Η ΕΡΤ στην Λβιβ: Το δράμα των ανθρώπων που άφησαν τα σπίτια τους

Το παλιό κτίριο του 19ου αιώνα έχει μέσα στα χρόνια γνωρίσει διαφορετικές χρήσεις. Μέχρι πριν τις 24 Φεβρουαρίου στέγαζε ένα σχολείο, σήμερα σε κάποιες από τος αίθουσές του φιλοξενούνται επιπλέον δεκάδες εκτοπισμένοι από τα ανατολικά της Ουκρανίας. Δημόσιες δομές της Λβιβ όπως σχολεία, πολιτιστικοί χώροι και διοικητικά κτίρια παρέχουν προσωρινό κατάλυμα σε τουλάχιστον 200.000 εσωτερικούς πρόσφυγες.

Η Βίρα ήρθε από το Σούμι, όταν είδε την περιοχή της να βομβαρδίζεται. Τώρα θέλει να πάει στη Ζακαρπάθια, ελπίζοντας να φιλοξενηθεί μαζί με τα εγγόνια της σε μια εκκλησία.

Η Βικτώρια από το Χάρκοβο, μένει μαζί με τις άλλες οικογένειες στις αίθουσες γυμναστικής του σχολείου. Δεν ήρθε μόνη της από το Χάρκοβο. Μετέφερε τον κατάκοιτο πατέρα της αλλά και τα κουτάβια που γεννήθηκαν χωρίς να το γνωρίζουν μέσα στον πόλεμο.

Οι εκτοπισμένοι των ανατολικών περιοχών καταφθάνουν καθημερινά με λεωφορεία ή τρένο στη Λβιβ, όπου οι τοπικές αρχές έχουν δημιουργήσει σε μία νύχτα ένα καλά οργανωμένο δίκτυο εθελοντών που τους κατευθύνει από τον σταθμό του τρένου στα διαθέσιμα προσωρινά καταλύματα όπου διαμένουν κατά δεκάδες, όπως σε αυτό το σχολείο.

Στο τέλος η Βικτόρια και η Βίρα μας αποχαιρετούν λέγοντας «Σέμπουντε Ουκραίνα». Σημαίνει «Τα πάντα θα είναι Ουκρανικά» και το λένε ευχόμενες να γυρίσουν σύντομα πίσω στα σπίτια τους.

Αποστολή στην Λβιβ: Ελβίρα Κρίθαρη / Κώστας Δελδήμος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος