«Εργοστάσιο των Τρολ» — Στην Αγία Πετρούπολη η «μηχανή προπαγάνδας» του Κρεμλίνου

Σε κάθε πολεμο τις μάχες συνοδεύει η προπαγάνδα. Σε αυτόν τον πόλεμο, ακόμη περισσότερο, καθώς η προπαγάνδα έχει πλέον «ζευγαρώσει» με το Ίντερνετ: Επίλεκτοι Ρώσοι χάκερ, έχουν «στρατοπεδεύσει» σε ένα παλιό εργοστάσιο στην Αγία Πετρούπολη – και από ‘κει μέσα, από τα πληκτρολόγιά τους, σαμποτάρουν ιστοσελίδες, στοχοποιούν ξένους ηγέτες και διακινούν fake news. Μεταξύ αυτών, πιθανόν και ο υποτιθέμενος θάνατος του «φαντάσματος του Κιέβου», του Ουκρανού πιλότου που θεωρείται η Νέμεση της ρωσικής αεροπορίας.

Παράλληλα με τις μάχες στην Ουκρανία μαίνεται και ο ανελέητος πόλεμος της παραπληροφόρησης μέσω του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με έρευνα που χρηματοδότησε η βρετανική κυβέρνηση, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Ρωσίας λέγεται ότι εδρεύει σε ενοικιασμένο κτίριο πρώην εργοστασίου όπλων την Αγία Πετρούπολη, από όπου φέρεται να γίνεται υφαρπαγή συζητήσεων κυρίως χρηστών του Twitter και του Tik Tok, να παρακολουθούνται οι λογαριασμοί ευρωπαίων ηγετών και να χειραγωγείται η παγκόσμια κοινή γνώμη με διάδοση ψευδών μηνυμάτων, που στοχεύουν στη υποστήριξη των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

«Εργοστάσιο των Τρολ» — Στην Αγία Πετρούπολη η «μηχανή προπαγάνδας» του ΚρεμλίνουΜε το κέντρο αυτό πιθανολογείται ότι συνδέεται ο ιδρυτής της Υπηρεσίας Ελέγχου Διαδικτύου Γιεβγκένι Πριγκόζιν, που κατηγορείται για εμπλοκή υπέρ της εκλογής του Ντόναλτ Τραμπ το 2016. Σύμφωνα με παλαιότερη μαρτυρία μιας Ρωσίδας που είχε προσληφθεί στο εν λόγω κέντρο, προτιμώνται νέοι υπάλληλοι που κατά προτίμηση γνωρίζουν αγγλικά.

Στην ουκρανική πλευρά του μετώπου η φαντασία ξεπέρασε τον εαυτό της, δημιουργώντας ένα μύθο γύρω από τον Ουκρανό αεροπόρο αεροσκάφους MiG 29, που κατάφερε μόνος του να καταρρίψει έως και 40 ρωσικά αεροπλάνα. Κυκλοφόρησε, μάλιστα, και μια φωτογραφία του στο πιλοτήριο, αποκαλώντας τον «Φάντασμα του Κιέβου». Πριν από λίγες μέρες, η είδηση του θανάτου του θρυλικού επισμηναγού Στεπάν Ταραμπάλκα γέμισε θλίψη τους συμπατριώτες του, που τον θεωρούσαν φύλακα άγγελο της πρωτεύουσας. Όπως, όμως, αποκάλυψε το BBC, δεν υπήρξε ποτέ φάντασμα, ήταν απλώς μια ιδέα της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας να ενσωματώσει σε ένα πρόσωπο την ηρωική αεροπορική άμυνα της 40ης ταξιαρχίας.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ποπόρου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος