Ουκρανία: Αδιάκοπα τα ρωσικά χτυπήματα – Ο Μπλίνκεν κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου

Με τις άγριες εικόνες του πολέμου να μην έχουν τέλος, καθώς οι βομβαρδισμοί στο Κίεβο και στα περίχωρα είναι αδιάκοποι με θύματα αμάχους, οι δυο πλευρές, Ουκρανία και Ρωσία, επιστρέφουν στη σκληρή γραμμή στο τραπέζι του διαλόγου. Ο  Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως ο ίδιος συμφωνεί ότι εγκλήματα πολέμου διαπράττονται στην Ουκρανία. Η στοχοποίηση αμάχων συνιστά ένα έγκλημα πολέμου, είπε.

Στο διπλωματικό πεδίο, νέα επικοινωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν είχε ο Ουκρανός πρόεδρος.Οι δυο άνδρες συμφώνησαν ότι πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για να βρεθεί διπλωματική λύση ενώ οι διαρροές των τελευταίων ωρών από αμερικανικά ΜΜΕ, λένε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει ο Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή με τον Κινέζο ομόλογό του, θα τον προειδοποιήσει να μη βοηθήσει στρατιωτικά τη Ρωσία. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Κλειώ Νικολάου, στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας – Ρωσίας φαίνεται να υπάρχουν κάποια σημάδια προόδου. Όπως είπε, από την ουκρανική πλευρά έγινε γνωστό ότι οι δικηγόροι συντάσσουν ήδη ένα προσχέδιο συμφωνίας, ωστόσο οι διαπραγματευτές λένε ότι έχει γίνει κάποια τεχνική δουλειά όμως για να υπάρξει απτή πρόοδος θα πρέπει η Ρωσία να σταματήσει το σφυροκόπημα της Ουκρανίας. Kατά το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η πιθανότητα αδυναμίας πληρωμής χρέους από τη Ρωσία φάνηκε να μειώνεται την Πέμπτη μετά τις δηλώσεις από τη Μόσχα και τα νέα για πληρωμή στην JPMorgan, ωστόσο ένας οργανισμός αξιολόγησης προειδοποίησε για συνεχιζόμενο κίνδυνο μη πληρωμής.

Στη σχεδόν ισοπεδωμένη πλέον η Μαριούπολη αναζητούνται επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια του θεάτρου όπου είχαν βρει καταφύγιο. Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη, στο Κίεβο, η πόλη χτυπήθηκε τρεις φορές το απόγευμα ενώ ένα δίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του και η υπόλοιπη οικογένεια δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Όπως είπε, σήμερα το βράδυ χτυπήθηκε βενζινάδικο στην είσοδο της πόλης ενώ μίλησε για τη μεγάλη αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων.

Στη Μαριούπολη ενισχύονται οι ελπίδες για τη διάσωση των εκατοντάδων πολιτών που είχαν καταφύγει σε θέατρο της πόλης. Τοπικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλοί επιζώντες στο κτίριο που βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Μέσα από τα ερείπια του θεάτρου έχουν ανασυρθεί ζωντανοί μέχρι στιγμής 130 άνθρωποι, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους.

Στη Μαριούπολη, στην αποκλεισμένη Μαριούπολη, ρωσικό αεροσκάφος έριξε εσκεμμένα μεγάλης ισχύος σε θέατρο στο κέντρο της πόλης. Το κτίριο καταστράφηκε. Εκατοντάδες άνθρωποι κρύβονταν εκεί κατά τους βομβαρδισμούς. Πώς διαφέρει ο αποκλεισμός της Μαριούπολης από τον αποκλεισμό του Λένινγκραντ κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο;” διερωτάται ο Πρόεδρος της Ουκρανία, Βολοντίμιρ Ζελένκσι. Σε άλλο, έντονα φορτισμένο μήνυμα προς τους Γερμανούς βουλευτές – μέλη του Μπούντεσταγκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, απηύθυνε δραματική έκκληση για βοήθεια προς τη Γερμανία και τη Δύση.

Δορυφορικές φωτογραφίες, που είχαν ληφθεί λίγες ημέρες πριν από τον βομβαρδισμό, δείχνουν γραμμένες με λευκά γράμματα τη λέξη “παιδιά” στη ρωσική γλώσσα, μπροστά και πίσω από το κτίριο. Ενώ βίντεο, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους Ουκρανούς, δείχνει το θέατρο να είναι κατάμεστο με γυναίκες και παιδιά. Οι τοπικές Αρχές καταγγέλλουν ότι οι Ρώσοι βομβάρδισαν και δημοτική πισίνα, όπου επίσης είχαν καταφύγει γυναικόπαιδα.

Η μόνη λέξη που περιγράφει αυτό που συνέβη είναι «γενοκτονία». Γενοκτονία του έθνους μας, του ουκρανικού λαού” δήλωσε ο Δήμαρχος της Μαριούπολης, Βάντιμ Μποϊτσένκο.

Οι Ρώσοι αρνούνται ότι βομβάρδισαν το θέατρο κι αποδίδουν την επίθεση στους εθνικιστές του Τάγματος Αζόφ. Διαψεύδουν επίσης τις κατηγορίες των ουκρανικών Αρχών ότι εκτέλεσαν 10 πολίτες που περίμεναν στην ουρά για ψωμί στο Τσερνίχιβ.

Οι Ουκρανοί ανεβάζουν σε 53 τον αριθμό των νεκρών από τους βομβαρδισμούς στην πόλη αυτή της βόρειας Ουκρανίας. “Έχουμε μεγάλες απώλειες. Μόνο χθες έφθασαν 53 σοροί των πολιτών που πέθαναν, που σκοτώθηκαν από τους Ρώσους. Θα εκδικηθούμε για κάθε έναν από αυτούς” υποσχέθηκε ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Τσερνίχιβ, Βιατσέσλαβ Τσάους.

Εξάλλου, περίπου 30 Τούρκοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο τέμενος της Μαριούπολης και περίπου 50 κατάφεραν να φύγουν από αυτήν την ουκρανική πόλη που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του συλλόγου του χώρου λατρείας.

Ουκρανία: Αδιάκοπα τα ρωσικά χτυπήματα – Ο Μπλίνκεν κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου
(Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)

Μεγαλώνει το χάσμα στις διαπραγματεύσεις

Ταυτόχρονα με τις αμείωτες ρωσικές επιθέσεις και τη σθεναρή ουκρανική αντίσταση, συνεχίζεται και ο διάλογος των δύο πλευρών, ωστόσο κατά τα φαινόμενα το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών βαθαίνει όσο εξειδικεύονται οι απαιτήσεις. Ο πρόεδρος Ζελένσκι απευθύνθηκε στη γερμανική Βουλή ζητώντας από τον καγκελάριο Σολτς να μην επιτρέψει να υψωθεί νέο τείχος στην Ευρώπη, την ώρα που ο Πούτιν έρχεται αντιμέτωπος με αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του.

Εντείνονται οι πιέσεις στο Κίεβο

Στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται συνεχώς το Κίεβο. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια πυραύλου, που καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, έπεσαν σε 16όροφη πολυκατοικία. Οι διασώστες απομάκρυναν 30 ενοίκους από το φλεγόμενο κτίριο.

Η απεσταλμένη της ΕΡΤ στην ουκρανική πρωτεύουσα, Ευτυχία Πενταράκη, βρέθηκε εν μέσω βομβαρδισμών στην περιοχή Ποντίλ, έξω από το Κίεβο και κατέγραψε τη στιγμή των πυρών.

Το Κίεβο προειδοποίησε εξάλλου χθες ότι επαπειλείται ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή της Χερσώνας, που έχουν κυριεύσει οι ρωσικές δυνάμεις. Η Λιουντμίλα Ντενισόβα, Επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ουκρανικής Βουλής, έκανε λόγο για ελλείψεις «φαρμάκων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τροφίμων» στην περιοχή αυτή μέσω Telegram. Μίλησε επίσης για προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και τη θέρμανση.

Καθημερινά οχυρώνεται και η Οδησσός, στα νότια Ουκρανία, καθώς υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενο ρωσικό χτύπημα. Η απεσταλμένη της ΕΡΤ στην Οδησσό, Αλεξία Καλαϊτζή, τόνισε ότι η αγορά συνεχίζει να έχει κόσμο, αλλά οι ελλείψεις είναι ήδη αισθητές. Στην πόλη αυτή βέβαια έχουν πάνω από 24 ώρες να ακουστούν σειρήνες, ενώ ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη με προορισμό την Οδησσό καταρρίφθηκαν, όπως επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχους.

Στη Λβίβ, στη δυτική Ουκρανία, οι κάτοικοι ξύπνησαν για 7η συνεχόμενη ημέρα, από τους ήχους των σειρήνων. Η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ελβίρα Κρίθαρη μετέφερε το κλίμα στην περιοχή:

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, έχουν συλληφθεί αρκετοί τοπικοί πολιτικοί από τον ρωσικό στρατό. Χθες καταγγέλθηκε πως συνελήφθησαν ο δήμαρχος της πόλης Σκαντόβσκ, ο Αλεξάντερ Γιάκοβλεφ, και ο δημοτικός σύμβουλος Γιούρι Πάλιουχ. Πολίτες διαδήλωσαν μπροστά στο δημαρχείο απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι. Ο κ. Γιάκοβλεφ, με βίντεο που δημοσιοποίησε μερικές ώρες αργότερα, διαβεβαίωσε πως είναι ελεύθερος και σώος και ότι οι Ρώσοι ήθελαν απλά να συζητήσουν μαζί του.

Χθες απελευθερώθηκε ο δήμαρχος της Μελιτόπολης που κρατούνταν σε ομηρία εδώ και μέρες από τη Ρωσία, καθώς φαίνεται να τον αντήλλαξαν με Ρώσους αιχμαλώτους. Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN ανέφερε ότι στην περιφέρεια Σούμι (βορειοανατολικά) οργανώθηκε ανταλλαγή αιχμαλώτων, με κάθε έναν Ρώσο στρατιώτη να ανταλλάσσεται με έξι Ουκρανούς πολίτες.

Εν τω μεταξύ, τρία πλοία υπό σημαία Παναμά χτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους στη Μαύρη Θάλασσα αφότου άρχισε η επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη (16/3) η παναμαϊκή λιμενική αρχή. Το ένα από τα πλοία αυτά βυθίστηκε, τόνισε η παναμαϊκή λιμενική αρχή σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των πληρωμάτων των πλοίων που χτυπήθηκαν. Τα άλλα δύο πλοία συνεχίζουν να βρίσκονται στην περιοχή, έχοντας υποστεί ζημιές.

Ουκρανία: Αδιάκοπα τα ρωσικά χτυπήματα – Ο Μπλίνκεν κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου
(Photo by FADEL SENNA / AFP)

Χάος και νεκροί στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν σήμερα την ζωή τους απο πυρά του ρωσικού πυροβολικού στην πολιορκημένη περιοχή Χάρκοβο, μια μεγάλη πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.
«Ρώσοι στρατιώτες έριξαν πυρά πυροβολικού στην πόλη Μερέφα στην περιοχή Χάρκοβο γύρω στις 03:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο καταστράφηκαν. 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 10 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση», έγραψε σε ανάρτηση της στο Facebook η περιφερειακή εισαγγελία. Η πόλη Μερέφα βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Χάρκοβο. «Η εκκαθάριση ερειπίων βρίσκεται σε εξέλιξη», σύμφωνα με την εισαγγελία, η οποία ανήρτησε δύο φωτογραφίες κτιρίων που καταστράφηκαν από εκρήξεις.
Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης από την εκτόξευση βομβών διασποράς στο χωριό Κοζάχα Λοπάν, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Χάρκοβο, δήλωσε ο δήμαρχος ενός γειτονικού χωριού στο Facebook.

Στρατιωτική εκκαθάριση από Πούτιν

Δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις για «πολύ, πολύ χαμηλό ηθικό μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων», κάτι που «αποδεικνύει τον βαθμό στον οποίο η Ρωσία έχει βαλτώσει». Οι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι δεν είναι πλέον σαφές εάν η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταλάβει το Κίεβο.

Άλλωστε, η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB συνέλαβε τον υποδιοικητή της ρωσικής εθνικής φρουράς, Ρομάν Γαβρίλοφ, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Κρίστο Γκρόζεφ, ο οποίος επικαλείται τρεις ανεξάρτητες πηγές και κάνει λόγο για εκκαθάριση/ανακατάταξη στην κορυφή των Σιλοβίκων. Σύμφωνα με ανάρτησή του στο Twitter, ο Γαβρίλοφ είχε επίσης εργαστεί στο παρελθόν στην FSO, την υπηρεσία ασφαλείας του Πούτιν.

Εξάλλου, ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε σήμερα ότι «1.000» Τσετσένοι εθελοντές βρίσκονται καθ’ οδόν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου

Στο διπλωματικό πεδίο, οι ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες συνεχίζονται, ωστόσο ενώ οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών άφηναν το τελευταίο 24ωρο να εννοηθεί ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι δημόσιες δηλώσεις των ηγετών των δύο χωρών παραπέμπουν σε αδιέξοδο. Η Ουκρανία δηλώνει ότι θέλει πίσω όλα τα εδάφη της και η Ρωσία επιμένει στην επίτευξη των αρχικών της στόχων.

Αίσθηση προκαλούν εν τω μεταξύ οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν που κατηγόρησε τη Δύση ότι ποντάρει στην αποκαλούμενη «5η Φάλαγγα» για να διχάσει τη Ρωσία και χαρακτήρισε «προδότες» τους Ρώσους που ασπάζονται τον δυτικό τρόπο ζωής ή αντιτάσσονται στη ρωσική εκστρατεία.

Μία μέρα αφότου χαρακτήρισε το Βλαντιμίρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου», ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για απάνθρωπη βαναυσότητα του Ρώσου προέδρου στην Ουκρανία.

Η Άγκυρα συνεχίζει τη μεσολαβητική της προσπάθεια. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε την Τουρκία ως τόπο συνάντησης του Ρώσου προέδρου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για απευθείας συνομιλίες.

Τη στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με την Ρωσία διαβεβαίωσαν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο γγ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ απορρίπτοντας ταυτόχρονα εμπλοκή του ΝΑΤΟ σ΄αυτόν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν στο επίκεντρο της σημερινής τους συνάντησης στην καγκελαρία του Βερολίνου στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα.

«Λυπούμαστε που η Ρωσική Ομοσπονδία απέτυχε να εισακούσει τις εκκλήσεις μας να σταματήσει αμέσως και άνευ όρων τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία» προσθέτει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ουκρανία: Αδιάκοπα τα ρωσικά χτυπήματα – Ο Μπλίνκεν κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου
(Photo by GENYA SAVILOV / AFP)

Αύριο το ταξίδι Ανδρουλάκη προς τη Μολδαβία

Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, θα καταλύσει σήμερα πλησίον του Ουμάν και αναμένεται να συνεχίσει για Μολδαβία αύριο πρωί, ενημερώνουν διπλωματικές πηγές.

Υπενθυμίζεται πως η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, ξεκίνησε την Τρίτη με κατεύθυνση δυτικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος