Ουκρανία: Έρευνες για 400 αγνοούμενους στο Χοστομέλ – Εκρήξεις στην πόλη Ραντέκιφ

Άλλη μια μέρα μαχών στα ουκρανικά εδάφη με νέες εκρήξεις στη μικρή πόλη Ραντέκιφ, 70 χιλιόμετρα μακριά από το Λβιβ, τη μεγαλούπολη της δυτικής Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ η Ρωσία είναι πιθανό να ξεκινήσει σύντομα νέα επίθεση στα ανατολικά στην περιοχή του Ντονμπάς.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι δυνάμεις του θα προχωρήσουν στα του νοτιοανατολικά σε «απελευθέρωση» της Μαριούπολης από τους «εθνικιστές», ενώ από άλλες πηγές κατά το πρακτορείο Reuters έγινε γνωστό ότι χθες ένα φορτηγό πλοίο υπό δομινικανή σημαία βυθίστηκε από ρωσικούς πυραύλους στου πολιορκημένο στο λιμάνι της πόλης.

Η Ρωσία ανέφερε επίσης ότι κατέρριψε δύο ουκρανικά ελικόπτερα που προσπαθούσαν να εκκενώσουν τους ηγέτες του εθνικιστικού τάγματος Αζόφ από την Μαριούπολη και ότι πρότεινε στους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να φύγουν από την πόλη «μέσω μιας συμφωνημένης διαδρομής» προς εδάφη υπό τον έλεγχο του Κιέβου, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία «αγνόησε την πρόταση».

Διαβάστε επίσης
«Η Μαριούπολη ξεπέρασε το στάδιο της ανθρωπιστικής καταστροφής»
Οι αρχές του Λουχάνσκ καλούν τους αμάχους να απομακρυνθούν τώρα που μπορούν

Στο μεταξύ μετά την ανάκτηση του ελέγχου των προαστίων του Κιέβου, αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής και οι ουκρανικές αρχές προχωρούν σε απολογισμούς. Μετά τον εντοπισμό νεκρών αμάχων στην Μπούτσα που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, χθες έκαναν λόγο για θύματα στην Μποροντιάνκα βορειοδυτικά του Κιέβου και σήμερα αναφέρουν 400 αγνοούμενους πολίτες στο Χοστομέλ επίσης βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Διαβάστε επίσης: Με ντοκουμέντα η ομιλία Ζελένσκι στο ΣΑ του ΟΗΕ – Η Μόσχα αρνείται τις θηριωδίες – Οι εικόνες την διαψεύδουν

Ουκρανία: Έρευνες για 400 αγνοούμενους στο Χοστομέλ – Εκρήξεις στην πόλη Ραντέκιφ
(AP/Vadim Ghirda)

Ψάχνουν αμάχους στα υπόγεια του Χοστομέλ

Την ανακοίνωση για τους αγνοούμενους, έπειτα από 35 ημέρες ρωσικής κατοχής, εκανε ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης Τάρας Ντουμένκο σε τοπικό ραδιοφωνικό λέγοντας ότι γίνονται έρευνες σε υπόγεια, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

Αρκετοί κάτοικοι του Χοστομέλ βρέθηκαν στην Μπούτσα, το άλλο προάστιο του Κιέβου.
Το Χοστομέλ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο στρατηγικής σημασίας όπου δόθηκαν σφοδρές μάχες ήδη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου. Οι περισσότεροι από τους 16.000 κατοίκους του τράπηκαν σε φυγή.

Ουκρανία: Έρευνες για 400 αγνοούμενους στο Χοστομέλ – Εκρήξεις στην πόλη Ραντέκιφ
Antonov airport, Hostomel, (AP Photo/Felipe Dana)

Οι εκρήξεις στη Ραντέκιφ, κοντά στη Λβιβ σημειώθηκαν τη νύχτα. «Μέχρι αυτήν την ώρα, δεν έχουμε πληροφορίες για θύματα», ανέφερε ο Μαξίμ Κοζίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης σε ανάρτησή του στο Telegram, καλώντας τους κατοίκους να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο, καθώς ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας.

Η Λβιβ (και η δυτική Ουκρανία ευρύτερα) δεν γίνεται συχνά στόχος ρωσικών βομβαρδισμών από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου. Στις 26 Μαρτίου Λβιβ υπέστη ωστόσο σειρά ρωσικών πληγμάτων, δύο από τα οποία προκάλεσαν καταστροφές σε δεξαμενή καυσίμων και τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Οκτώ ημέρες νωρίτερα επλήγη εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών, χωρίς να προκληθούν θύματα, σύμφωνα με τον δήμαρχο. Στις 13 Μαρτίου, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια μεγάλη στρατιωτική βάση περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λβιβ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 35 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 134.

Λόγω της θέσης της κοντά στα πολωνικά σύνορα, η Λβιβ μετατράπηκε σε καταφύγιο για χιλιάδες εκτοπισμένους και στην αρχή του πολέμου φιλοξένησε πολλές πρεσβείες χωρών της Δύσης που μετέφεραν την έδρα τους από το Κίεβο, καθώς και ενδιάμεσος σταθμός για χιλιάδες πρόσφυγες που πήγαν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ η Μόσχα δεν εγκαταλείπει την επίθεσή της στην Ουκρανία, αλλά μετακινεί τα στρατεύματα της μακριά από το Κίεβο, για «ανασυγκρότηση, επανοπλισμό και ανεφοδιασμό» προετοιμαζόμενη για περαιτέρω προώθηση στην ανατολική και νότια Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες με στόχο να πάρει ολόκληρο τον έλεγχο του Ντονμπάς και να δημιουργήσει μια γη-γέφυρα προς την κατεχόμενη Κριμαία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος