλεων «τρομοκρατία» εναντίον του άμαχου πληθυσμού.

«Αυτές οι ειδεχθείς στρατιωτικές ενέργειες αντιπροσωπεύουν πλήρη περιφρόνηση και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του (διεθνούς) ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρει δελτίο Τύπου της ηγεσίας του ΟΑΣΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ.

«Ο μοναδικός λόγος πίσω από αυτές τις βάρβαρες και απάνθρωπες πράξεις είναι να εξαπλωθεί ο τρόμος, καθώς και η υπεραναπλήρωση για τις αποτυχίες ως προς την επίτευξη τακτικών και στρατηγικών στόχων» της Ρωσίας, αναφέρεται στο κείμενο, που συνυπογράφεται από τον πολωνό υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα στον ΟΑΣΕ Ζμπίγκνιου Ράου και τη γερμανίδα Γενική Γραμματέα του ΟΑΣΕ Χέλγκα Μαρία Σμιτ.

Η Ρωσία συγκαταλέγεται στα 57 κράτη-μέλη του Οργανισμού.

Από το 2014, ο διεθνής οργανισμός με έδρα τη Βιέννη επέβλεπε την εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία. Αφού άρχισε η ρωσική στρατιωτική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, η αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ αποχώρησε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος