Μ. Τσαβούσογλου: Ρωσία και Ουκρανία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία σε κρίσιμα ζητήματα

Την εκτίμηση ότι Ρωσία και Ουκρανία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία σε κρίσιμα ζητήματα εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στην εφημερίδα Χουριέτ.

Παράλληλα, δήλωσε πως ελπίζει σε κατάπαυση του πυρός αν οι δύο πλευρές δεν κάνουν ένα βήμα πίσω από την πρόοδο που μέχρι τώρα σημείωσαν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera, ο Tούρκος προεδρικός σύμβουλος Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι οι δύο πλευρές προσεγγίζουν στις θέσεις τους ως προς τέσσερα βασικά σημεία και ανέφερε την απαίτηση της Μόσχας από την Ουκρανία να εγκαταλείψει την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ, την αποστρατιωτικοποίηση, αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «αποναζιστικοποίηση» και την προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Τόσο η Ουκρανία, όσο και η Δύση απορρίπτουν αυτές τις αναφορές του Κρεμλίνου στους «νεο-Ναζί» ως αβάσιμη προπαγάνδα. Το αφήγημα της Μόσχας αφορά την δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία της Ουκρανίας. Ο σύμβουλος του Ερντογάν δήλωσε ότι τέτοιες αναφορές είναι προσβλητικές για το Κίεβο.

Ο Καλίν δήλωσε επίσης ότι μία διαρκής κατάπαυση του πυρός θα μπορέσει να επιτευχθεί έπειτα από συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Πούτιν. Αλλά πρόσθεσε ότι ο Πούτιν «θεωρεί» ότι οι θέσεις επί στρατηγικών θεμάτων όπως η Κριμαία και το Ντονμπάς δεν έχουν προσεγγίσει αρκετά για την πραγματοποίηση τέτοιας συνάντησης.

Πηγή: Α’ Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος