Παγκόσμιος συναγερμός για την παραλλαγή Όμικρον – Αυστηρά μέτρα προστασίας και ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που ονομάστηκε Όμικρον, εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο, με δύο νέα κρούσματα να εντοπίζονται σήμερα στην Αυστραλία, παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες χώρες επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε μια προσπάθεια να προστατευθούν. Εντείνεται η ανησυχία στην Ευρώπη, καθώς εντοπίζεται η παραλλαγή Όμικρον, η επικινδυνότητα της οποίας αξιολογείται. Εισαγόμενα κρούσματα από χώρες της Νότιας Αφρικής έχουν εντοπιστεί σε Βέλγιο, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Τσεχία, ενώ ύποπτες περιπτώσεις εξετάζονται Ολλανδία και Δανία.

Το Ισραήλ έγινε έτσι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κλείσει εντελώς τα σύνορά της εξαιτίας της Όμικρον, η οποία ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική και χαρακτηρίστηκε «ανησυχητική παραλλαγή» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτή την εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Ναφτάλι Μπένετ, ανακοίνωσε το Σάββατο 27/11 ότι η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει για 14 ημέρες την είσοδο στην επικράτεια σε όλους τους αλλοδαπούς ανεξαιρέτως, για να αποτραπεί η εξάπλωση στη χώρα της νέας παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2.

Η Νότια Αφρική διαμαρτύρεται ότι υφίσταται άδικη μεταχείριση, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχάρη το Σάββατο τη Νότια Αφρική για τη «διαφάνειά της» έναντι του υπόλοιπου κόσμου μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού, ενώ η Πρετόρια διαμαρτύρεται καθώς αισθάνεται πως «τιμωρείται» και υφίσταται άδικη μεταχείριση, με τους πολίτες της να αντιμετωπίζονται σαν personae non gratae.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, του Άντονι Μπλίνκεν, με την νοτιοαφρικανή ομόλογό του, τη Ναλέντι Πάντορ, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ «εξήρε τους νοτιοαφρικανούς επιστήμονες για την ταχεία ταυτοποίηση της παραλλαγής Όμικρον», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ακόμη, εξήρε «την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής για τη διαφάνειά της στη δημοσιοποίηση των πληροφοριών» για την παραλλαγή αυτή του SARS-CoV-2, η οποία «θα όφειλε να αποτελέσει παράδειγμα για τον κόσμο».

Η παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκε και στην Αυστραλία, σε δύο πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες, που έφθασαν στο Σίδνεϊ από τη νότια Αφρική το Σάββατο 27 Νοεμβρίου.

Σε προληπτική καραντίνα 10 ημερών, έχουν τεθεί πέντε Έλληνες που έφτασαν στη χώρα μας με πτήση από τη νότια Αφρική και ενδιάμεσο σταθμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως επιβάλλει το αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού. Αρχικά τους διενεργήθηκε διαγνωστικός έλεγχος και όλοι βρέθηκαν αρνητικοί στον κορονοϊό.

Εν τω μεταξύ, σε πολύ υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να κινούνται οι σκληροί δείκτες της πανδημίας στη χώρα μας. Το Σάββατο ανακοινώθηκαν 5.870 νέα κρούσματα κορονοϊού, 82 θάνατοι και 641 διασωληνωμένοι.

Πηγές: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις

Σε ποιες χώρες έχει εμφανιστεί η παραλλαγή Όμικρον

Παραλλαγή Όμικρον: Πέντε Έλληνες σε καραντίνα – Προστατεύουν τα εμβόλια λένε οι ειδικοί (video)

Ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον – Συναγερμός στα αεροδρόμια

Λήψη μέτρων σε παγκόσμια βάση για παραλλαγή Όμικρον – Προβλήματα στις αερομεταφορές

Στο μικροσκόπιο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας η παραλλαγή Όμικρον

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος