Κλιμακώνει η Ρωσία ― Οι Ουκρανοί ξανά στα καταφύγια, φόβοι για νέες επιθέσεις

Array

Ρωσικό μπαράζ επιθέσεων στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις ως αντίποινα για το χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας. Ο Πούτιν απειλεί με «σκληρή απάντηση», αν συνεχιστούν οι επιθέσεις. Έκτακτη τηλεδιάσκεψη G7 και Ζελένσκι την Τρίτη. Ο Λουκασένκο συγκροτεί στρατιωτική ομάδα με τη Ρωσία.

Με τυφλά χτυπήματα και θύματα δεκάδες νεκρούς απαντά ο Πούτιν στην Ουκρανία και ο πόλεμος περνά σε νέα φάση. Η Μόσχα εκτοξεύει δεκάδες πυραύλους ως αντίποινα της επίθεσης στη γέφυρα της Κριμαίας. Για πρώτη φορά μετά από μήνες, το Κίεβο βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο του Ρώσου προέδρου με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται διαρκώς και τα θύματα να είναι άμαχοι πολίτες.

Η φρίκη του πολέμου επιστρέφει στο Κίεβο. Πύραυλοι χτύπησαν κατά κύματα την πρωτεύουσα τις πρωινές ώρες φέρνοντας τον θάνατο και την καταστροφή. Νεκροί κάτοικοι στο έδαφος, τραυματίες γεμάτοι αίματα και τρόμο, αυτοκίνητα στις φλόγες. Πυκνοί καπνοί σχηματίστηκαν στον ουρανό της πόλης. Τα ρωσικά χτυπήματα έπληξαν πολλά σημεία της πόλης, κυρίως σημεία που κυκλοφορούσαν πολίτες. Ένας τεράστιος κρατήρας δημιουργήθηκε δίπλα σε παιδική χαρά. Ο Ρώσος πρόεδρος όμως ισχυρίζεται πως στόχος ήταν οι υποδομές της Ουκρανίας σε αντίποινα για την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας.

«Πραγματοποιήθηκε ένα μαζικό χτύπημα με μεγάλης εμβέλειας και υψηλής ακρίβειας εναέρια, θαλάσσια και χερσαία όπλα κατά των ενεργειακών, στρατιωτικών και επικοινωνιακών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας» δήλωσε.

Κλιμακώνει η Ρωσία ― Οι Ουκρανοί ξανά στα καταφύγια, φόβοι για νέες επιθέσεις
(Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Μιλώντας στην ΕΡΤ, Έλληνας κάτοικος του Κιέβου έκανε λόγο για τυφλά χτυπήματα: «είναι η πρώτη φορά εδώ και μήνες που οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν την ουκρανική πρωτεύουσα και μάλιστα σε τόσο κεντρικά σημεία». Ο ανταποκριτής του BBC μετέδιδε ζωντανά από την πρωτεύουσα την ώρα που ακούστηκαν οι εκρήξεις.

Μαζί με τις κατοικημένες περιοχές χτυπήθηκαν και κάποιες κρίσιμες υποδομές σε όλη τη χώρα όπως η περίφημη γυάλινη πεζογέφυρα στο κέντρο της πόλης και το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο του Κιέβου. Ανάμεσά τους και το γερμανικό προξενείο, που όμως είχε εκκενωθεί μήνες πριν.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία πως θέλει να εξαφανίσει τη χώρα του από προσώπου γης με ιρανικά drones που εστάλησαν από την Λευκορωσία.

«Είναι δύσκολο πρωινό. Έχουμε να κάνουμε με τρομοκράτες. Δεκάδες βλήματα, ιρανικά “Shaheds”. Έχουν δύο στόχους. Ενεργειακές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα. Ο δεύτερος στόχος είναι οι άνθρωποι» είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Εικόνες που θυμίζουν τον Φεβρουάριο και στο μετρό της πόλης. Πολλοί έτρεξαν εκεί και σε άλλα καταφύγια. Με πατριωτικά τραγούδια προσπαθούν να κάνουν κουράγιο.

Συνολικά πάνω από 80 πύραυλοι και 24 drones χτύπησαν το Κίεβο και άλλες οκτώ περιοχές όπως Ντνίπρο, και Ζαπορίζια. Πολλοί κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, πόσιμο νερό και θέρμανση.

Ενώ αναλυτές εκτιμούν πως προσπαθεί να αλλάξει την πορεία του πολέμου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απειλεί με σκληρά μέτρα εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις προς τη Ρωσία. Ισχυρίστηκε πως Ουκρανοί πράκτορες προσπάθησαν να χτυπήσουν και τον αγωγό Turkstream ενώ ο στενός του συνεργάτης Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε πως τα σημερινά πυραυλικά πλήγματα είναι μόνο η αρχή.

Ουκρανικές πηγές: Η Μόσχα εξαπέλυσε 80 πυραύλους – Οι μισοί αναχαιτίστηκαν

Έντεκα νεκροί, δεκάδες τραυματίες, ζημιές σε υποδομές και κτίρια αλλά και σημαντικά προβλήματα ηλεκτροδότησης είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της σημερινής μαζικής επίθεσης με πυραύλους και drones σε όλη την Ουκρανία.

Το πρωί η κατάσταση θύμισε πάρα πολύ τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου, τόνισε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Κίεβο, Κώστας Ονισένκο. Όπως είπε ακούγονταν εκρήξεις επί τρεις ώρες συνεχώς ενώ έγιναν συνολικά 100 χτυπήματα σε όλη τη χώρα.

Στο κέντρο του Κιέβου οι ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν, μεταξύ άλλων, λίγα μέτρα από το κεντρικό πανεπιστήμιο σκοτώνοντας διερχόμενους οδηγούς, ενώ σε άλλο χτύπημα, λίγο πιο κάτω, ο πύραυλος χτύπησε μέσα σε παιδική χαρά.

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές συνολικά κατά στόχων στην Ουκρανία εκτοξεύτηκαν περισσότεροι από 80 πύραυλοι, οι μισοί από τους αναχαιτίστηκαν από την Ουκρανική αεράμυνα. Πολλοί από τους στόχους ήταν σταθμοί μεταφοράς μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι επόμενες ώρες είναι μεγάλη δοκιμασία για την Ουκρανία όσον αφορά το αν και σε τι βαθμό θα καταφέρει να αποκαταστήσει το ηλεκτρικό της δίκτυο, ήδη από το απόγευμα οι αρχές της Ουκρανίας ξεκίνησαν να διακόπτουν το ρεύμα εκ περιτροπής σε διάφορες περιοχές.

Κλιμακώνει η Ρωσία ― Οι Ουκρανοί ξανά στα καταφύγια, φόβοι για νέες επιθέσεις
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Παράλληλα εκφράζονται φόβοι για νέες επιθέσεις τις επόμενες ώρες ή μέρες.

Σε… πόλεμο και η Λευκορωσία – Κοινό στρατιωτικό μέτωπο με τη Ρωσία σε Λιθουανία – Πολωνία – Ουκρανία

Κάνοντας λόγο για «ευθεία απειλή» εναντίον της χώρας του, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε την ανάπτυξη κοινής στρατιωτικής δύναμης κρούσης ρωσικών και λευκορωσικών δυνάμεων. Κατηγόρησε τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Ουκρανία πως εκπαιδεύουν Λευκορώσους αντικαθεστωτικούς για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις και δολιοφθορές εναντίον της Λευκορωσίας, εξαπολύοντας απειλές εναντίον του Κιέβου.

«Να πείτε στον Πρόεδρο της Ουκρανίας και στους άλλους φανατικούς, εάν κάποιος από αυτούς είναι ακόμα εκεί, ότι το χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας θα τους φαίνεται σαν παιχνιδάκι εάν αγγίξουν έστω και ένα χιλιοστό της γης μας με τα βρώμικα χέρια τους» είπε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Την ώρα που ο πόλεμος περνά σε νέα φάση κλιμάκωσης, η Μολδαβία ανακοίνωσε πως τρεις ρωσικοί πύραυλοι κρουζ πέρασαν από τον εναέριο χώρο της, καταδίκασε την παραβίαση και κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για εξηγήσεις.

Μετά τις νέες ρωσικές επιθέσεις, Μακρόν και Σολτς συνομίλησαν με τον Ουκρανό Πρόεδρο και συμφώνησαν στην έκτακτη σύγκληση της G7 την Τρίτη, μέσω τηλεδιάσκεψης με την «παρουσία» και του Ζελένσκι. Το Βερολίνο εντός των ημερών στέλνει υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας στο Κίεβο.

Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τις ρωσικές επιδρομές.

«Η Ρωσία για άλλη μια φορά έδειξε σε όλο τον κόσμο τι αντιπροσωπεύει: τον τρόμο και την βαρβαρότητα. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν» δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Καταδικάζω με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τα εσκεμμένα χτυπήματα της Ρωσίας σε ολόκληρο το έδαφος της Ουκρανίας και κατά πολιτών, που οδηγεί σε μία βαθιά αλλαγή της φύσης του πολέμου» σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Ουκρανία καταδίκασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση στην ουκρανική κυβέρνηση και στον ουκρανικό λαό.

Την ίδια ώρα η Γερμανία καρατομεί τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας της χώρας καθώς κατηγορείται για διασυνδέσεις με τη Μόσχα και επαφές με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Τι εξελίξεις μπορεί να φέρει η νέα φάση του πολέμου

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Λήδα Παπαδοπούλου εκ πρώτης όψεως οι ισχυρισμοί Λουκασένκο ότι η Ουκρανία αλλά και το ΝΑΤΟ σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον της Λευκορωσίας, φαίνεται να στήνουν ένα σκηνικό πολέμου. «Όμως στην πράξη, ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή του Μισνκ, που διαθέτει μόλις 60.000 άνδρες, δε θα άλλαζε δραματικά τις ισορροπίες. Μάλιστα ο επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της ρωσικής Βουλής δήλωσε ευθέως ότι δεν υπάρχει ανάγκη να συμμετάσχει η Λευκορωσία στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία. 

Αυτό που φαίνεται πιο πιθανό είναι ότι η Ρωσία θα στείλει πολύ περισσότερους στρατιώτες στο λευκορωσικό έδαφος, θα εδραιώσει ενδεχομένως μια μακροπρόθεσμη παρουσία εκεί και θα το χρησιμοποιεί συχνότερα ως ορμητήριο για επιθέσεις εναντίον του ουκρανικού βορρά. Ο Πούτιν έχει άλλωστε υποσχεθεί να στείλει στη Λευκορωσία το πυραυλικό σύστημα Ισκαντέρ-Μ το οποίο έχει εμβέλεια 800 χιλιομέτρων, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να πλήξει, σε περίπτωση μεγάλης κλιμάκωσης, περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις. Κι αυτό θα ήταν μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη.

Οποιοδήποτε από αυτά τα σενάρια κι αν ισχύει, οι αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι ο Λουκασένκο πιέζεται από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δείξει αλληλεγγύη στη Μόσχα».

Πηγή: ΕΡΤ1, Αποστολή στην Ουκρανία: Κώστας Ονισένκο – Κάλλη Λέκκα – Ρίτσα Καστάνη, Λήδα Παπαδοπούλου

Σχετικά Άρθρα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος