Ουκρανία: Βάλλεται ολοκληρωτικά από τις ρωσικές δυνάμεις – Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τις πόλεις-κλειδιά

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις πόλεις-κλειδιά να δέχονται ανηλεείς βομβαρδισμούς και επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και άμαχοι. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται ένας μαραθώνιος διπλωματικών συνομιλιών για την επίλυση της σύρραξης, χωρίς όμως να έχουν αποδώσει καρπούς μέχρι στιγμής.

Έως τις 7 το πρωί της Τετάρτης 23/3 θα διαρκέσει η νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο, όπου σημειώνονται αδιάκοποι βομβαρδισμοί. Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Κίεβο Ευτυχία Πενταράκη τα ξημερώματα της Τρίτης (22/3) ήχησαν δυο φορές οι σειρήνες, ενώ στις 7 το πρωί ακούστηκε από τα μεγάφωνα της πόλης ο εθνικός ύμνος. Οι αρχές της Ζαπορίζια ανέφεραν ότι χτυπήθηκαν με όλμους λεωφορεία που μετέφεραν αμάχους από την Μαριούπολη, με τουλάχιστον 4 τραυματίες.

Για πρώτη φορά, οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν κτίρια και στα περίχωρα της Οδησσού.
Στην Χερσώνα διαδήλωση διαλύθηκε με πυρά αυτομάτων όπλων, με ουκρανούς αξιωματούχους να κανουν λόγο για τουλάχιστον έναν τραυματία. Βίντεο που μεταδόθηκαν από ουκρανικά ΜΜΕ δείχνουν διαδηλωτές να κινούνται προς το κέντρο της πλατείας της Ελευθερίας, φωνάζοντας «δόξα στην Ουκρανία!», και ταυτόχρονα Ρώσους στρατιώτες να κινούνται προς αυτούς, προτού ανοίξουν πυρ. Βίντεο από τουλάχιστον δύο οπτικές γωνίες εικονίζουν κατόπιν τη φυγή δεκάδων διαδηλωτών ενώ ακούγονται εκπυρσοκροτήσεις. Αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από δύο τοπικά ΜΜΕ. Τίποτε δεν δείχνει ότι τα πυρά των αυτομάτων όπλων είχαν στόχο τους διαδηλωτές απευθείας.
Αξιωματούχος του περιφερειακού συμβουλίου της Χερσώνας, ο Γιούρι Σομπολέφσκι, ανέφερε μέσω Facebook ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέλυσαν το πλήθος «πυροβολώντας στον αέρα» και κάνοντας χρήση «δακρυγόνων, φωτοβολίδων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης», προκαλώντας πολλά «θύματα».
Ο ΥΠΕΞ Κουλέμπα κάλεσε μέσω Twitter τη διεθνή κοινότητα να «σταματήσει τη Ρωσία», απομονώνοντάς τη, επιβάλλοντας κυρώσεις και φροντίζοντας να «λογοδοτήσουν οι εγκληματίες πολέμου».

Σε πόλη φάντασμα έχει μετατραπεί πλέον και το Χάρκοβο. Νέο βίντεο δείχνει τη στιγμή που ρουκέτα χτυπά πολίτες σε ουρά για το σούπερ μάρκετ. Εξάλλου, ο επιζών Ολοκαυτώματος Μπαρίς Ρομαντσένκο, 96 ετών, σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή από τον βομβαρδιμό πολυκατοικίας στο Χάρκοβο.
Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον τον χερσαίο διάδρομο με την κατεχόμενη Κριμαία και εμποδίζουν την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στην ανάγκη μιας «συνάντησης οποιασδήποτε μορφής» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο τόνισε ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός συμφωνηθεί με τη Ρωσία, για τον τερματισμό του πολέμου, θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους Ουκρανούς σε δημοψήφισμα.

Στο μεταξύ, η αντικατασκοπεία της Ουκρανίας ενημέρωσε πως απέτρεψε πιθανή απόπειρα δολοφονίας του Ζελένσκι. Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, μετέδωσε ότι ομάδα Ρώσων σαμποτέρ, συνελήφθη στα σύνορα της Ουκρανίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ομάδα, που αριθμούσε περίπου 25 μέλη, φέρεται να είχε αποστολή να εκτελέσει επιχειρήσεις δολιοφθοράς στη συνοικία όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Πάντα σύμφωνα με την ουκρανική αντικατασκοπεία, η ομάδα σχεδίαζε να μεταμφιεστεί, φορώντας στολές του ουκρανικού στρατού, για να μπει στην πρωτεύουσα. Το Κίεβο έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι ομάδες της ρωσικής κατασκοπείας έχουν προσπαθήσει να φθάσουν στο Κίεβο και να εξοντώσουν τον πρόεδρο Ζελένσκι από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Παράλληλα, η προσκείμενη στο Κρεμλίνο εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» δημοσίευσε στην ηλεκτρονική της έκδοση την Κυριακή, για μερικές ώρες, ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό των απωλειών του πολέμου στην Ουκρανία στις τάξεις του ρωσικού στρατού — προτού τον διαγράψει. Το προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας, που επικαλείτο το υπουργείο Άμυνας, αναφερόταν σε 9.861 νεκρούς Ρώσους στρατιωτικούς από την έναρξη του πολέμου. Πρόκειται για αριθμό πολλαπλάσιο των 498 πεσόντων, του μοναδικού επίσημου απολογισμού που έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα από τη Μόσχα. Ωστόσο το επίμαχο απόσπασμα του κειμένου της εφημερίδας διαγράφτηκε μερικές ώρες αργότερα. Δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής καμιά εξήγηση από τη διεύθυνση σύνταξής της.
Διεθνή μέσα ενημέρωσης διερωτώνται για τον απολογισμό και το εάν ήταν ακριβής. Ορισμένα επισήμαναν ότι την Κυριακή δεν ανακοινώθηκε κανένας απολογισμός στην καθημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Άμυνας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξετάζει τη χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων, υποστηριξε ο Αμερικανός πρόεδρος. Από την άλλη, το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Μόσχα και τον προειδοποίησε ότι οι δηλώσεις Μπάιντεν για τον Πούτιν έχουν φέρει τις σχέσεις των δύο χωρών στα πρόθυρα της διακοπής. Ο Τζον Σάλιβαν φέρεται να ζήτησε από το Κρεμλίνο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.
Το Πεντάγωνο κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία και είπε ότι θα βοηθήσει στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων.

Οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία συζητήθηκαν στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη κορυφής Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Μ. Βρετανίας και ΗΠΑ, όπου τέθηκαν το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας και η προετοιμασία των συνόδων κορυφής του ΝΑΤΟ και της G7.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας εξετάζουν στις Βρυξέλλες, πιθανή επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο παρά τις γερμανικές και ολλανδικές αντιρρήσεις. Την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση της στρατηγικής πυξίδας από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέ Μπορέλ, ενώ δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία για επιπλέον βοήθεια σε όπλα προς την Ουκρανία, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος