Ουκρανία: Αγωνία για την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη – Βομβαρδισμοί στην Οδησσό

Οι δραματικές ώρες στη Μαριούπολη δεν έχουν τέλος. Σε μια πόλη ισοπεδωμένη, γεμάτη ερείπια, οι άμαχοι που έχουν μείνει εγκλωβισμένοι ανάμεσα στα συντρίμμια είναι εκατοντάδες. Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός που βρήκε καταφύγιο στο εργοστάσιο Αζοφστάλ. Οι Αρχές όμως καταγγέλλουν ότι το ρωσικό σφυροκόπημα παραμένει αμείωτο.

Πυραυλική επίθεση των ρωσικών δυνάμεων έπληξε την Οδησσό, στη νότια Ουκρανία τη Δευτέρα, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς, όπως ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Με σφοδρότητα συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και στα μέτωπα του πολέμου στα ανατολικά, ενώ οι ουκρανικές Αρχές ανέφεραν ότι 8 νέοι ομαδικοί τάφοι με 148 νεκρούς εντοπίστηκαν στα περίχωρα του Κιέβου, όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στην ουκρανική πρωτεύουσα, Γιώργος Σιδέρης.

Το νέο ρωσικό χτύπημα στην Οδησσό γνωστοποίησε, μέσω Τelegram, ο κυβερνήτης Μαξίμ Μαρτσένκο. Η διοίκηση του ουκρανικού στρατού στο νότο ανέφερε ότι από την πυραυλική επίθεση καταστράφηκε ένας χώρος θρησκευτικής λατρείας, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Suspilne της Ουκρανίας.

Για τρίτη φορά έγινε στόχος των ρωσικών βομβαρδισμών γέφυρα στρατηγικής σημασίας στην Οδησσό, ενώ καταστράφηκε και στρατιωτικό αεροδρόμιο στην ίδια περιοχή, στο οποίο είχαν αποθηκευτεί, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπλα και πυρομαχικά από δυτικά κράτη.

Η πυραυλική επίθεση στην Οδησσό ήταν απάντηση στην κατάρριψη ρωσικών drones, ανέφεραν οι Ουκρανοί.

Η Ρωσία θα επιχειρήσει να ανοίξει ένα νέο μέτωπο κατά της Ουκρανίας από τη Μολδαβία, σύμφωνα με ουκρανικές στρατιωτικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα The Times.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατάληψη της Μολδαβίας θα οδηγούσε τα ρωσικά στρατεύματα στην Οδησσό από τα δυτικά.

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να πέσει στον έλεγχο των Ρώσων είναι η πόλη Λίμαν στην επαρχία του Ντονέτσκ.

Οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι με πλήγματα από drones κατέστρεψαν δύο ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

Αγωνία για την απομάκρυνση αμάχων από το Αζοφστάλ

Εκατοντάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα καταφύγια του εργοστασίου Αζοφστάλ, αφότου απομακρύνθηκε η πρώτη ομάδα περίπου 100 ανθρώπων την Κυριακή, στη συνέχεια όμως άρχισαν ξανά οι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ουκρανία: Αγωνία για την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη – Βομβαρδισμοί στην Οδησσό
AP Photo/Francisco Seco

Λεωφορεία που ήταν προγραμματισμένο να μεταφέρουν περισσότερους αμάχους για να απομακρυνθούν από την Μαριούπολη δεν έχουν φτάσει ακόμη στο συμφωνημένο σημείο παραλαβής, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, αντικρούοντας προηγούμενη αναφορά ότι αυτοί οι πολίτες είχαν εγκαταλείψει την κατεστραμμένη πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι περισσότεροι από 3.150 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ έκανε λόγο για 3.153 νεκρούς,  254 περισσότερους από τον προηγούμενο απολογισμό της που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή.

Διευκρίνισε ότι ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερος.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος