Ουκρανικές πηγές: Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν λεωφορεία με αμάχους της Μαριούπολης

Ενώ η ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε τελεσίγραφο που εξέδωσε η Μόσχα για παράδοση της πόλης, τα επικοινωνιακά δίκτυα του Κιέβου καταγγέλλουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν λεωφορεία με αμάχους που είχαν εγκαταλείψει την Μαριούπολη και κατευθύνονταν στην Ζαπορίζια. Υπάρχουν τραυματίες, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, όπως ανακοινώθηκε.

Οι εικόνες, που καταγράφηκαν από drone του τάγματος Αζόφ, δείχνει αλυσιδωτές εκρήξεις με στόχους εργοστάσια που, όπως υποστηρίζει, καταστρέφονται σε αεροπορικές επιδρομές.

«Έτσι, οι κατακτητές προσπαθούν να στραγγαλίσουν την οικονομία της Ουκρανίας», επισημαίνει το τάγμα του Αζόφ σε ανάρτηση στο twitter.

Η Μαριούπολη είναι κέντρο για τη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα, την κατασκευή βαρέων μηχανημάτων και τις επισκευές πλοίων. Τα μεγαλύτερα εργοστάσια χάλυβα της Ουκρανίας που ανήκουν στον μεταλλουργικό όμιλο της χώρας, Metinvest, βρίσκονται στην πόλη, που απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από τα ελεγχόμενα από τη Ρωσία αυτονομιστικά εδάφη στο Ντονμπάς.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής δημοσιοποίησε για μία ακόμη φορά η αμερικανική εταιρεία Maxar, μέσω των δορυφόρων της.

Παρά τις σφοδρές μάχες, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποκρούουν τις προσπάθειες κατάληψης της Μαριούπολης, αναφέρει το βρετανικό υπουργείο ‘Αμυνας, την ώρα που ο ηγέτης των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ πιστοποιεί με βίντεο την άφιξη των δυνάμεών του στην μαρτυρική πόλη.

Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι πάνω από 2.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη, πριν ακόμα εισέλθουν στην πόλη τα ρωσικά τεθωρακισμένα.

Η ανθρωπιστική κατάσταση εκεί είναι «εξαιρετικά σοβαρή» , σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με «μια κρίσιμη και δυνητικά θανατηφόρα έλλειψη τροφίμων, νερού και φαρμάκων» .

Για τον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, «αυτό που συμβαίνει στη Μαριούπολη είναι μεγάλο έγκλημα πολέμου» .

Ο Ουκρανός βουλευτής με καταγωγή από τη Μαριούπολη, Ντμίτρο Γκουρίν, καταγγέλλει ότι 300.000 άνθρωποι ζουν χωρίς θέρμανση, ηλεκτρισμό και νερό κάνοντας λόγο για «συνθήκες Μεσαίωνα», καθώς οι ρωσικοί βομβαρδισμοί «δε σταματούν ποτέ».

Ετοιμος να συζητήσει για όλα τα ζητήματα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ακόμη και για την προσαρτημένη-από τους Ρώσους- Κριμαία και τις αποσχισθεισες ρωσώφωνες περιοχές του Ντομπάς.

Ο Ζελένκσι επισήμανε πάντως ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τη Ρωσία θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα στον ουκρανικό λαό.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος