Σεισμός σε Τουρκία & Συρία: «Θαύματα» στη σκιά 15.000 νεκρών – Δραματικές ώρες

Άνιση μάχη με το χρόνο και τις καιρικές συνθήκες, δίνουν τα σωστικά συνεργεία και οι εθελοντές, για την ανεύρεση επιζώντων, μέσα στα ερείπια των πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της Συρίας

Άνιση μάχη με το χρόνο και τις καιρικές συνθήκες, δίνουν τα σωστικά συνεργεία και οι εθελοντές, για την ανεύρεση επιζώντων, μέσα στα ερείπια των πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της Συρίας.

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι νεκροί, σε Τουρκία και Συρία την ώρα που σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την αγωνιώδη «μάχη» με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων. Ο απολογισμός των θυμάτων στην Τουρκία είναι 12.391.

Ξεχειλίζει η οργή των κατοίκων, για την βοήθεια που άργησε, ή δεν ήρθε ποτέ. Χιλιάδες είναι οι άστεγοι, χωρίς νερό και τρόφιμα. Αποζημίωση 495 ευρώ, σε κάθε οικογένεια που επλήγη, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές.

Δραματική είναι η κατάσταση και στη Συρία, με χιλιάδες νεκρούς. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα τραυματίες, τα τζαμιά έχουν ανοίξει, για να φιλοξενήσουν όσους έχασαν τα σπίτια τους. 

Ειδικότερα, στη Συρία οι θάνατοι που έχουν ανακοινωθεί εν μέσω χάους είναι 2.992 και 2.700 οι τραυματίες, ενώ η λιγοστή μέχρι στιγμής βοήθεια προέρχεται από αραβικές χώρες και τη Ρωσία. 

Δάκρυα χαράς από τους διασώστες της ΕΜΑΚ, απαθανάτισε η κάμερα της ΕΡΤ με τον Γιώργο Σιδέρη, καθώς ανασύρθηκε εν ζωή η 27χρονη Αϊρίν, στην επαρχία Χατάι. Οι προσπάθειες διήρκεσαν 8 ώρες με διακοπή μόνο λόγω δύο ισχυρών μετασεισμών, ενώ η εγκλωβισμένη εμψυχωνόταν από τους Έλληνες ακόμη κι όταν τούς ζήτησε να της κόψουν το πόδι για να μπορέσει να ανασυρθεί. Τελικά οι διασώστες κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν από τόνους τσιμέντου.

Η ελληνική ομάδα έχει καταφέρει να απεγκλωβίσει ζωντανά τρία παιδιά, ηλικίας 6, 11 και 15 ετών, καθώς και έναν 50χρονο άνδρα. Μετά από τρία 24ωρα οι διασώσεις των μικρών παιδιών δεν αφήνουν την ελπίδα να σβήσει. Ωστόσο η έκταση της καταστροφής είναι τέτοια που θεωρείται ανεπαρκής όση ανθρωπιστική βοήθεια κι αν σταλθεί.

ΣτηΣυρία που ζήτησε τελικά βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, η χαώδης κατάσταση περιπλέκεται εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος του καθεστώτος Άσαντ.  Η βοήθεια θα διανεμηθεί από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εάν η κυβέρνηση ‘Ασαντ συμφωνήσει.

Υστερα από 53 ώρες κάτω από τα συντρίμμια, ένα αγοράκι ενός έτους ανασύρθηκε τραυματισμένο στην πόλη Σανλιούρφα και δέχτηκε μια γουλιά νερό απο καπάκι μπουκαλιού. Μαζί σώθηκαν και τα παπαγαλάκια που κρατούσε στο χέρι του.

Σεισμός σε Τουρκία & Συρία: «Θαύματα» στη σκιά 15.000 νεκρών – Δραματικές ώρες

«Αυτή είναι ανθρωπιά»: Η τουρκική τηλεόραση για τη διάσωση 6χρονης από την ΕΜΑΚ

Η ελληνική ομάδα έχει καταφέρει να απεγκλωβίσει ζωντανά τρία παιδιά, ηλικίας 6, 11 και 15 ετών, καθώς και έναν 50χρονο άνδρα. Παράλληλα, οι άνδρες της ΕΜΑΚ ανέσυραν νεκρούς έναν 40χρονο, έναν 17χρονο και ένα 7χρονο κορίτσι, την άτυχη Φατμέ, που παρά τις προσπάθειες τελικά δεν τα κατάφερε.

 Η ελληνική αποστολή συνολικά έχει διασώσει τέσσερα άτομα, ένα αγόρι 15 ετών, έναν άνδρα 50 ετών και δύο κορίτσια 9 και 7 ετών.

«Ακόμη δεν μας έχουν ενημερώσει πού θα μείνουμε και περιμένουμε. Έχουν τελειώσει τα καύσιμα στα βενζινάδικο. Είναι πολλοί αυτοί που μένουν στα αυτοκίνητα, αλλά πολλά έχουν καταστραφεί γιατί έπεσαν πάνω τα συντρίμμια» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαχμπάς και τόνισε ότι έχουν ανάγκη ηλεκτρικό ρεύμα», είπε ο Μιχάλης Σαχμπάς, πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Αντιόχειας.

Τη φρίκη που ζουν οι άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας περιέγραψε στην ΕΡΤ ο Ekrem Eddy Guzeldere, ερευνητής και πολιτικός επιστήμονας ΕΛΙΑΜΕΠ. «Τα περισσότερα κτίρια που κατέρρευσαν είναι κτίρια κατοικιών αλλά και κάποια νοσοκομεία. Κατέρρευσε και το κτίριο του αντίστοιχου ΕΚΑΒ στην Ελλάδα. Αυτό δυσκολεύει τις προσπάθειες διάσωσης», είπε και πρόσθεσε:

«Ο κόσμος δεν πεθαίνει μόνο εξαιτίας του σεισμού, πεθαίνει επειδή αυτά τα κτίρια δεν είναι ασφαλή, πεθαίνουν σε κτίρια που είναι υπό κατάρρευση. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πόσα καινούρια κτίρια τριών –τεσσάρων ετών έχουν καταστραφεί». Επίσης, ανέφερε ότι πολλές κατασκευαστικές εταιρείες δεν χρησιμοποιούν όλα τα υλικά προκειμένου να κάνουν εξοικονόμηση, οι έλεγχοι δεν γίνονται σωστά και πολλές φορές οι ελεγκτές και οι επιθεωρητές δωροδοκούνται. «Δεν έχουν αλλάξει πολλά από τον μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη το 1999», είπε.

Στο σημείο μηδέν ο Ερντογάν – Βολές για ολιγωρία

Η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για ολιγωρία. Ο Ταγίπ Ερντογάν σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια και την οργή των πολιτών, κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές, παραδέχτηκε ότι «υπήρξαν κάποια προβλήματα αρχικώς, αλλά διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο ενώ υπόσχεται ταχεία ανοικοδόμηση».

Η οργή φουντώνει στα χαλάσματα ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι «κατέληξαν σε συμμορίες τα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ που πλήρωσαν οι Τούρκοι πολίτες για «φόρο φυσικής καταστροφής», που επιβλήθηκε το 1999.  Στις υποσχέσεις του Ερντογάν προστέθηκε επίδομα 10.000 τουρκικών λιρών (500 ευρώ) σε κάθε πληγείσα οικογένεια, ανοικοδόμηση σε 1 χρόνο και άμεσα 150.000 σκηνές. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι εικόνες πληγέντων που αναζητούν στέγη σε τεμένη μέχρι και αεροδρόμια. Ο Ταγίπ Ερντογάν επικρίνεται και για τη διακοπή του Twitter του «μοναδικού μέσου από το οποίο οι πολίτες μπορούσαν να ζητήσουν βοήθεια».

Σεισμός σε Τουρκία & Συρία: «Θαύματα» στη σκιά 15.000 νεκρών – Δραματικές ώρες

Κ. Μητσοτάκης: Έλληνες και Τούρκοι δίπλα δίπλα παλεύουν για να σώσουν ζωές

«Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, αλλά συνεργαζόμαστε εξαιρετικά καλά με τις τουρκικές αρχές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο CNN και πρόσθεσε ότι «Έλληνες και Τούρκοι είμαστε φίλοι, μπορεί να έχουμε τις πολιτικές μας διαφορές αλλά στο τέλος της μέρας δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε».

Δεν μπορώ να φανταστώ μία πιο ισχυρή εικόνα από αυτή  ενός Έλληνα και ενός Τούρκου διασώστη να σώζουν ένα επτάχρονο κορίτσι. Αυτές είναι πολύ δυνατές εικόνες που, στο τέλος της ημέρας, χτίζουν γέφυρες μεταξύ των λαών μας, δήλωσε  ο  πρωθυπουργός στο CNN, ενώ σε ανάρτησή του στο Twitter  στα τουρκικά  τόνισε ότι  Έλληνες και Τούρκοι δίπλα δίπλα παλεύουν για να σώσουν ζωές .

Έκκληση «στον ελληνικό λαό να προσευχηθεί για την δύσκολη αυτή στιγμή πολλών χιλιάδων συνανθρώπων μας», έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος  έστειλε  και επιστολή προς τον  Τούρκο Πρόεδρο, που έθεσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες τις 10 συνολικά επαρχίες που επλήγησαν. 

Χιλιάδες προσπαθούν να ζεσταθούν ανάβοντας φωτιές, χωρίς τρόφιμα και νερό

Σεισμός σε Τουρκία & Συρία: «Θαύματα» στη σκιά 15.000 νεκρών – Δραματικές ώρες

Οι δορυφορικές φωτογραφίες αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν τα 7,8 και 7,5 Ρίχτερ που  χτύπησαν τη νοτιοανατολική Τουρκία. Ολόκληρες γειτονιές έχουν μετατραπεί σε σωρούς ερειπίων, καθώς τίποτα δεν έχει μείνει όρθιο. Πολυώροφες πολυκατοικίες- η μία δίπλα στην άλλη- έχουν καταρρεύσει και οι δρόμοι έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.

Σεισμός σε Τουρκία & Συρία: «Θαύματα» στη σκιά 15.000 νεκρών – Δραματικές ώρες

Κύμα συμπαράστασης από τη διεθνή κοινότητα

Ένα νοσοκομείο εκστρατείας poy καλύπτει μια έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών μέτρων και άλλους 83 διασώστες στέλνει στην Τουρκία η Γαλλία, το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα για τουλάχιστον 15 ημέρες και, εκτός από την παροχή πρώτων βοηθειών, θα έχει τη δυνατότητα να αναλαμβάνει καθημερινά 10-15 χειρουργικές επεμβάσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η πυροσβεστική της Γκαρ, στη νότια Γαλλία.

Ομάδα ειδικευμένη σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έστειλε εσπευσμένα η κυβέρνηση της Κίνας. Η ομάδα έφθασε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο αεροδρόμιο των Αδάνων και αποτελείται από 82 μέλη, έχει μαζί της τέσσερις ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ενώ το αεροσκάφος που τη μετέφερε θα παραδώσει επίσης στις τουρκικές αρχές 20 τόνους ιατρικού και άλλου υλικού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Νέα αποστολή βοήθειας και από την Ιταλία ενώ στις σεισμοπαθείς περιοχές επιχειρούν ήδη 47 Ιταλοί πυροσβέστες, 11 υγειονομικοί από τις περιφέρειες της Τοσκάνης και του Λατίου και 10 στελέχη της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας.

«Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι να στείλουμε και άλλη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του απαραίτητου υλικού για να στηθεί νοσοκομείο εκστρατείας», δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Νέλο Μουζουμέτσι.

Και η Βρετανία απέστειλε ομάδα έρευνας και διάσωσης 77 ατόμων στην Γκαζιαντέπ με εξειδικευμένο εξοπλισμό και σκύλους, ανταποκρινόμενη σε αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης ώστε να βοηθήσει αμέσως την προσπάθεια διάσωσης.

Διαβάστε επίσης:Το μήνυμα της ΕΡΤ που άγγιξε τους Τούρκους – Χιλιάδες σχόλια στο Twitter

Πηγή: ΕΡΤ Αποστολή / Χατάι: Γιώργος Σιδέρης Κάμερα: Κώστας Τάκης / Ήχος: Γιώργος Τσάπρας | Άδανα – Αποστολή: Ελβίρα Κρίθαρη | Κωνσταντινούπολη – Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου | Ρεπορτάζ: Άννα Παπασωτηρίου, Κάλλη Λέκκα, Σόνια Φίλη, Μαρία Αλεξάκη, Ζέτα Κονταξή, Κάτια Νιάκαρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος