Βομβαρδισμοί στην ισοπεδωμένη Μαριούπολη, επιθέσεις στο Κίεβο – Φόβοι για χρήση χημικών

Σφοδρές επιθέσεις συνεχίζει να εξαπολύει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, εντείνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από τα ρωσικά στρατεύματα, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έφτασε στις Βρυξέλλες για τις κρίσιμες συνόδους κορυφής για τoν πόλεμο στην Ουκρανία. Αδιάκοπος είναι ο βομβαρδισμός της μαρτυρικής Μαριούπολης, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 100.000 εγκλωβισμένους στην πόλη, χωρίς νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιέγραψε τη Μαριούπολη ως «παγωμένη κόλαση γεμάτη νεκρούς και κατεστραμμένα κτήρια». Σύμφωνα με Αμερικανούς ανώτερους αξιωματούχους, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται μέσα στην πόλη, την ώρα που η μαχητική ισχύς της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει παρουσιάσει τεράστια εξασθένηση από την αρχή της εισβολής. Κατάληψη  ανθρωπιστικής αυτοκινητοπομπής από τις ρωσικές δυνάμεις δυτικά της Μαριούπολης κατήγγειλε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Οι υπάλληλοι της κρατικής υπηρεσίας εκτάκτου ανάγκης και οι οδηγοί λεωφορείων έχουν αιχμαλωτιστεί» επισήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος, o οποίος απηύθυνε και έκκληση για αντιπολεμικές διαδηλώσεις παγκοσμίως.

Συνεχίζεται και το σφυροκόπημα στα προάστια του Κιέβου. Μία δημοσιογράφος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν βλήματα έπληξαν τον χώρο στάθμευσης εμπορικού κέντρου σε συνοικία βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας την Τετάρτη. Νωρίτερα, τουλάχιστον 4 άτομα τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς κτηρίων σε δύο περιοχές του Κιέβου, ενώ βορειοανατολικότερα, στην πόλη Τσερνίχιβ, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν γέφυρα που χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση πολιτών και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. Η πόλη παραμένει χωρίς νερό και ηλεκτρικό.

Στο στόχαστρο των επιθέσεων βρίσκεται και το Χάρκοβο, καθώς και άλλες μεγάλες πόλεις. Την ίδια ώρα, στενεύει ο κλοιός γύρω από την Οδησσό.

Πάνω από 4.550 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από πόλεις μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος.

Οι διπλωματικές επαφές δεν έχουν αποδώσει καρπούς, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ζητά για πολλοστή φορά συνάντηση με το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Σε δηλώσεις του πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε ότι η χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία συνιστά πραγματική απειλή. Νωρίτερα, η γερμανική εφημερίδα Die Zeit είχε αναφέρει ότι το ζήτημα αυτό τέθηκε και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ Σολτς προειδοποίησε τον κ. Πούτιν να μην κάνει χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων.

Την ενίσχυση της παρουσίας των νατοϊκών δυνάμεων σε όλο το ανατολικό μέτωπο, με την ανάπτυξη νέων τεσσάρων μονάδων μάχης στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, αναμένεται να αποφασίσουν την Πέμπτη οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γ.Γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου.

Ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, o Ντμίτρι Μεντβέντεφ,  προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ο κόσμος μπορεί να εξελιχθεί σε μια πυρηνική δυστοπία αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει αυτό που το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει μακροπρόθεσμη συνωμοσία για να καταστρέψει τη Ρωσία. Η καταστροφή της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο από άποψη έκτασης, είπε ο Μεντβέντεφ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ασταθή ηγεσία στη Μόσχα «με έναν μέγιστο αριθμό πυρηνικών όπλων που θα σημαδεύουν στόχους στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε με δήλωση του στο πρακτορείο RIA ότι ο σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν και αρχιτέκτονας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην μετασοβιετική Ρωσία παραιτήθηκε προσθέτοντας ότι το έκανε με δική του πρωτοβουλία. Νωρίτερα, πηγή είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι ο Τσουμπάις παραιτήθηκε και αποτελεί το πλέον προβεβλημένο υψηλόβαθμο πρόσωπο που εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την εισβολή στην Ουκρανία.

Aπόλυτη καταστροφή στη Μαριούπολη

Οι νέες δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν την απόλυτη καταστροφή στην Μαριούπολη. Η πόλη βρίσκεται στο έλεος των ρωσικών βομβαρδισμών. Μία πόλη που έχει γίνει στάχτη. Αναφορές κάνουν λόγο ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μπει πλέον μέσα στην πόλη και απειλούν τον άμαχο πληθυσμό, ενώ βομβαρδίζεται ανελέητα από όλες τις πλευρές, ακόμα και από ρωσικά πλοία που βρίσκονται στην αζοφική θάλασσα.

Περισσότεροι από εκατό χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες. Σε απόλυτο αποκλεισμό. Οικογένειες που κατάφεραν να διαφύγουν από την πόλη περιγράφουν εικόνες φρίκης με τους νεκρούς να κείτονται άταφοι στους δρόμους ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πόλης έχει ισοπεδωθεί.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία ανέφερε ότι επετεύχθη συμφωνία για τοπική κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι που έχουν παγιδευτεί από τις μάχες στην περιοχή. Ο κυβερνήτης Σερχί Γκαϊντάι ανέφερε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι η τοπική κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 09:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).

Η Ρωσία δήλωσε με ασυνήθιστα σαφείς όρους γιατί ένας από τους σημαντικούς πολεμικούς της στόχους είναι η κατάληψη της Μαριούπολης, στη νότια Ουκρανία. Η κατάληψη αυτής της πόλης-λιμάνι στη νότια Ουκρανία θα δημιουργήσει μια ασφαλή χερσαία σύνδεση με την προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο αναπληρωτής απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ομοσπονδιακή περιφέρεια της Νότιας Ρωσίας Κίριλ Στεπάνοφ.

Βομβαρδισμοί στην ισοπεδωμένη Μαριούπολη, επιθέσεις στο Κίεβο – Φόβοι για χρήση χημικών
Maxar satellite image

Συνεχίζονται οι επιθέσεις στο Κίεβο

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν όταν βλήματα έπληξαν τον χώρο στάθμευσης εμπορικού κέντρου σε συνοικία βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας την Τετάρτη. Νεκρή στο βομβαρδισμένο εμπορικό κέντρο είναι η Ρωσοπολωνή δημοσιογράφος Οξάνα Μπαουλίνα, που εργαζόταν στον διαδικτυακό ενημερωτικό ιστότοπο The Insider. Έχασε τη ζωή της από πύραυλο ενώ βιντεσκοπούσε τις ζημιές που προκάλεσε ένα προηγούμενο πλήγμα σε εμπορικό κέντρο του Ποντίλ.

Οι μάχες στα προάστια μένονται σκληρές, με τους Ουκρανούς να αντιστέκονται, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη. 

Νωρίτερα, σημειώθηκαν βομβαρδισμοί σε δύο περιοχές του Κιέβου, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 4 ατόμων και ζημιές σε πολλές κατοικίες. Πυρά του πυροβολικού έπεσαν νωρίς το πρωί στη συνοικία Νίβκι, που βρίσκεται στο τμήμα του Κιέβου το οποίο απέχει περίπου πέντε χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου.

Για 73 νεκρούς στην ουκρανική πρωτεύουσα, μεταξύ των οποίων 4 παιδιά, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, έκανε λόγο ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίσκο. Ανέφερε, επίσης, ότι συνελήφθησαν δεκάδες Ρώσοι σαμποτέρ.

Το Κίεβο παραμένει στόχος του ρωσικού στρατού, ο οποίος όμως έχει αποκλειστεί τις τελευταίες εβδομάδες στα βορειοδυτικά και ανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας και αναγκάστηκε να υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε πολλά από αυτά τα μέτωπα, υποστήριξε ο δήμαρχος της πόλης.

Ανησυχία στη Χερσώνα, μάχες στα περίχωρα

Ανησυχία εκφράζεται και για την υπό ρωσική κατοχή Χερσώνα. 300.000 κάτοικοι βλέπουν τα αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων να εξαντλούνται ενώ οι διαδηλώσεις των κατοίκων συνεχίζονται. Στην πόλη Βόζνεσένκσς οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν γέφυρα προκειμένου να ανακόψουν την προέλαση προς την Οδησσό.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απέκρουσε επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της χώρας με την ρωσική πλευρά να εξαπολύει επίθεση με ελικόπτερα.

Οι μάχες συνεχίζονται και έξω από το Κίεβο. Ωστόσο, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι ανακατεληφθη η πόλη Μακαρίβ, 60 χλμ δυτικά, ανακόπτοντας την πορεία των ρωσικών δυνάμεων.

Εικόνες καταστροφής και πιο βόρεια στην πόλη Μαινκα στην περιοχή του Ντονέτσκ. Στρατιώτες υποστηρίζουν ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν κάθε είδους όπλα, παρά τον άμαχο πληθυσμό που παραμένει στην πόλη.

Την ίδια ώρα, το Κίεβο καταγγέλλει πως οι Ρώσοι έκαναν χρήση βομβών λευκού φωσφόρου στο Κραματόρσκ και βομβάρδισαν παιδιατρική κλινική στην περιοχή του Λουγκάνσκ. Καταγγελίες ήρθαν στο φως και ότι οι Ρώσοι έχουν απαγάγει 2.389 παιδιά από το Ντονμπάς.

Βομβαρδισμοί στην ισοπεδωμένη Μαριούπολη, επιθέσεις στο Κίεβο – Φόβοι για χρήση χημικών
(Photo by Handout / Ukrainian State Emergency Service / AFP)

Εντείνεται η ανησυχία στην Οδησσό 

Στην Οδησσό εντείνεται η ανησυχία ότι θα φτάσει ο πόλεμος και στην πόλη. Στρατός και πολίτες οχυρώνουν την πόλη εν μέσω εκρήξεων, καθώς ο προβληματισμός μεγαλώνει για τα αντιαεροπορικά πυρά και τις εκρήξεις. Εκατοντάδες πρόσφυγες αποχωρούν από την πόλη.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ Κώστα Καντούρη, που μαζί με τον εικονολήπτη Τέλη Τσαπανίτη και τον ηχολήπτη Δημήτρη Ιωακείμογλου μεταδίδουν τις εξελίξεις, πλέον κλιμακώνονται οι επιθέσεις από θαλάσσης ενώ μετά τους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν χθες από τα πολεμικά πλοία και σήμερα υπήρξαν εκρήξεις και πυραυλικές επιθέσεις. Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι είδαν πυραύλους να πέφτουν μέσα στο νερό και να δημιουργούν μεγάλους πίδακες, είπε ο δημοσιογράφος.

Χωρίς τέλος το δράμα των προσφύγων 

Μόνο την Τρίτη πέρασαν τα σύνορα με την Πολωνία πάνω από 30 χιλιάδες άνθρωποι στα πολωνικά σύνορα, όπως μεταδίδει η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Κάτια Αντωνιάδη που βρίσκεται στην περιοχή με τον εικονολήπτη Κάρλος Ρούβιο και τον ηχολήπτη Γιάννη Παπαχρήστο.

Ζελένσκι: Οι προσπάθειες για απεγκλωβισμό των αμάχων εμποδίζονται

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στο γαλλικό κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι περιμένει από τη Γαλλία να βοηθήσει την Ουκρανία να βάλει τέλος σε αυτό τον πόλεμο κατά της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης και να ενταχθεί μακροπρόθεσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε πως οι προσπάθειες για απεγκλωβισμό των αμάχων εμποδίζονται. «Σήμερα, παρεμπιπτόντως, μία από τις ανθρωπιστικές συνοδείες έχει αιχμαλωτιστεί από Ρώσους κατακτητές κοντά στο Μανούς στη συμφωνημένη διαδρομή. Διασώστες από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οδηγοί λεωφορείων έχουν αιχμαλωτιστεί» τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μιλώντας στο ιαπωνικό κοινοβούλιο ζήτησε αύξηση της πίεσης στη Ρωσία, την οποία κατηγόρησε ξανά ότι δεν αφήνει τον κόσμο να φύγει.

Ιδιαίτερη αναφορά στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια έκανε ο Ουκρανός πρόεδρος, σε ομιλία που απηύθυνε στην Ολομέλεια του ιταλικού Κοινοβουλίου.

Βομβαρδισμοί στην ισοπεδωμένη Μαριούπολη, επιθέσεις στο Κίεβο – Φόβοι για χρήση χημικών
(AP Photo/Bernat Armangue)

Οι Ρώσοι συντηρούν την πυρηνική απειλή

Παρά τη σθεναρή ουκρανική αντίσταση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNN ότι η ρωσική επιχείρηση εξελίσσεται βάσει σχεδίου. Μιλώντας μάλιστα στο CNN και στην Κριστιάν Αμανπούρ δεν απέκλεισε τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Την ίδια ώρα οι Ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται χωρίς ουσιαστική εξέλιξη. Πάντως η γαλλική προεδρία εκτιμά ότι δε διαφαίνεται συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο εγγύς μέλλον και είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες.

Τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ζήτησε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Μιλώντας στην Ομοσπονδιακή Βουλή απέκλεισε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεταβαίνει αύριο Πέμπτη στην Ευρώπη, όπου θα προσπαθήσει να ενισχύσει την ενότητα των Δυτικών αλλά και να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Αλέξι Αρεστόβιτς είπε σήμερα ότι αναμένει πως η ενεργή φάση της ρωσικής εισβολής θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου καθώς η προέλαση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων είναι ήδη στάσιμη σε πολλές περιοχές. Μιλώντας στην τοπική τηλεόραση, ο Αρεστόβιτς είπε ότι η Ρωσία έχει ήδη χάσει το 40% των δυνάμεων εισβολής της και υποβάθμισε το ενδεχόμενο διενέργειας πυρηνικού πολέμου από τη Ρωσία. Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να διακριβώσει ανεξάρτητα τις δηλώσεις του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος