Με ντοκουμέντα η ομιλία Ζελένσκι στο ΣΑ του ΟΗΕ – Η Μόσχα αρνείται τις θηριωδίες – Οι εικόνες την διαψεύδουν

Ενώ η παγκόσμια κατακραυγή δεν έχει κοπάσει για τα όσα αποκαλύπτονται από τις θηριωδίες του ρωσικού στρατού στη Μπούκα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σοκάρει με μία ομιλία καταπέλτη κατά της Ρωσίας στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, για το πως διέπραξε τα εγκλήματα πολέμου. Παρουσίασε καθηλωτικό βίντεο που αποτυπώνει το μέγεθος των αγριοτήτων σε βάρος των αμάχων, θυμίζοντας, όπως είπε χαρακτηριστικά τις βάρβαρες πράξεις της ISIS. «Σκότωναν από ευχαρίστηση άμαχους» τα λόγια με τα οποία περιέγραψε την απόλυτη τραγωδία.
«Απλοί άμαχοι που τους συνέθλιψαν τα άρματα μάχης ενώ κάθονταν στα αυτοκίνητά τους στη μέση του δρόμου, απλά για την ευχαρίστησή τους. Τους έκοψαν τα άκρα, τους έκαψαν το λαιμό τους, τους συνέθλιψαν το λαιμό. Γυναίκες βιάστηκαν και σκοτώθηκαν μπροστά στα παιδιά τους. Τράβηξαν τις γλώσσες τους, απλώς επειδή οι εισβολές δεν άκουσαν ό,τι ήθελαν να ακούσουν. Επομένως δεν είναι διαφορετικοί από άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις όπως είναι ο ISIS που κατέλαβε περιοχές και αυτό έχει γίνει εδώ από ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Ο ρωσικός στρατός και εκείνοι που έδωσαν εντολές πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη αμέσως για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Όποιος έδωσε τις εγκληματικές εντολές και τις εκτέλεσε, σκοτώνοντας ανθρώπους θα οδηγηθεί σε δίκη, που πρέπει να μοιάζει με την Δίκη της Νυρεμβέργης», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι μίλησε για τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ζήτησε να αποπεμφθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη, καθώς και να μεταρρυθμιστεί το σύστημα του Οργανισμού ώστε «το δικαίωμα στο βέτο να μην σημαίνει δικαίωμα στον θάνατο».

Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είδε με τα μάτια του τη φρίκη του πολέμου στη Μπούκα έξω από το Κίεβο. Συγκλονισμένος, το πονεμένο του πρόσωπό έσπασε από τον εφιάλτη, που αντίκρισε.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στη Ρωσία υποστήριξε από την πλευρά του ότι ούτε ένας άμαχος δεν υπέφερε από καμία βίαιη ενέργεια στη Μπούκα, όσο βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο το γεγονός ότι μπορείτε ακόμα και να σκεφτείτε ότι ο ρωσικός στρατός θα ήταν ικανός να κάνει τέτοιο έγκλημα. Τώρα βλέπουμε εγκληματικά σκηνοθετημένα γεγονότα με Ουκρανούς πολίτες, ακολουθώντας πιστά την παράδοση του Γκέμπελς που κατηγορούν το ρωσικό στρατό. Όσοι σκοτώθηκαν στις περιοχές από όπου αποχώρησε ο ρωσικός στρατός μετά από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, Τώρα φαίνεται ότι δεν θα έπρεπε να αποχωρήσουμε», είπε ο Βασίλι Νεμπέντσια.

Πάντως η Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απέρριψε τους ρωσικούς ισχυρισμούς, λέγοντας ότι οι ακρότητες στη Μπούκα φέρουν όλες τις ενδείξεις ότι οι πολίτες ήταν ξεκάθαρα στόχος και ξεκάθαρα δολοφονήθηκαν.

Επιμέλεια: Βάνα Κουτρουλού

Η ΕΡΤ στη θηριωδία της Μπούκας

«Ο Ρωσικός στρατός αποχώρησε ολοκληρωτικά από την πόλη στις 30 Μαρτίου. Στις 31 Μαρτίου, ο δήμαρχος της πόλης επιβεβαίωνε ότι όλα ήταν καλά και δύο μέρες αργότερα είδαμε αυτή τη σκηνοθεσία που οργανώθηκε στους δρόμους», ισχυρίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Δορυφορική φωτογραφία της εταιρίας Maxar αντικρούει τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι στις 31 Μαρτίου ήταν όλα καλά στη Μπούκα. Ήδη από τις 19 του μηνός η οδός Γιαμπλόνσκα ήταν γεμάτη πτώματα.

«Άρα αυτό που εικάζεται είναι ότι μόνο οι Ρώσοι μπορεί να τους έχουν δολοφονήσει. Αυτό δεν ήταν ένα περιστατικό κατά το οποίοι οι Ουκρανοί σκότωναν τους δικούς τους.», αναφέρει σε ρεπορτάζ το SkyNews.

Οι New York Times συγκρίνουν καρέ καρέ βίντεο που τραβήχτηκε από Ουκρανούς το προηγούμενο Σάββατο στη Γιαμπλόνσκα της Μπούκα με τον ίδιο δρόμο από τις δορυφορικές φωτογραφίες στις 19 Μαρτίου. Οι σοροί που συναντά το αυτοκίνητο στις 2 του Απρίλη βρίσκονται εκεί στα ίδια σημεία επί τουλάχιστον 15 ημέρες όταν οι Ρώσοι είχαν τον έλεγχο, εκτός από μία περίπτωση.

Αναλόγως καταλήγει και η διασταύρωση των γεγονότων του CNN.

«Στην αριστερή πλευρά, λήψεις από βίντεο, που λήφθηκε την Παρασκευή, δείχνουν πτώματα στους δρόμους. Αυτό ήταν μόλις την Παρασκευή. Στη δεξιά πλευρά, δορυφορικές φωτογραφίες, που ελήφθησαν πριν από δύο εβδομάδες φαίνεται να δείχνουν πτώματα να κείτονται στα ίδια σημεία», σημειώνεται στο ρεπορτάζ του CNN.

Την ίδια ημέρα το Σάββατο 2 Απριλίου η Ευτυχία Πενταράκη και η κάμερα της ΕΡΤ, το μοναδικό ελληνικό κανάλι που βρέθηκε εκεί, κατέγραφαν τις εικόνες των νεκρών στους δρόμους της Μπούκα.

Αποκαλυπτική είναι και η μαρτυρία ιερέα στη Μπούκα για τον τεράστιο ομαδικό τάφο που έχει ανοιχτεί δίπλα στην κεντρική εκκλησία της πόλης.

«Τα πρώτα πτώματα, τα έφεραν εδώ στις 10 Μαρτίου, αλλά στη συνέχεια έφεραν και άλλες σορούς. Κάθε μέρα κι άλλες», δηλώνει ο Αντρέι Χαλάβιν.

Μιλώντας σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος Ζελένσκι μετά τις θηριωδίες στη Μπούκα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καμία συνάντηση με τον Πούτιν.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αλεξάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος