Ουκρανία: Καταγγέλλουν ρωσική λεηλασία του χρυσού των Σκυθών από τη Μελιτόπολη (video)

Η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι λεηλάτησαν ανεκτίμητα αντικείμενα από το μουσείο της Μελιτόπολης, στη νότια Ουκρανία και συγκεκριμένα τη χρυσή συλλογή των Σκυθών.

Οι New York Times επικαλούμενοι τη διευθύντρια του Μουσείου Τοπικής Ιστορίας της πόλης Λέιλα Ιμπραΐμοβα αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι είχαν κρύψει τον ανεκτίμητο θησαυρό σε κούτες σε ένα κελάρι, ωστόσο ρωσικά στρατεύματα την απήγαγαν και την ανέκριναν για αρκετές ώρες ώστε να τους αποκαλύψει την τοποθεσία του.

Το περιστατικό συνέβη τον προηγούμενο μήνα καθώς η πόλη είναι υπό ρωσικό έλεγχο από τις αρχές Μαρτίου, ωστόσο έγινε γνωστό χθες από τον δήμαρχο της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ.

«Δεν ξέρουμε πού το πήγαν»

Η ληστεία ξεκίνησε όταν ένας μυστηριώδης άνδρας με λευκή στολή εργαστηρίου εμφανίστηκε στο μουσείο. Μια διμοιρία Ρώσων στρατιωτών στεκόταν πίσω του, κρατώντας όπλα. Μπήκε στο μουσείο κατευθύνθηκε στο κελάρι και χρησιμοποιώντας μακριές λαβίδες και ειδικά γάντια έβγαλε προσεκτικά δεκάδες ειδικά χρυσά αντικείμενα ηλικίας άνω των 2.300 ετών από τις χάρτινες κούτες που ήταν εκεί. Μετά ο μυστηριώδης ειδικός, οι Ρώσοι στρατιώτες και ο χρυσός εξαφανίστηκαν.

Σύμφωνα με τους New York Times, αφαιρέθηκαν τουλάχιστον 198 χρυσά αντικείμενα, σπάνια παλιά όπλα, ορισμένα ασημένια νομίσματα και μετάλλια.

Τα χρυσά αντικείμενα ήταν από τη σκυθική αυτοκρατορία και χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ.

«Δεν ξέρουμε πού το πήγαν» είπε δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ λέγοντας ότι «τα ‘ορκ’ κατέκτησαν τον Σκυθικό χρυσό μας», χρησιμοποιώντας έναν υποτιμητικό όρο με τον οποίο πολλοί Ουκρανοί αναφέρονται στους εισβολείς Ρώσους στρατιώτες. «Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και πιο ακριβές συλλογές στην Ουκρανία και σήμερα δεν ξέρουμε πού την πήγαν».

Σημειώνεται ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη για άλλα σκυθικά αντικείμενα που βρίσκονται επί του παρόντος στην Ολλανδία μετά τη ρωσική προσάρτηση της ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας το 2014.

Στη Μαριούπολη, την πόλη στα ανατολικά που σφυροκοπείται εδώ και εβδομάδες από τις ρωσικές δυνάμεις, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι Ρώσοι εισέβαλαν σε ένα μουσείο τέχνης και έκλεψαν και από εκεί αριστουργηματικούς πίνακες, ένα διάσημο γλυπτό και πολλές πολύτιμες χριστιανικές εικόνες.

Σε συνέντευξη στη ρωσική τηλεόραση, ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής του μουσείου, Yevhen Horlachev, είπε ότι τα αντικείμενα «έχουν μεγάλη πολιτιστική αξία για ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Ένωση» και κατηγόρησε το προσωπικό του μουσείου ότι ξοδεύει «πολλή προσπάθεια και ενέργεια» να τα κρύψει.

Δεν είπε πού μεταφέρθηκαν τα αντικείμενα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος