Στην Αθήνα ο Έλληνας γενικός πρόξενος της Μαριούπολης – Οι πρώτες δηλώσεις του (video)

Είναι τραγωδία αυτό που συμβαίνει για τον ουκρανικό και τον ρωσικό λαό, είναι «ένα τραύμα που δύσκολα θα επουλωθεί», τόνισε ο Έλληνας γενικός πρόξενος της Μαριούπολης, Μανώλης Ανδρουλάκης, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. «Να ενώσουμε τις φωνές μας για να γίνει κατάπαυση του πυρός», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας ότι χτυπούνται άμαχοι τυφλά και ανεξέλεγκτα.

Η Μαριούπολη θα μπει στην ιστορία των πόλεων που καταστράφηκαν ολοσχερώς, σημείωσε ο γενικός πρόξενος της Μαριούπολης. «Μέσα σε 24 ώρες χάθηκαν όλες οι υποδομές» είπε χαρακτηριστικά.

Περιέγραψε την φριχτή κατάσταση στη Μαριούπολη και δήλωσε ότι έγινε μάρτυρας συλλογής ανθρώπινων μελών. Απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός, προστασία της ανθρώπινης ζωής και απομάκρυνση των αμάχων.

Για τους ομογενείς, ο Μανώλης Ανδρουλάκης είπε ότι «προσπαθήσαμε να βγάλουμε όσους περισσότερους μπορούσαμε». Υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή περνάνε δύσκολα».

Ανέφερε, επίσης, ότι το μοναδικό ελληνικό τμήμα Φιλολογίας και Γλώσσας εκτός Ελλάδος δεν υπάρχει πια στη Μαριούπολη.

«Δεν είχα καταλάβει τι διάσταση έχει πάρει το όλο θέμα», σημείωσε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Ανδρουλάκης. «Ήρωες είναι οι άνθρωποι που έχουν μείνει ακόμα πάνω και θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τη ζωή τους από το μηδέν», ανέφερε.

«Ασχολούμαι με τη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια, από ακαδημαϊκό, υπηρεσιακό, επαγγελματικό επίπεδο. Πολλοί με ρώτησαν πώς ένιωθα τις βραδιές που δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Σκεφτόμουν τα διαβάσματά μου και τα ακούσματά μου, τον Τσολστόι, Αϊζενστάιν, Σοστακόβιτς… Αυτό που συμβαίνει είναι ένα τραύμα το οποίο δύσκολα θα επουλωθεί», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Να ενώσουμε τις φωνές μας για να γίνει μια ανακωχή και κατάπαυση του πυρός. Γιατί αυτή τη στιγμή χτυπούνται άμαχοι, τυφλά και ανεξέλεγκτα. Αν ενδιαφερόμαστε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για τον ανθρώπινο πόνο, για την πραγματική φιλία των λαών ας προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό το πράγμα».

«Η Μαριούπολη θα μπει στον κατάλογο των κατεστραμμένων πόλεων από πολέμους», ανέφερε. «Μέσα σε 24 ώρες χάθηκαν όλες οι υποδομές. Η Μαριούπολη είναι η Γκερνίκα, είναι το Γκρόζνι, είναι το Βέλινγκραντ, το Αλέπο, δεν ξέρω».

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον περίμεναν η σύζυγός του, με το μικρό τους παιδί και ο πατέρας του Έλληνα πρόξενου, καθώς και o υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης – εκπροσωπώντας τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος είναι σε υπηρεσιακό ταξίδι – και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Ο Έλληνας πρόξενος ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, τον πρόξενο της Ελλάδας στη Οδυσσό Δ. Δόχτση, τις γενικές γραμματείες των υπουργείων που βοήθησαν στην επιχείρηση.

Ακόμη ευχαρίστησε το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, που βοήθησε όσο μπορούσε στη διαφυγή του, την πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα, την ομάδα του ΟΑΣΕ που διέφυγαν μαζί, αλλά και τις δύο άγνωστες οικογένειες που τον φιλοξένησαν στο δρόμο της επιστροφής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που εγκατέλειψε την εμπόλεμη ζώνη της Μαριούπολης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος