Πόλεμος στην Ουκρανία: 1,5 εκατ. παιδιά εγκατέλειψαν τις εστίες τους (video)

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, 10 εκατομμύρια Ουκρανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Tο ένα τρίτο από τους εκτοπισμένους έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, με την Πολωνία να αποτελεί τον προορισμό για την πλειονότητα. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια έχουν περάσει τα σύνορα.

Μεγάλο μέρος των προσφύγων είναι παιδιά, που βιώνουν την χειρότερη, την πιο τραυματική εμπειρία της ζωής τους. Στο διάβα τους, οι γειτονικοί λαοί αφήνουν παιχνίδια για να κάνουν την πορεία προς την ασφάλεια λίγο πιο ευχάριστη.

Συνολικά 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν ήδη εκτοπιστεί ή εκπατριστεί – το 1,5 εκατομμύριο είναι παιδιά.

Η προσφυγιά όμως δεν είναι το χειρότερο σενάριο. Απόδειξη, η εικόνα του Ουκρανού πατέρα που έθαψε το 2 ετών αγοράκι του στα περίχωρα του Κιέβου.

«Δεν ξέρω αν υπάρχει θεός. Γιατί γίνονται όλα αυτά; Για ποιο λόγο; Ένα παιδάκι 2 ετών που δεν πρόλαβε να ζήσει. Ένα παιδάκι που πέθανε για το τίποτα» είπε ο Όλεγκ Σπακ, πατέρας του μικρού Στεπάν.

Ο Πάπας Φραγκίσκος άστραψε και βρόντηξε αφού είχε επισκεφθεί το λεγόμενο «νοσοκομείο του Πάπα» στη Ρώμη που σήμερα θεραπεύει προσφυγόπουλα από την Ουκρανία.«Πρόκειται για παράλογο μακελειό, όπου καθημερινά επαναλαμβάνονται σφαγές και κτηνωδίες» είπε ο ποντίφικας και πρόσθεσε: «Η ειρηνική ανθρωπότητα όμως έχει απάντηση».

Στη Ρουμανία, η ιστορική ξύλινη γέφυρα του ποταμού Τίσα στα βόρεια της χώρας έχει μετονομαστεί σε «γέφυρα των παιχνιδιών» από τα δώρα που αναμένουν τους μικρούς εκπατρισμένους.

Στο Λονδίνο, το γκαλά «Ένας χορός για την Ουκρανία» έφερε κοντά ορισμένους από τους πιο φημισμένους χορευτές διεθνώς, και από τη Ρωσία.

Στη Βιέννη, μαραθώνιες συναυλίες με δημοφιλείς ερμηνευτές στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης στην Ουκρανία, με το κοινό να κατακλύζει τα στάδια.

Όσο ενήλικες και παιδιά σκοτώνονται, εκτοπίζονται, αναγκάζονται να ζήσουν με το άχθος και τις βαθιές πληγές των ημερών του σκότους, τόσο οι ελεύθερες ψυχές θα απαντούν με περισσότερη ελευθερία, με μεγαλύτερη αγκαλιά.

Επιμέλεια: Δημήτρης Αθηνάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος