Παραλλαγή Όμικρον: Πέντε Έλληνες σε καραντίνα – Προστατεύουν τα εμβόλια λένε οι ειδικοί (video)

Η ανακάλυψη της νέας παραλλαγής Όμικρον ξύπνησε απότομα όλο τον πλανήτη και βάζει στον πάγο τις ελπίδες για εκτόνωση της πανδημίας του κορονοϊού. Οι πρώτες ενδείξεις παραπέμπουν σε στέλεχος που μπορεί να μολύνει ξανά και ξανά τον ίδιο ασθενή και ξεγελά τα εμβόλια. Δεν είναι ακόμα σαφές αν η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα.

Σύνορα σφραγίζονται και πτήσεις διακόπτονται – όχι μόνο από τη Νότιο Αφρική, όπου ο μεταλλαγμένος ιός έχει ήδη εξαπλωθεί – αλλά κι από αλλού: Η Ελβετία περιορίζει τις αφίξεις από το Ισραήλ, το Χονκ Κονγκ και το Βέλγιο, όπου εντοπίστηκαν δυο τέτοια κρούσματα.

Η Ελλάδα έχει θέσει περιορισμούς στις αφίξεις από 9 αφρικανικές χώρες, ενώ αυτή την ώρα, πέντε συμπατριώτες μας που επέστρεψαν από τη Νότια Αφρική, έχουν μπει ήδη σε καραντίνα – φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο στον Άλιμο. Αρνητικό ήταν το ράπιντ τεστ και των πέντε Eλλήνων που βρίσκονται σε προληπτική καραντίνα σε ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων.

Έφθασαν στη χωρά με πτήση από την Νότια Αφρική μεσώ Ντουμπάι και όπως προβλέπει το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο λόγω της παραλλαγής Όμικρον, μπήκαν αμέσως σε δεκαήμερη καραντίνα για προληπτικούς λόγους.

Και μετά την παρέλευση του δεκαήμερου, λήγει η καραντίνα τους, αν είναι αρνητικό το μοριακό τεστ στο οποίο θα υποβληθούν.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρχές βέβαια σύμφωνα με τους επιστήμονες το να καταγράφει κάποιο κρούσμα και στη χωρά μας είναι πολύ πιθανό. Με τα αυστηρά υγειονομικά μετρά ο κίνδυνος εξάπλωσης του νέου στελέχους θα ελαχιστοποιηθεί.

Σε ύψιστη επιφυλακή έχουν τεθεί οι ελληνικές αρχές προκειμένου να προλάβουν ενδεχόμενη εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον στο γενικό πληθυσμό. Πάντως μέχρι στιγμής όλα τα θετικά δείγματα είναι αρνητικά στο νέο στέλεχος. Την ίδια ώρα οι επιστήμονες τονίζουν εμφατικά την ανάγκη ολοκλήρωσης των εμβολιασμών και εκτιμούν ότι οι συχνές μεταλλάξεις αποδυναμώνουν τον θανατηφόρα δράση του.

Η παραλλαγή Όμικρον δεν έχει φτάσει στην Ελλάδα, αποκαλύπτει ο επανέλεγχος 40.000 δειγμάτων θετικών μοριακών τεστ. Ελέγχθηκαν όλα τα δείγματα στα οποία είχαν εντοπιστεί μεταλλάξεις από το δίκτυο γονιδιωματικής επιτήρησης έως πριν από επτά ημέρες και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

Ο Δημήτρης Θάνος, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, δήλωσε: «Υπάρχουν τέσσερα ή πέντε κρούσματα Όμικρον τα οποία έχουν ήδη αναρτηθεί στις βάσεις δεδομένων, οπότε με αυτά είδαμε ότι δεν έχουν καμία σχέση τα κρούσματα τα οποία έχουμε εμείς».

Οι επανέλεγχοι συνεχίζονται στα αντίστοιχα δείγματα της τελευταίας εβδομάδας για τον εντοπισμό οποιουδήποτε τέτοιου κρούσματος, προκειμένου να υπάρξει αμέσως ιχνηλάτηση και προσπάθεια να μην εξαπλωθεί.

Τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν προστασία και απέναντι στη νέα μετάλλαξη, τονίζουν οι ειδικοί, προτρέποντας τους πολίτες να προχωρήσουν στην τρίτη δόση.

Η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφέρει πως: «Μας προστατεύουν και από τις μεταλλάξεις που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα και είναι βέβαιον ότι ακόμη και αν είναι πολύ διαφορετικός ο ιός, ένας βαθμός προστασίας θα υπάρξει και με τον καινούργιο ιό».

Ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επισημαίνει: «Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός, όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και όσοι έκαναν τις δύο δόσεις, πρέπει να προχωρήσουν οπωσδήποτε στην τρίτη δόση. είναι πραγματικά κρίσιμο ζήτημα ζωής και θανάτου πολύ περισσότερο σήμερα παρά πριν».

Από την πλευρά του ο Μάριος Λαζανάς, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, σχολιάζει: «Πρέπει να εμβολιαζόμαστε με τα εμβόλια που έχουμε αυτή τη στιγμή και είναι μεγάλο λάθος να κάνουμε τεστ αντισωμάτων για να βλέπουμε πως είναι τα αντισώματά μας για να δούμε αν θα κάνουμε εμβόλιο ή όχι».

Ενθαρρυντικά είναι τα επιστημονικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική σημειώνει σε ανάρτησή του ο καθηγητής της Σχολής Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών LSE Ηλίας Μόσιαλος: «H πρόεδρος τού Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε πως η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ήπια ασθένεια. Τα συμπτώματα φαίνεται να διαρκούν 1-2 ημέρες και είναι κυρίως κούραση και μυαλγίες και κάποιες φορές συνοδεύονται από βήχα. Θετικό στοιχείο ότι όσο μεταλλάσσεται ο ιός, τόσο αποδυναμώνεται».

Ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, δήλωσε: «Κάποια στιγμή μεταλλάσσεται τόσο πολύ που χάνει τελικά την λειτουργικότητα του. Με κάποιες μεταλλάξεις μπορεί να γίνει πιο μεταδοτικός να μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα, αλλά κάποια στιγμή αν συνεχίσει έτσι κάποια, θα αποδιοργανωθεί μόνος του και θα πάψει να μας ενοχλεί. Είναι ένας τρόπος να αποδυναμωθεί πράγματι».

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν εάν θα επικρατήσει η νέα παραλλαγή, δηλώνουν όμως αισιόδοξοι ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει σε «επανεκκίνηση της πανδημίας».

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Σόνια Φίλη, Χαρά Γιαννοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος