Σκληρές μάχες και πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία – Βομβαρδισμοί στο Κίεβο, απελπισία στη Μαριούπολη

  • Ισχυρές εκρήξεις και αντιαεροπορικά πυρά για πρώτη φορά ακούστηκαν έντονα και από το κέντρο του Κιέβου το βράδυ της Κυριακής. Οι πολίτες έτρεξαν στα καταφύγια.
  • Βομβαρδισμοί έπληξαν κατοικίες και μια εμπορική περιοχή στη συνοικία Ποντίλ του Κιέβου αργά την Κυριακή, δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο στο κανάλι του στο Telegram. «Πολλά σπίτια και ένα από τα εμπορικά κέντρα» επλήγησαν, ανέφερε ο Κλίτσκο.
  • Τελεσίγραφο έδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις ουκρανικές Αρχές πως έχουν διορία να απαντήσουν έως τα ξημερώματα της Δευτέρας αν θα παραδώσουν τη Μαριούπολη.
  • Την Κυριακή βομβαρδίστηκε Σχολή Καλών Τεχνών που χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο 400 άμαχοι στη Μαριούπολη. Οι αρχές μίλησαν για παγιδευμένους στα ερείπια. Οι εναπομείναντες κάτοικοι της πόλης, που υπολογίζονται σε 400.000, προσπαθούν να επιβιώσουν σε άθλιες συνθήκες. Διαμένουν σε παγωμένα καταφύγια και μαγειρεύουν στον δρόμο.
  • Εκατοντάδες υπολογίζεται ότι παραμένουν παγιδευμένοι στο υπόγειο του θεάτρου που χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο στη Μαριούπολη, όπου μαίνονται οι σφοδρές μάχες. Σε νοσοκομείο του υπό ρωσική κατοχή Ντονέτσκ μεταφέρθηκαν τα 19 παιδιά, ηλικίας από 4 έως 17 ετών, τα περισσότερα ορφανά, που είχαν εγκλωβιστεί σε σανατόριο της Μαριούπολης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
  • Είναι τραγωδία αυτό που συμβαίνει για τον ουκρανικό και τον ρωσικό λαό, είναι «ένα τραύμα που δύσκολα θα επουλωθεί», τόνισε ο Έλληνας γενικός πρόξενος της Μαριούπολης, Μανώλης Ανδρουλάκης, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. «Να ενώσουμε τις φωνές μας για να γίνει κατάπαυση του πυρός», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας ότι χτυπούνται άμαχοι τυφλά και ανεξέλεγκτα.
  • Στο Κίεβο, από το ωστικό κύμα έκρηξης επλήγη δεκαώροφη πολυκατοικία, προκαλώντας τον τραυματισμό 5 ενοίκων.  Τουλάχιστον 20 βρέφη έως και λίγων ημερών που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες, παραμένουν εγκλωβισμένα σε καταφύγιο, αναμένοντας να τα παραλάβουν οι γονείς τους που δεν μπορούν να φτάσουν από συνεχή πυρά, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν περικυκλώσει την ουκρανική πρωτεύουσα.
  • Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο όταν χτυπήθηκε από το ρωσικό πυροβολικό πολυκατοικία κοντά σε βιομηχανική περιοχή, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Σύμφωνα με ανάρτηση της αστυνομίας του Χαρκόβου, μεταξύ των θυμάτων είναι ένα παιδί 9 ετών.
  • Έτοιμος για απευθείας διάλογο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποιώντας πως αν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις αποτύχουν, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Νωρίτερα, χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου»  την πολιορκία της Μαριούπολης και ανακοίνωσε την απαγόρευση 11 φιλορωσικών κομμάτων.
  • Νέα αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν αργά το απόγευμα της Κυριακής στην Οδησσό, όπως ανέφερε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Κώστας Καντούρης.
  • Ελεύθεροι αφέθηκαν 64 υπάλληλοι που κρατούνταν στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, μετά την κατάληψή του από τις ρωσικές δυνάμεις. Συνολικά 200 υπάλληλοι είχαν μείνει εκεί, με ελάχιστα φάρμακα και προμήθειες. Οι 64 από αυτούς κατάφεραν να φύγουν, αφού 46 υπάλληλοι εθελοντικά θα τους αντικαταστήσουν.
  • Στη βόρεια πόλη Τσερνίγιβ, ο δήμαρχος έκανε λόγο για πυρά που έπληξαν το νοσοκομεία προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων πολιτών, ενώ η πόλη ήδη αντιμετωπίζει πλήρη ανθρωπιστική καταστροφή.
  • Επίθεση με πυραύλους κρουζ εξαπέλυσαν ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
  • Η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η πρώτη γραμμή του πολέμου έχει «πρακτικά παγώσει» λόγω ανεπαρκών μάχιμων ρωσικών δυνάμεων.
  • Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην Ρωσία να μην κλιμακώσει με χρήση χημικών όπλων.
  • Εξαιτίας του πολέμου, δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, από τους οποίους πάνω από 3 εκατομμύρια έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς προς τις γειτονικές χώρες.
  • 7.295 άνθρωποι κατάφεραν να απομακρυνθούν από τις ουκρανικές πόλεις την Κυριακή, ενώ λειτούργησαν 4 ανθρωπιστικοί διάδρομοι, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.


Πόλη φάντασμα η Μαριούπολη, όπου έχουν καταστραφεί 9 στα 10 κτήρια, με τον δήμαρχο της πόλης να καταγγέλλει ότι οι Ρώσοι με τη βία απομακρύνουν χιλιάδες κατοίκους προς ρωσικές πόλεις, είδηση που ωστόσο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Για θύματα στα χαλάσματα από τον βομβαρδισμό της Σχολής Καλών Τεχνών, έκανε λόγο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές αυτές από ανεξάρτητη πηγή. Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν στην περιοχή είναι και το εργοστάσιο χάλυβα, από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι λεωφορεία μετέφεραν εκατοντάδες πρόσφυγες από το στρατηγικό λιμάνι στη Ρωσία αυτές τις μέρες.

Δυνατές εκρήξεις και αντιαεροπορικά πυρά για πρώτη φορά ακούστηκαν έντονα και από το κέντρο του Κιέβου το βράδυ της Κυριακής, ανέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη. Μια νέα έκρηξη σήμανε συναγερμό στις αρχές το μεσημέρι της Κυριακής στην ουκρανική πρωτεύουσα. Από το ωστικό κύμα, 5 ένοικοι δεκαώροφης πολυκατοικίας τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Αντιαρματικά πυρά ακούστηκαν τρεις φορές την Κυριακή στην Οδησσό με στόχο μη επανδρωμένα ρωσικά αεροσκάφη, όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Κώστας Καντούρης. Συνωστισμός επικρατεί στο σιδηροδρομικό σταθμό, με τους αμάχους να προσπαθούν να φύγουν προς τα δυτικά.

Και την Κυριακή ακούστηκαν αντιαεροπορικές σειρήνες στις κυριότερες πόλεις της Ουκρανίας.

Για 9η ημέρα ήχησαν οι σειρήνες στη Λβιβ χωρίς να πραγματοποιηθούν επιθέσεις αντίστοιχες με εκείνες της Παρασκευής, είπε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ελβίρα Κρίθαρη. Η πόλη δοκιμάζει τις αντοχές της με τον όγκο του πληθυσμού που καταφθάνει στη Λβιβ από τα ανατολικά, χωρίς να υπάρχουν πλέον διαθέσιμα καταλύματα. Τα σχολεία ξανανοίγουν στην πόλη και έχουν πρόσβαση σε αυτά και τα εκτοπισμένα παιδιά.

Σκληρές μάχες και πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία – Βομβαρδισμοί στο Κίεβο, απελπισία στη Μαριούπολη

Η Ρωσία ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου, διεξάγοντας, όπως την αποκαλεί, «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της γειτονικής της χώρας και να εξαλείψει επικίνδυνους εθνικιστές.

Σκληρές μάχες και πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία – Βομβαρδισμοί στο Κίεβο, απελπισία στη Μαριούπολη

Η Κρατική Υπηρεσία Ειδικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας κατήγγειλε ότι 56 ηλικιωμένοι σκοτώθηκαν όταν ρωσικό τανκ άνοιξε πυρ προς γηροκομείο στην περιοχή Κρεμίνα του Λουγκάνσκ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι 15 επιζώντες, «απήχθησαν από τους κατακτητές και μεταφέρθηκαν στα κατεχόμενα εδάφη στο Svatove στο περιφερειακό γηριατρικό οικοτροφείο».

Πυραυλική επίθεση με Κρουζ και Kinzhal

Eπίσης η Ρωσία ανακοίνωσε την Κυριακή 20/3 ότι – για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα – χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους για να πλήξει στόχους στην Ουκρανία, αυτή τη φορά για να καταστρέψει απόθεμα καυσίμων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανέφερε ότι «μεγάλο απόθεμα καυσίμου καταστράφηκε από πυραύλους Κρουζ τύπου “Kalibr’” που εκτοξεύθηκαν από την Κασπία Θάλασσα, καθώς και από βαλλιστικούς υπερηχητικούς πυραύλους εκτοξευόμενους από το αεροναυτικό σύστημα “Kinzhal” από τον εναέριο χώρο της Κριμαίας». Το υπουργείο ανέφερε ότι το πλήγμα έγινε στην περιφέρεια Μικολάγεφ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του, καταστράφηκε «η βασική πηγή ανεφοδιασμού με καύσιμα των ουκρανικών τεθωρακισμένων» που είναι ανεπτυγμένα στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι βαλλιστικοί υπερηχητικοί πύραυλοι «Kinzhal» («στιλέτα» στα ρωσικά) και οι πύραυλοι Κρουζ «Zircon» ανήκουν σε οικογένεια όπλων που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτηρίζει «ανίκητα», καθώς σύμφωνα με τη Μόσχα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας των αντιπάλων της.

Το Σάββατο η Μόσχα ανακοίνωσε πως εκτόξευσε την προηγουμένη πυραύλους «Kinzhal» εναντίον στόχου στην Ουκρανία. Εάν πράγματι έγινε τέτοιο πλήγμα, πρόκειται για την πρώτη γνωστή χρήση του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος σε πραγματικές συνθήκες, σε πόλεμο, αφότου δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2018.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι πύραυλοι «υψηλής ακρίβειας» έπληξαν κέντρο εκπαίδευσης των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων στη Ζιτόμιρ, 150 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου.

«Πάνω από 100 μέλη των (ουκρανικών) ειδικών δυνάμεων και ξένοι μισθοφόροι σκοτώθηκαν» στο πλήγμα αυτό, διαβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Είναι αδύνατη η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, Ουκρανοί εθνικιστές ετοιμάζουν επιθέσεις σε δυτικές διπλωματικές αποστολές.

Σκληρές μάχες και πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία – Βομβαρδισμοί στο Κίεβο, απελπισία στη Μαριούπολη
Xάρκοβο (AP Photo/Andrew Marienko, File)
Σκληρές μάχες και πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία – Βομβαρδισμοί στο Κίεβο, απελπισία στη Μαριούπολη
(AP Photo/Rodrigo Abd)

Η Τουρκία, που έχει αναλάβει ενεργό διαμεσολαβητικό ρόλο, εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία των διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε στην εφημερίδα Hürriyet για σύγκλιση των δύο πλευρών στα κρίσιμα ζητήματα. Το ίδιο και ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα. Ωστόσο, επισήμανε ότι ακόμα δεν μπορεί να γίνει συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι γιατί, όπως είπε, ο Ρώσος Πρόεδρος δεν θεωρεί πως υπάρχει η απαραίτητη σύγκλιση στα στρατηγικής σημασίας ζητήματα της Κριμαίας και του Ντονμπάς. Μάλιστα, η Μόσχα, δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, επέρριψε ευθύνες για την καθυστέρηση του διαλόγου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως μετέδωσε το Reuters, οι ΗΠΑ συζήτησαν με την Τουρκία το ενδεχόμενο να στείλει τους S-400 στην Ουκρανία.

Ζελένσκι: «Έγκλημα πολέμου» η πολιορκία της Μαριούπολης

Ο πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτήρισε την πολιορκία της Μαριούπολης «τρομοκρατία και έγκλημα πολέμου που θα μείνει στη μνήμη για τους επόμενους αιώνες», επίσης δήλωσε πως «Οι Ουκρανοί απέδειξαν ότι πολεμούν πιο επαγγελματικά από τον ρωσικό στρατό».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα που συγκεντρώνει όλα τα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα σε μια πλατφόρμα, επικαλούμενος τη σημασία της «ενιαίας πολιτικής πληροφόρησης», με την επίκληση του στρατιωτικού νόμου, ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση η προεδρία της χώρας.

Οι ουκρανικοί ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί συνέχιζαν να λειτουργούν μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Το διάταγμα, που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, δεν διευκρινίζει πόσο σύντομα θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο.

Η Ουκρανία εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για επίθεση στην περιοχή Βολίν, στο δυτικό τμήμα της χώρας, μέσω Λευκορωσίας, ανέφερε το γραφείο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενο τις ένοπλες δυνάμεις.

Επίσημα ο ΟΗΕ έχει καταγράψει τουλάχιστον 902 νεκρούς αμάχους και 1.459 τραυματίες, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, εκτιμά ωστόσο ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος. Παράλληλα, ανέφερε ότι περισσότεροι από 3,3 εκ.πρόσφυγες έχουν διαφύγει εκτός και περίπου 6,5 εκ. έχουν μετακινηθεί στο εσωτερικό.

Για «ανθρωπιστική τραγωδία» και «απολύτως διακριτό έγκλημα πολέμου», έκανε λόγο στην ΕΡΤ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν την ομογένεια της Ουκρανίας.

Όπως επεσήμανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, «για εμάς η εδαφική ακεραιότητα των κρατών είναι ιερό ευαγγέλιο και αυτό επιβάλει και το εθνικό μας συμφέρον, πέρα από μία θέση αρχής στην οποία πιστεύουμε βαθύτατα».

Νέα έκκληση να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος ήδη οδήγησε στον θάνατο χιλιάδες συνανθρώπους μας και στην προσφυγιά εκατοντάδες χιλιάδες άλλους, απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του την Κυριακή στον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων της Κοινότητας Βλάγκας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε, επίσης, νέα δραματική έκκληση να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον οποίο χαρακτήρισε «ιεροσυλία».

Πηγές: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος