Σε νέα φάση εισέρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Βομβαρδισμοί σε Κίεβο και Χάρκοβο

Στην πιο κρίσιμη φάση εισέρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι μέχρι στιγμής στόχοι επιτεύχθηκαν και πλέον επεξεργάζεται δύο σενάρια.

Συγκεκριμένα, η Μόσχα σχεδιάζει είτε να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις σε όλη την Ουκρανία με εφόδους στις πολιορκούμενες πόλεις, είτε να στοχεύσουν στην πλήρη απελευθέρωση του Ντονμπάς. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαμήνυσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την επίτευξη των στόχων όπως τους έθεσε ο πρόεδρος Πούτιν. Στο πλαίσιο του απολογισμού αυτού, μάλιστα, ανακοίνωσε πως από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν χάσει τη ζωή τους 1.351 Ρώσοι στρατιώτες.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα μετέδωσαν δύο ρωσικά δίκτυα, επικαλούμενα ανακοινώσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο βασικός στόχος της Ρωσίας είναι «η απελευθέρωση του Ντονμπάς» από τους Ουκρανούς.

Αίσθηση προκαλεί πάντως δημοσίευμα της Daily Mail, σύμφωνα με το οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη κηρύξει το «τέλος» του πολέμου στην Ουκρανία, στις 9 Μαΐου. Η ημερομηνία αυτή αντιστοιχεί στην ίδια ημερομηνία που η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη έναντι των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται αξιωματούχους στο Κίεβο.

Σε νέα φάση εισέρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Βομβαρδισμοί σε Κίεβο και Χάρκοβο
AFP PHOTO/ HANDOUT / PLANET LABS PBC

Σοκάρουν οι εικόνες από τη Μαριούπολη

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι κρουζ έπληξαν πολλά κτίρια καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν να πλήξουν τη διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή Βίνιτσια. «Οι συνέπειες της πυραυλικής επίθεσης από τους κατακτητές αποσαφηνίζονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας οι πρώτες εικόνες από το βομβαρδισμένο θέατρο της μαρτυρικής Μαριούπολης, την πόλη που έχει πληρώσει και το υψηλότερο τίμημα του πολέμου μέχρι στιγμής. Οι τοπικές Αρχές ανακοίνωσαν πως από τα συντρίμμια του συγκεκριμένου κτιρίου έχουν ανασυρθεί 300 νεκροί, αλλά ακόμη δεν είναι σε θέση να δώσουν τελικό απολογισμό για το πόσοι άμαχοι που είχαν αναζητήσει καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς έχουν χάσει τελικά τη ζωή τους.

Από πλευράς του ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο δήλωνε ότι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την πολιορκημένη νότια πόλη Μαριούπολη στην Θάλασσα του Αζόφ. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Κιριλένκο είπε ότι μέχρι στιγμής περίπου 65.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη με ιδιωτικά οχήματα ή με τα πόδια, αν και οι προσπάθειες για οργάνωση μαζικών απομακρύνσεων αμάχων στο πλαίσιο προσωρινών εκεχειριών έχουν ως επί το πλείστον αποτύχει.

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι Μαριούπολη και κανείς δεν πρόκειται να παραδώσει την πόλη στην Ρωσία, δήλωσε σήμερα και ο κορυφαίος αξιωματούχος του τομέα ασφαλείας της Ουκρανίας Ολέξι Ντανίλοφ. «Η Μαριούπολη αντιστέκεται και κρατάει γερά και κανείς δεν πρόκειται να παραδώσει τη Μαριούπολη», είπε ο Ντανίλοφ σε σχόλια που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

Σε νέα φάση εισέρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Βομβαρδισμοί σε Κίεβο και Χάρκοβο
(AP Photo/Felipe Dana)

Αδιάκοποι οι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

Παρόμοιο σκηνικό φρίκης και στο πολιορκούμενο Χάρκοβο, όπου, σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, βομβαρδίστηκε κλινική, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς.

Ο δήμαρχος του Χάρκοβο κατήγγειλε σήμερα τους «αδιάκριτους» και αδιάκοπους βομβαρδισμούς της Ρωσίας στην πόλη του, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας πριν την ρωσική εισβολή.

«Η κατάσταση σήμερα είναι πολύ δύσκολη», ανέφερε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ, κατά τη διάρκεια μιας αυτοσχέδιας ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου σε μυστική τοποθεσία για την προστασία από βομβαρδισμούς.

«Καθημερινά γίνονται αδιάκριτοι βομβαρδισμοί στην πόλη και πολλοί άνθρωποι σκοτώνονται», κατήγγειλε, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν «κατοικημένες περιοχές, πολίτες, υποδομές όπως σχολεία».

Σε νέα φάση εισέρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Βομβαρδισμοί σε Κίεβο και Χάρκοβο
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Δραματική η κατάσταση σε Κίεβο και Τσερνιχίβ

Δραματική η κατάσταση και βορειότερα, στο Τσερνιχίβ, όπου ο κυβερνήτης ανακοίνωσε ότι η πόλη πλέον τελεί υπό την πλήρη πολιορκία των ρωσικών δυνάμεων.

Η πόλη έχει περικυκλωθεί (…), επιχειρησιακά από τον εχθρό”, δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Τσάους, προσθέτοντας ότι η πόλη δέχεται πυρά από πυροβολικό και πολεμικά αεροσκάφη.

Ενώ στα περίχωρα του Κιέβου η μεγαλύτερη αποθήκη καυσίμων της χώρας έγινε στόχος αεροπορικής επίθεσης. Στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας πάντως οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν καταφέρει να απωθήσουν τον ρωσικό στρατό στα 35 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Συνολικά 7.331 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, γνωστοποίησε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, σημειώνοντας ότι ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από τους 3.343 που κατάφεραν να διαφύγουν την προηγούμενη ημέρα. Σε διαδικτυακή της ανάρτηση τόνισε ότι 2.800 άνθρωποι έφυγαν από την Μαριούπολη χρησιμοποιώντας ιδιωτικά μέσα μεταφοράς.

Μια ανθρωπιστική επιχείρηση για την εκκένωση των κατοίκων της Μαριούπολης που το επιθυμούν, θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες η Γαλλία, σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Σε νέα φάση εισέρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Βομβαρδισμοί σε Κίεβο και Χάρκοβο
(AP Photo/Felipe Dana)

Σχέδια αντίδρασης από τις ΗΠΑ

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μετέβη στην Πολωνία, με στόχο να δηλώσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη στήριξη της Ουάσιγκτον στη χώρα που σηκώνει το μεγάλο βάρος της προσφυγικής κρίσης που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και τη δέσμευση για ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μάλιστα, ο σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, επισήμανε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους καταστρώνουν σχέδια αντίδρασης στην περίπτωση που η Ρωσία υλοποιήσει την απειλή της πως θα βομβαρδίσει οποιαδήποτε αποστολή όπλων στο Κίεβο ακόμα και εντός νατοϊκού εδάφους.

Μάλιστα επανέλαβε την προειδοποίηση προς τη Μόσχα να μην κάνει χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων, ενώ δήλωσε πως η Δύση είναι έτοιμη και για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αν χρειαστεί.

Σε νέα φάση εισέρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Βομβαρδισμοί σε Κίεβο και Χάρκοβο
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Αλλαγή πλάνων για τον Πούτιν

Πούτιν και Λαβρόφ κατήγγειλαν τη Δύση πως έχει κηρύξει γενικευμένο πόλεμο κατά της Ρωσίας με στόχο ακόμα και την ακύρωση του ρωσικού πολιτισμού. Μία στάση που, όπως είπαν, θυμίζει τη ναζιστική Γερμανία.

Η κλιμάκωση αυτή στη ρητορική της Μόσχας έρχεται μία ημέρα μετά την ιστορικής σημασίας απόφαση του ΝΑΤΟ να ενισχύσει με 40.000 στρατιώτες την ανατολική πτέρυγά του και να στείλει για πρώτη φορά τέσσερις νέες μονάδες μάχης σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Σλοβακία.

Εξάλλου, το Κίεβο επιβεβαίωσε σήμερα ότι σκότωσε σε μάχες έναν ακόμη Ρώσο στρατηγό, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Ολέκσι Αρέστοβιτς.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η δήλωση αξιωματούχου ότι ένας διοικητής της ρωσικής ταξιαρχίας στην Ουκρανία σκοτώθηκε σκόπιμα από τα δικά του στρατεύματα!

Σε νέα φάση εισέρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Βομβαρδισμοί σε Κίεβο και Χάρκοβο
(AP Photo/Felipe Dana)

“Πολύ δύσκολες” οι διαπραγματεύσεις Κιέβου – Μόσχας

Μέσα σε αυτό το κλίμα, προστίθεται και η διάψευση από το Κίεβο για πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών διέψευσε ότι υπάρχει συναίνεση με τη Μόσχα σε τέσσερα σημεία. Ο Κουλέμπα αργότερα έγραψε στο Twitter ότι «δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση στις διαπραγματεύσεις», διαμαρτυρόμενος ότι «η Ρωσία εμμένει στα τελεσίγραφα». «Για να τονώσουμε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση χρειαζόμαστε δύο πράγματα: περισσότερες κυρώσεις και περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο διαπραγματευτής της Μόσχας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε σήμερα ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έρχονται κοντά στο να κατανοήσουν δευτερεύοντα θέματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες, όμως έχει καταγραφεί περιορισμένη πρόοδος στα σημαντικότερα σημεία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία και το στάδιο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου και να συμμορφωθεί με την πρόσφατη εντολή του διεθνούς δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία κάλεσε τη Ρωσία να αποχωρήσει από την Ουκρανία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος