Ουκρανία: Δεκάδες άμαχοι απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ – Ρωσικές επιθέσεις στα νότια και τα ανατολικά

Τα όπλα σίγησαν για λίγο στην περιοχή της Μαριούπολης για να αποχωρήσουν από το εργοστάσιο της Αζοφστάλ οι πρώτοι άμαχοι, εγκλωβισμένοι επί εβδομάδες, με λεωφορεία και συνοδεία οχημάτων των Ηνωμένων Εθνών και του Ερυθρού Σταυρού. Το εργοστάσιο, στο οποίο παραμένουν ακόμη εκατοντάδες μαχητές και πολίτες, είναι μισογκρεμισμένο από τους βομβαρδισμούς και χρησιμοποιήθηκαν χοντρά σχοινιά για να καταφέρουν να βγουν οι άμαχοι από τα έγκατά του.

Το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία συνεχίζεται αδιαλείπτως.

Τέσσερις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και επτά τραυματίστηκαν την Κυριακή σε ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Λίμαν στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου και υπό την απειλή ρωσικής επίθεσης, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Πάβλο Κυριλένκο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι πύραυλοι κατέστρεψαν έναν διάδρομο προσγείωσης και ένα υπόστεγο αεροσκαφών που μέσα βρίσκονταν ξένα όπλα, σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην Οδησσό. Ισχυρίζεται ότι τα όπλα που καταστράφηκαν είχαν δοθεί στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και από ευρωπαϊκές χώρες.

Απομάκρυνση αμάχων από το Αζοφστάλ 

Μια πρώτη ομάδα 100 Ουκρανών αμάχων, κυρίως γυναικόπαιδα, απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ, το τελευταίο προπύργιο των Ουκρανών στη Μαριούπολη. Θα φτάσουν στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία πόλη Ζαπορίζια, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Κυριακή.

Στο παρακάτω βίντεο εμφανίζονται τα πρώτα πλάνα από τη σημερινή επιχείρηση διάσωσης στη Μαριούπολη. Το βίντεο δείχνει τον ουκρανικό στρατό να βοηθά τους ανθρώπους να βγουν από το κατεστραμμένο εργοστάσιο. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν επίσης διεθνείς οργανισμοί όπως ο Ερυθρός Σταυρός και τα Ηνωμένα Έθνη.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 80 άμαχοι απομακρύνθηκαν από την πελώρια χαλυβουργία Αζοφστάλ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Όσοι απομακρύνθηκαν που ήθελαν να πάνε σε περιοχές που τελούν υπό ουκρανικό έλεγχο παραδόθηκαν στους εκπροσώπους του ΟΗΕ και της Διεθνούς Υπηρεσίας του Ερυθρού Σταυρού, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

Εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες και άμαχοι παραμένουν στο αχανές εργοστάσιο χάλυβα που δέχεται ανελέητο σφυροκόπημα. Πολλοί είναι τραυματισμένοι και περνούν σκοτεινές μέρες υπό άθλιες συνθήκες.

Το σχέδιο απομάκρυνσης αμάχων από άλλες περιοχές της Μαριούπολης αναβάλλεται για τις 8.00 τοπική ώρα το πρωί της Δευτέρας, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης, ο ρωσικός στρατός σκότωσε δύο φορές περισσότερους κατοίκους της Μαριούπολης σε δύο μήνες από όσους σκότωσαν οι Ναζί στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεκάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν και από άλλες περιοχές του πολιορκούμενου Ντονμπάς, μεταξύ των οποίων και ηλικιωμένοι κάτοικοι της πόλης Λίμαν στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Σφυροκόπημα στα ανατολικά και νότια

Στο μέτωπο κοντά στη Ζαπορίζια, οι Ουκρανοί στρατιώτες προσπαθούν να κρατήσουν την αντίσταση, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν από το Χάρκοβο στον βορρά έως τη βιομηχανική πόλη Σλοβιάνσκ στο Ντονέτσκ και το Μικολάιφ και την Οδησσό στον νότο όπου ένας ρωσικός πύραυλος από την Κριμαία κατέστρεψε τον διάδρομο προσγειώσεων-απογειώσεων του αεροδρομίου. Οι ουκρανικές αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς ακούστηκαν και άλλες εκρήξεις στην πόλη.

Στον αντίποδα, η Μόσχα ανέφερε θανάτους αμάχων από επιθέσεις με οβίδες του ουκρανικού στρατού σε χωριά της Χερσώνας και κατηγορεί το Κίεβο ότι έκοψε κινητά και ίντερνετ στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι περίπου 23.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου και
περισσότερα από 1.000 ρωσικά άρματα μάχης και περίπου 2.500 στρατιωτικά οχήματα έχουν καταστραφεί.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε το Σάββατο ότι οι δυνάμεις του έχουν καταστρέψει 2.600 ουκρανικά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, περίπου 650 drones, 142 αεροσκάφη και 112 ελικόπτερα.

Πυρκαγιά ξέσπασε την Κυριακή σε εγκαταστάσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στη νότια περιοχή Μπέλγκοροντκοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας άνθρωπος, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος